д-р Александър Канчелов
Специалист по психиатрия и лечение на зависимости
Клиника „Канчелов”
www.klinikakanchelov.com

Какво са ендорфините? Те са все още една загадка. Наричат ги хормони на щастието, но и самото щастие е загадка. Наличието им в човешкия организъм е установено с научни изследвания в началото и средата на 70-те години, когато се доказва и наличието на опиевата рецепторна система.

Ендорфините са невротрансмитери, невромедиатори, вещества, които управляват на биохимично ниво психичната дейност на човека, като опосредстват невроналните връзки и провеждането на импулсите в тази безкрайна сложност на мозъчната система. Ако погледнем аспекта на настроението, който вълнува всеки един от нас, на самочувствието, радостта, болката, щастието, удоволствието, ще открием, че ендорфините неотменно присъстват. Директно или като опосредстват или взаимодействат с някои от останалите основни невромедиатори, които също имат своите подобни популярни названия: на любовта (окситоцин), на радостта  (допамин, серотонин и ендорфини). Ендорфините са основните, свързани с психичното преживяване за удоволствие и приятно. Но реално взаимодействието на тези няколко основни и други медиаторни субстанции дава цялостната палитра на нашето настроение.

Къде в организма се отделят ендорфините и какво е тяхното действие?
Ендорфините са произведени основно от хипофизата и хипоталамуса опиоиди, без които мозъкът не може да функционира правилно. Самото им име отговаря на функцията им: вътрешни морфини. Те са необходими, за да имаме чувството за спокойствие, удовлетвореност, приятност, понякога еуфоричност, радост, понякога щастие. Както и за да могат да се неутрализират частично или да се блокират преживявания, свързани със стрес, душевна или физическа болка. Всяка дума, всяко преживяване, всяко наше действие, всеки миг от нашето същестуване като физически и психически организъм, са опосредствани на централно мозъчно ниво чрез медиаторните системи, чрез тези невротрансмитерни вещества и техните взаимодействия. Въпреки това, мечтата за хапчето, което ще ни донесе лесно щастие, си остава само един блян.

Подвеждаме ли се по тази мечта?
Стремежът ни да бъдем по-добре, да имаме приятни преживявания, да се почувстваме радостни и щастливи, е естествен. Изкушението, особено за младите хора в тийнейджърска възраст, да го постигат бързо и лесно чрез ефекта на наркотичните субстанции, които са толкова достъпни, се подсилва и от техния инстинкт да търсят преживяването, интересното, различното, да копират поведението на по-големите, да експериментират. От друга страна, за юношите е присъщо чувството за омнипотентност и подценяването на опасностите. Нивото на съзряване на мозъчната система е в такава фаза. Тогава идва и търсенето на удоволствията по лесен начин. То не е задължително свързано с недостиг, потиснатост или дисбаланс: това е естественият стремеж „да ми стане по-хубаво, да пробвам”, придружен с увереността, че  за мен няма риск. И че ако някои се пристрастяват, то това са хора, които…, а това няма да съм аз. Опасно, подвеждащо и абсолютно погрешно.

Какво се случва, когато изкуствени външни опиоиди (наркотици) попаднат в организма?
Когато наркотичните вещества достигнат до мозъка и въздействат върху същите опиеви рецептори, с които се свързват ендорфините, дисбалансът е много мощен. Действието им върху естествената опиева система води до патологични промени и трансформации. Един от основните ефекти е потискането на производството на вътрешните ендорфини, защото има свръхналичие на външни опиати. Така се блокира продукцията им. Вторият ефект е свръхактивацията на системата за възнаграждаване в центъра на удоволствието в мезолимбичната система, свързана с емоциите. Когато външните субстанции изкуствено активират мозъка, тогава прагът на активация се повишава и са необходими все по-високи нива. Това обяснява защо хората в началото рязко и бързо увеличават дозировката и се появява привикване, а желаният ефект се постига с все по-висока доза.

При истински пристрастения човек вече има болестни мозъчни увреждания, той не приема наркотиците, за да изпита удоволствие, а за да не му е зле, да избегне дискомфорта. Възстановяването на ендорфиновата система е основна цел в съвременното лечение на пристрастяването към хероин и други опиати. При много хора това е възможно, но изисква прецизна медикаментозна и психологична терапия, дълго време след като са преустановили употребата на наркотици и са си възвърнали нормалния начин на живот.

Как можем по естествен начин да стимулираме производството на ендорфини?
Всички дейности, които карат човек да се чувства добре и приятно, активират ендорфиновата продукция. Но този процес е двупосочен: по-високите нива на ендорфини водят до приятно усещане, а то прави така, че ние продължаваме да правим това, което ни доставя радост. И води до производство на още ендорфини. Ако трябва да дадем рецепта, поне десет са нещата, които биха помогнали. На първо място, правилният начин на живот и хранене, правилната физическа, духовна и емоционална активност. Добрият баланс между работната ангажираност, свободното време и времето за близките, семейството, приятелите, духовния свят и времето за почивка; физическата активност, масажите. Препоръчително е масажирането по определен начин на определени зони, професионалната акупунктура, но на първо място самомасажът –  всеки може да научи няколко малки полезни техники, които буквално за минути биха могли да подобрят тонуса, работоспособността, енергията и чувството на хармония. Има интересни изследвания за въздействието на изобразителното изкуство и музиката върху някои болестни състояния и процеси. Приятното преживяване има оздравителен ефект именно чрез активиране на ендорфиновите нива. Ендорфините са и най-силното естествено лекарство за подобряване дейността на имунната система. Ендорфините присъстват във всички малки неща, които правят живота приятен. Да не пропуснем слънчевите лъчи, шоколада, докосването, чувствените аромати, флирта, секса, любовта…. И най-важното, смехът. Той със сигурност е най-мощният стимулатор на ендорфиновата продукция. Усмихвайте се по 10 пъти на ден, тренирайте усмивка!