Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Есента „атакува“ и стомаха

01.10.22

Текст: д-р Гълъбина Хинкова, лекар от екипа на Клиниката по гастроентерология на ВМА-София

Тежка е раздялата с лятото. При това – съвсем буквално – поне за храносмилателната ни система. Защо стомахът е особено чувствителен през есента? Как реагира на смяната на сезоните? Колко време отнема адаптацията и как да преминем през нея плавно и безболезнено? Попитахме д-р Гълъбина Хинкова, която е част от екипа на Клиниката по гастроентерология на Военномедицинска академия (ВМА) в София.

Д-р Гълъбина Хинкова

„Гастроинтестиналният тракт се регулира от собствена нервна система – ентералната, която е изключително богата на рецептори и сложно устроена. Храносмилателната система е една от адаптивните в организма, винаги реагира на промени във външната среда и участва в поддържането на хомеостазата на вътрешната – осигуряването на баланс. Това са част от причините за повишената ú чувствителност, особено при промени – било то от сезонен характер или други стресови ситуации“, разкрива д-р Гълъбина Хинкова.

Храносмилането се забавя

„Есента е преходен сезон, свързана е с промяна в менюто – от по-лека и богата на плодове и зеленчуци диета през лятото, към по-тежка, заради мазнините и протеините през зимата. Като цяло по-мазните храни забавят храносмилателния процес и консумацията им може да доведе до подуване на корема с чувство за тежест“, изтъква лекарката от Клиниката по гастроентерология на ВМА. И допълва, че смяната на сезоните може да се разглежда като вид стресова ситуация за организма.

„Преходът от лятото към есента е труден по ред причини – промяна във времето, обостряне на придружаващи заболявания от страна на дихателната и сърдечносъдовата система, преминаване от един вид храна към друг, приключване на летните отпуски, стартиране на учебната година и т.н. Всички тези фактори могат да се отразят неблагоприятно на храносмилателната система“, не крие д-р Хинкова.

Адаптацията отнема до месец

Ключът към доброто здраве и тонус се „крие“ и в стомаха. Защо? „Голяма част от клетките на имунната система са представени в лигавиците на гастроинтестиналния тракт и дихателната система. При преходните сезони – като пролет и есен – в околната среда се освобождават много алергени. Те стимулират имунната ни система, а прекомерната стимулация води до дисбаланс и може също да има негативен ефект върху гастроинтестиналния тракт.

Макар и склонна към адаптация в широки граници, храносмилателната система има нужда от време за напасване за оптимална работа в нови условия – обикновено това отнема около 15 дни до месец“, уточнява младата лекарка.

Оплакванията – от киселини до запек

При смяната на сезоните най-често срещаните оплаквания от страна на храносмилателната система са т.нар. горно и долно диспептични – киселини, оригване, гадене, болки, тежест и дискомфорт, особено след нахранване, подуване на корема с повишено газообразуване, запек или диария, обяснява д-р Хинкова.

„Разбира се, по-предразположени към обостряне на симптомите са пациентите с хронични заболявания – хроничен гастрит, гастроезофагеална рефлуксна болест, язвена болест, синдром на раздразненото дебело черво, дивертикулоза и др. Затова те трябва да бъдат особено внимателни и да избягват храни, които биха могли да задълбочат оплакванията им“, напомня лекарката от ВМА. И бърза да допълни, че периодични проблеми се срещат дори при хора със „здрав стомах“ – дискомфортът при тях обаче обикновено „отшумява“ бързо и не налага продължително лечение.

Избягвайте домати, шоколад и подправки

Какъв трябва да е диетичният режим, за да е плавен преходът и да се „тушира” обострянето на стомашните проблеми? „При преминаването към по-студената зима организмът ни има нужда по-малко от сурови храни, а в по-голяма степен от готвени топли ястия. Най-добрите начини за приготвянето им са варенето и печенето, препоръчва се избягване на пърженето“, коментира д-р Хинкова.

Съветът ú е в периода на адаптация на организма да се избягват храни, които водят до киселини и дискомфорт – домати, цитрусови плодове, мазни храни, шоколад, подправки и др. „До голяма степен диетата на всеки човек обаче трябва да бъде съобразена със собствените му нужди. Често самите пациенти знаят от опит кои храни предизвикват гастроинтестинален дискомфорт при тях и ги избягват.

Освен това простото правило за консумация на малко количество храна, разделена на няколко приема през деня, както и изграждане на режим за хранене в определени часове, включително избягване на късната вечеря, може да има благоприятен ефект“, уточнява лекарката от Клиниката по гастроентерология.

Фибрите – „приятел“ и „враг“

Кафето и алкохолът също „затормозяват“ адаптацията на стомаха. „При всеки сезон е силно препоръчително още да се избягват полуфабрикатите, богатите на фруктоза сиропи, газираните напитки и тези с добавена захар. Особено негативно влияние оказват храните, съдържащи транс-мастни киселини – приготвени с частично хидрогенирани растителни масла – чипсове и снаксове, бисквитки, вафли, тестени закуски и др.“, подчертава д-р Хинкова. И препоръчва да се възползваме от „щедростта“ на есента, която предлага изобилие от пресни и полезни сезонни продукти.

„Кореноплодните зеленчуци, например като червено цвекло, моркови, зеле, целина, пащърнак, обикновени и сладки картофи са ценен източник на фибри, витамини и минерали, но някои от тях се оказват трудни за храносмилане поради високото съдържание на целулоза. Затова за хора, склонни към подуване на корема, се препоръчва да ги избягват наред с бобовите или да ги консумират в неголеми количества“, изтъква д-р Хинкова.

Праз, тиква и кафяв ориз – „суперхраните“ на сезона

А кои са „суперхраните“ на сезона? „Вероятно едни от най-популярните плодове през есента са ябълките и крушите – пресни или приготвени под различни форми, те са източник на фибри и пектин. Стимулират перисталтиката, съдържат и витамин С, който подпомага добрата работа на имунната система. Тиквата е любим продукт за готвене през есента – източник на витамин А, също оказващ благоприятен ефект върху имунната система и зрението, както и на магнезий, който участва във функционирането на мускулите и нервната система, подпомага регулирането на кръвната захар и артериалното налягане.

Празът съдържа флавоноиди (антиоксиданти), които имат протективен ефект върху сърдечносъдовата система, а също така притежава противовъзпалителни свойства. Пълнозърнестите храни като кафяв ориз, киноа, просо и ечемик също са източници на фибри, както и на желязо, витамини от група В и антиоксидантния витамин Е“, подробно разкрива полезните свойства на сезонните продукти младата лекарка.

Поне 30 минути спорт дневно

„Адаптацията на гастроинтестиналния тракт към храносмилане на по-тежки, мазни и богати на протеини храни се осигурява именно от сезонните плодове и зеленчуци. Те подпомагат и дейността на други системи в организма за прехода към зимата, стимулират имунната система и я подготвят за борбата със сезонните инфекциозни причинители“, подчертава д-р Хинкова.

Но не пропуска да напомни, че балансираната диета трябва да върви „ръка за ръка“ с подходящ двигателен режим. „Обикновено през есента и зимата намалява нивото на физическа активност, което може да доведе до реакции и от страна на гастроинтестиналния тракт. При редовни натоварвания и поне 30 минути аеробни упражнения на ден се подобрява работата на храносмилателната система. Поддържането на физически тонус може да подпомогне прехода през есента“, убедена е лекарката от ВМА.

Кога да търсим гастроентеролог?

Д-р Хинкова признава, че макар по правило стомахът да се адаптира за около месец, всеки организъм реагира на смяната на сезоните индивидуално. „Ако оплакванията продължават дълго време или се задълбочават, е добре да се потърси лекарска помощ. Симптоми като упорито гадене и повръщане, загуба на апетит и редукция на телесно тегло, редуване на запек с диарийни изхождания, наличие на патологични примеси на кръв и слуз в изпражненията, значителна коремна болка, фебрилитет или пожълтяване на кожа и склери са сериозни и не бива да бъдат неглижирани“, категорична е младата лекарка от екипа на Клиниката по гастроентерология. Като подчертава – самолечението крие редица рискове.

Пробиотиците не са панацея

„Продължителната употреба на пробиотици например, особено в по-големи количества, може да доведе до повишено газообразуване и подуване на корема. Макар и рядко е възможно пробиотичните бактерии да предизвикат повишено образуване на биогенни амини, включително хистамин, който предизвиква ефекти, подобни на алергични реакции. Много малък е рискът от развитие на инфекциозно заболяване на фона на прием на пробиотици, като по-предразположени са имунокомпрометираните пациенти“, предупреждава д-р Хинкова.

Коварни са и медикаментите за овладяване на киселините, които редица пациенти си „предписват сами“. „Инхибиторите на протонната помпа (ИПП) при продължителен прием могат да доведат до нарушено усвояване на витамин В 12 и витамин С, както и на желязо, калций и магнезий. Дефицитът на тези витамини и минерали може да провокира остеопороза и анемия. Продължителната употреба на ИПП също така е свързана с повишен риск от развитие на инфекции на дихателната, отделителната и храносмилателната система“, алармира лекарката от ВМА.

Забравете за содата бикарбонат

„Бабините рецепти“ също не са безобидни. „От народната медицина често прилагана е содата бикарбонат (сода за хляб) за повлияване на оплакванията от киселини – действително ефектът ú е бърз, но в резултат на приема ú компенсаторно се усилва стомашната солнокиселинна секреция след първоначалното неутрализиране на киселинната среда, следователно след преминаване на ефекта на содата оплакванията могат дори да се задълбочат и влошат“, предупреждава д-р Хинкова.

„Като всяко лечение, недостатъчно добре съобразено със състоянието на пациента, самолечението крие риск от влошаване на оплакванията, прогресия на подлежащата патология, която остава неразпозната и неуточнена, проява на нежеланите ефекти на приеманите медикаменти и др. Добре е преди започване на всяко лечение, макар и на пръв поглед „безобидно“, да се направи консултация със специалист“, категорична е младата лекарка.

Хранете се като японците

На финала д-р Хинкова дава своята рецепта за ефективна превенция на заболяванията на храносмилателната система. „Златно правило на японците за по-дълъг и здравословен живот е човек да става 80% заситен от масата. Не просто количеството, а качеството на храната също е от изключителна важност. Трябва да се набляга на меню, богато на сезонни плодове и зеленчуци, фибри, пълнозърнести храни, риба, полезни мазнини и протеини.

Нездравословната диета води до повишен риск от развитие на метаболитен синдром, заболявания на сърдечносъдовата и ендокринната система, чернодробна стеатоза, свързва се и с повишен риск от развитие на някои злокачествени заболявания като карцином на дебело черво, стомах, черен дроб и др.“, подчертава д-р Хинкова.

Профилактично на колоноскопия след 45 г.

Колко често трябва да се консултираме с гастроентеролог, дори да нямаме оплаквания? Зависи от фамилната ни обремененост, придружаващите заболявания и възрастта, обяснява д-р Гълъбина Хинкова. „Една от най-известните профилактични програми е тази за превенция на карцином на дебело черво, която в България, за съжаление, не е официално в сила.

Тя препоръчва видеоколоноскопия след 45-годишна възраст на всеки 5 г. (при липса на допълнителни фактори)“, напомня лекарката от ВМА. Профилактичните прегледи пък е добре да се правят веднъж годишно. „Препоръчват се следните профилактични кръвни изследвания – пълна кръвна картина, кръвна захар, липиден профил, чернодробни ензими, общ билирубин, както и допълнителни – по преценка. От образните изследвания ултразвуковата диагностика е неизменна част от рутинната практика на всеки гастроентеролог. Лесна, достъпна и безопасна, тази методика не крие никакъв риск за пациента, не е болезнена, а в същото време е много информативна“, изтъква д-р Хинкова.

„Миниинвазивните изследвания като видеогастроскопията и видеоколоноскопията също са достъпни методи на изследване в рутинната гастроентерологична практика. Те могат да бъдат много информативни, но се препоръчват само след консултация с гастроентеролог и не трябва да се самоназначават. Много е важно да се подчертае, че за тях има определени индикации, които се преценяват от специалист“, категорична е лекарката от ВМА.

cross