Кожата на лицето е особено чувствителна през есенния сезон, когато е изложена на резките температурни промени. Можем да я подхраним , като я направим по-мека и блестяща с помощта на няколко лесни за приготвяне домашни маски за лице.

Освежаваща маска с тиква
Благодарение на витамините А и C, които съдържа, тиквата притежава отлични регенериращи и освежаващи свойства. За да си приготвите сами маска за лице с тиква, са ви необходими следните съставки:

1 ч. ч. пюре от тиква

4 с. л. кисело мляко

4 с. л. мед

1/3 ч. ч. смлени бадеми

1/4  с. л. зехтин

Смесете съставките в подходящ съд и нанесете маската на лицето. Изчакайте да подейства 15 минути, след което изплакнете с хладка вода и подсушете с хавлия.

Антиоксидантна маска с грозде и ябълка
За приготовлението ú са ви необходими 15 зърна грозде и ¼ ябълка. Без да ги белите, ги миксирайте в подходящ кухненски уред. Нанесете получената смес върху лицето и шията си и оставете да подейства около половин час.

Успокояваща маска със синя слива
Сините сливи съдържат витамините A, B1, B2, C, много минерали и микроелементи като натрий, калий, магнезий, фосфор, желязо имат успокояващ ефект върху кожата и лекуват кожните раздразнения. Накиснете сините сливи в хладка вода за няколко часа, добавете към  тях лъжичка мед или зехтин. Нанесете смес-
та на лицето си и оставете да подейства за 20 минути.

Серум или крем?
Употребата на серум за лице се препоръчва според индивидуалните особености на кожата. Серумът съдържа максимална концентрация на активните съставки според проблема – борба с бръчките, дехидратация, пигментни петна и други. Обикновено серумът се използва като допълнение към дневния или нощния крем. Той има по-лека текстура в сравнение с крема и е подходящ при появата на първите бръчки, сивкав тен или суха кожа. Серумите с гликолова и хиалуронова киселина са подходящи за регенериране и подхранване на кожата и за стимулиране производството на колаген в кожата. За изсветляване на тена изберете такива с витамин B3, a за изглаждане на бръчките – с липопептиди. Приложение: нанесете няколко капки серум върху добре почистената кожа на лицето и деколтето непосредствено преди нанасянето на дневния или нощния крем за лице.