От гледна точка на модата спокойно можем да кажем, че есента е сезонът, подвластен на връхната дреха, която не може да бъде отместена от пиедестала си

Да, говорим за тренча, който въпреки големите промени, които претърпя през последните години, доскоро следваше определените си форми и кройки, така класически, че да не можеш да ги сбъркаш. Историята на създаването на тренча датира още от Първата световна война, когато войниците на Франция и Великобритания за първи път обличат дрехата като алтернатива на ужасно тежките шинели, които носили.

В наши дни тренчът е подходящ и за двата пола, като по това време на годината можем да го видим на всяка витрина и във всяко модно издание. Една от най-носените дрехи, така наричат дизайнерите модела, който вдъхновява тези редове. През сезон есен-зима 2017 прогнозите са модата във връхните облекла да бъде многолика и непредвидима.

Класическият цвят на тренча – светлобежово, е изместен от тъмнозелено, тъмночервено, кафяво, синьо, сиво, а кройката е пречупена през погледа на креативните директори на брандовете.

Майкъл Корс вижда тренча като средство за изразяване на женския сексапил, докато минималистичната концепция на Celine го показва доста по-удобен и подходящ за всеки ден. Материите също са непредсказуеми – през шушлековата водонепромокаема материя, която избира Мария Грация Кюри за модела на Dior, до кожения тренч с етикет Michael Kors, многообразието е изключително широко. Толкова много опции, че дори и още повече има и при кройките на тренчовете, които обходиха модните подиуми, като всички са създадени с единствената цел да властват над есенния ни гардероб и да ни обгръщат в топлина, удобство и стил.