с артишок и ленено масло

Текст: д-р Никола Станчев

Есента е „златното време” да започнем на чисто, да се заредим със сили и да посрещнем в топформа сезона на вирусите и настинките. Как да се освободим от токсините, които ни „задръстват”? И може ли детокс режимът да се превърне в „нож с две остриета” за черния ни дроб? Попитахме д-р Никола Станчев, който е специалист по вътрешни болести, гастроентерология и диететика в Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести на УМБАЛ „Александровска”.

„Черният дроб, най-голямата лаборатория в човешкия организъм, не трябва да се разглежда като домакински съд, който след няколкодневни детоксикиращи процедури се „изчиства” и става чисто нов”, категоричен е д-р Никола Станчев. Затова препоръчва да не се хвърляме твърде смело в драстични режими. И най-добрата пречистваща програма може да отключи проблеми с черния дроб или анемия, ако продължи повече от седмица, предупреждава гастроентерологът. „Есенно-зимният сезон поставя повишени изисквания към физиологията на организма. Природно сме устроени така, че да се подготвим за по-суровите климатични условия. Едновременно с това този период е свързан и с по-честите вирусни епидемични взривове, които допълнително натоварват организма.
В този смисъл провеждането на детоксикиращ режим трябва да се проведе внимателно и недрастично, за възможно по-кратък времеви период”, обяснява д-р Станчев.

Убий токсините
Елда. Дафинов лист. Зелен чай. Активен въглен. Английска сол. Ябълков оцет. Житен пост. Грейпфрут. Оризова вода. Чесън. Коприва. Суровоядство. Сокова или монодиета. Това са основните „оръжия” срещу токсините, на които можем да заложим при есенното прочистване, изрежда ги д-р Никола Станчев. Благодарение на американската поп икона Бионсе в хит сред детокс режимите се е превърнал и „Master Cleanse”. т.нар. Лимонадена диета – при която 10 дни живеем само на коктейл от вода, лимонов сок, кленов сироп и лют (кайенски) пипер, обаче излиза отвъд препоръките на лекарите да се разтоварим с мярка. „Най-добрият метод за предпазване на черния дроб всъщност е да не го обременяваме с токсични агенти”, подчертава гастроентерологът. А това значи, на първо място, да ограничим приема на алкохол, да избягваме пърженото, да внимаваме с „въглехидратните бомби” и с приема на лекарства.

„Враговете” на трапезата
Че алкохолът е най-големият враг на черния дроб, знаят и децата. Затова, за да го пощадим, д-р Станчев съветва много внимателно да дозираме „(не)приятелите в чашата”. А именно – мъжете да пият не повече от 100 мл концентриран алкохол дневно. Онези господа, които пък не са почитатели на градусовите напитки, е добре да се ограничат до две големи халби бира или две чаши вино. Лошата новина тук е за дамите – допустимите количества при тях са наполовина, заради специфичните им преработващи способности, уточнява д-р Станчев.
„Врагове” черният дроб има и на трапезата. Това са, на първо място, маслото, маргаринът и маста – особено в запържено състояние, което променя биохимията им, подчертава специалистът. „Приемът на много тестени храни – бял хляб, козунаци, баници, също не се препоръчва, защото те се „натрупват” не само в подкожната мастна тъкан, но и способстват за „омазняването” на черния дроб”, обяснява д-р Станчев.

Балсам за черния дроб
На другия полюс, при „приятелите” на черния дроб, са всички плодове, зеленчуци и варива, както и млечните продукти, рибата, нетлъстите меса. Особено важен за доброто му здраве е витамин С, затова д-р Станчев препоръчва да приемаме поне по 1000 мг от него дневно. Това, за радост, не значи непременно да гълтаме таблетки. 2-3 фреша дневно ще ни заредят с нужните на черния ни дроб количества, издава специалистът. Освен витамин С за „подсилване“ през есента можем да заложим и на зехтина, който действа като балсам за „биохимичната лаборатория” на организма ни. Д-р Станчев препоръчва още да приемаме и естествени продукти, богати на силимарин, цинарин и омега-3 мастни киселини. Как да си ги набавим? Силимаринът се „крие” в белия трън. „Извор” на цинарин е артишокът. А лененото масло е чудесен избор за есента, защото изобилства на омега-3, обяснява д-р Станчев.

При тежест отдясно търсете лекар
Черният дроб често боледува „мълчаливо”. „При заболяване, този орган не дава ранна симптоматика”, признава д-р Никола Станчев. Ето защо диагнозите най-често се „хващат” при изследвания по друг повод. „Това важи в особена степен за пациентите, носители на хепатит В или С”, подчертава гастроентерологът. И допълва, че едва когато заболяването е в по-напреднал стадий, могат да се появят издайнически белези. Например – иктер (пожълтяване) на очите и кожата, сърбежи, потъмняване на урината, понякога тежест в дясното подребрие. „В този случай трябва директно да се потърси лекарска помощ, а не да се предприема самолечение”, категоричен е специалистът.

Внимание, вегетарианци!
Да си веган или поне вегетарианец стана супермодерно. Диетата без месо обаче крие опасности, признава д-р Никола Станчев. „При тези хора има риск от развитието на недоимъчни състояния, включително по отношение на витамин В12 и железен дефицит, което може да доведе до анемичен синдром”, предупреждава гастроентерологът от „Александровска”.