Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Есенна грижа за кожата и косата

Текст: Боряна Димитрова
01.09.21

С наближаването на края на лятото и настъпването на по-хладния есенен сезон кожата и косата се нуждаят от по-специална грижа и промяна в ежедневната бюти рутина.

С наближаването на края на лятото и настъпването на по-хладния есенен сезон кожата и косата се нуждаят от по-специална грижа и промяна в ежедневната бюти рутина.

Грижа с глина

На пазара се предлага широк асортимент от продукти, съдържащи глина, които оказват благотворно влияние върху кожата. Тя се използва главно за почистване и притежава противовъзпалителен ефект, но също така стяга, подхранва, хидратира и тонизира.

Бялата глина притежава ценни лечебни свойства и е сред най-популярните видове глини наред със синята и зелената. Използва се както за дълбоко почистване, така и за успокояване на кожата. Богата на минерали като каолинит, цинк и магнезий, бялата глина възстановява еластичността и блясъка, подхранва кожата с кислород, свива порите и благоприятства регенерацията на кожните клетки.

Синята глина – подходяща е за мазна и акнеична, но не и за суха и чувствителна кожа. Съдържа малки количества от метали като желязо, живак, олово, мед и калай, но също така и сребро и злато.

Популярна е с това, че абсорбира токсините и успокоява възпаленията, което я прави ценен помощник в борбата с целулита. Синята глина е подходяща за коси, склонни към омазняване, и е отлично средство за справяне с пърхота.

Зелената глина има стягащо и подхранващо действие и е подходяща както за мазната, така и за сухата кожа. Притежава лек пилинг ефект, свива разширените пори, омекотява и почиства, премахвайки мазнините и замърсявания от кожата.

Богата е на полезни за кожата минерали, сред които магнезий, калий, калций, фосфор, цинк и други. Подобрява кръвообращението, възстановява водния баланс и стимулира синтеза на колаген.

Маска със зелена глина нежно ексфолира мъртвия слой на епидермиса, премахва замърсяванията и отпушва порите. Прилагана върху косата, тя заздравява косъма, стимулира растежа и намалява пърхота.

Активна хидратация

През есента леките хидратиращи формули следва да бъдат заменени с такива с по-плътна и богата текстура. Препоръчително е в състава на продукта да присъстват компоненти, които да създават защитна бариера по повърхността на кожата.

Целогодишна слънцезащита

Независимо че през есента слънчевата активност намалява, е важно в ежеденевието си да продължим да използваме продукти със слънцезащитен фактор SPF 20 или SPF 30.

Цъфтящите краища, интензивният косопад, липсата на блясък и еластичност са сред основните проблеми на косите през есента. В края на лятото е препоръчително да освежим косата, като подрежем връхчетата, да използваме шампоани и балсами с обогатени формули и подхранващи съставки, да ограничим максимално употребата на сешоари, маши или преси, както и употребата на бои за коса за сметка на по-щадящите природни алтернативи.

Подхранващите домашни маски за коса също са от съществено значение, за да бъде тя здрава и красива, затова смело ги включете във вашата есенна бюти рутина.

cross