Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Есенен косопад - как да се справим с него?

Текст: Катя Кирилова
01.09.20

Въпреки че е преходно явление, сезонният есенен косопад обикновено стресира дамите.

Въпреки че е преходно явление, сезонният есенен косопад обикновено стресира дамите.

Ако откривате повече паднала коса по гребена или четката си за коса, не изпадайте в паника. Има начин да се справите с неприятния есенен косопад, като заздравите косата си и подпомогнете растежа ѝ.

Сезонният косопад най-често е свързан с лятото и се явява следствие на различни фактори, като прекомерно излагане на слънце, на хлор, на солената морска вода и др. От друга страна, 90% от косата ни расте, а останалите 10% са в състояние на покой, т.нар. стадий на телоген за период между 2 и 6 месеца, преди да паднат.

Космените фоликули почиват 3 месеца, преди процесът да се повтори. Телогенното състояние при повечето жени приключва в края на лятото, което се явява и една от главните причини за загубата на повече коса през есенните месеци.

ВИТАМИНЕН КОКТЕЙЛ

Косъмът е изграден от протеини, откъдето идва необходимостта да се придържаме към пълноценен хранителен режим, предоставящ на косата необходимите витамини, протеини и желязо, за да бъде тя по-здрава и да се засили нейният растеж. Сред най-важните витамини за косата се нареждат:

  • Витамин А – играе важна роля в растежа на косата, като запазва нейния цвят и блясък. Съдържа антиоксиданти, които хидратират кожата и предпазват косата от изсушаване.
  • Биотин (или витамин В7) – принадлежи на семейството на витамините от група В. Възстановява изтощената коса, подобрява здравето и структурата на косъма. Също така работи в полза на плътността и обема на косата, като стимулира производството на мастни киселини в клетките, растежа на самите клетки, както и други важни процеси, включващи участието на аминокиселините и мазнините.
  • Витамин В12 – Още един витамин, който е жизненоважен за растежа на косата. Той помага на организма да усвоява необходимото количество желязо, за да изпълнява правилно своите функции.
  • Витамин С – притежава способността да предпазва от преждевременно посивяване, както и от прекомерно изсушаване.
  • Витамин Е – предпазва косъма от изсушване, грижи се за неговата лъскавина и подпомага кръвообращението.
  • Фолиева киселина – бори се срещу побеляването на косата, придава ѝ блясък и подпомага хидратацията на косъма.
  • Подстригване – премахването на сухите и цъфтящи краища, подобрява здравето и вида на косата.

 

Подходящи продукти и правилно измиване

Препоръчително е да избирате продукти за измиване с натурален произход, които не съдържат сулфати, парабени, изкуствени оцветители или аромати.

Важно е да отбележим, че косата и косопадът при всяка жена могат да бъдат различни. Случва се интензивният косопад да бъде причинен и от други фактори, като хормонален дисбаланс, неправилен хранителен режим, употребата на някои лекарства или затруднена функция на щитовидната жлеза. Затова е хубаво първо да се определи причината, а след това да се потърси ефикасен метод за разрешаване на проблема.

Професионалните козметични продукти срещу косопада – шампоани, маски и ампули, регенерират циркулацията на кръвта и обменните процеси на скалпа; укрепват космените фоликули; подхранват луковиците, възстановяват структурата на увредената коса и я предпазват от вредното въздействие на околната среда.

В допълнение към професионалната козметика и здравословния хранителен режим, е важно да се въздържате от агресивните фризьорски процедури и да освободите косата си от натоварване (прекомерна употреба на сешоари, маши, преси и на стилизиращи продукти).

С правилните грижи ще се справите с неприятния есенен косопад и косата ви отново ще възвърне своята здравина, блясък и еластичност.

cross