Tекст: д-р Атанас Михайлов, хомеопат и фитотерапевт

Ехинацеята е красиво растение, пренесено от Северна Америка, което има превъзходни лечебни свойства. Ранните заселници в САЩ бързо го възприели от местните индианци като полезно средство срещу настинки и грип и през XVII век го пренесли в Европа. Немският ботаник Конрад Мьонх оприличава цветето на таралеж и наименува рода Ехинацея през XVIII век (от гръцката дума echinos, която в превод означава таралеж).

Съществуват девет вида ехинацея, четири от които се използват като лечебно средство – E. angustifolia, E. pallida, E. purpurea и застрашената E. tennensiensis. Пурпурната ехинацея (Echinacea purpurea) е най-добре проученият вид и се култивира най-лесно.

Основни активни съставки, свързани с лечебните свойства на растението, са производните на кафеената киселина (цикориева киселина и нейните етери), алкамиди и полизахариди, които проявяват имуностимулираща активност. Тя се изявява главно с повишена фагоцитарна активност („клетъчно изяждане“) на гранулоцитите и макрофагите (макро – големи клетки, фаго – изяждащи вредителите). Повишават се и цитокините (сигнални белтъчни молекули, които стимулират други клетки на имунната система).

Ехинацеята е полезна при различни възпаления. Индианците смучели корена на билката, за да облекчат симптомите на зъбобол, възпалено гърло, кашлица или други инфекции на устната кухина. И досега това е най-ефективният метод за употреба на растението при подобни проблеми.

На фона на все по-широкоразпространената антибиотична резистентност ехинацеята дава възможност за ефективна защита на организма. И чаят, и капките от билката помагат, стига да изберем подходящия продукт за нашето състояние. Индианските шамани използвали ехинацеята като природен анестетик. Ако сдъвчем парченце от корена на растението, таблетката или задържим малко настойка (тинктура) от ехинацея в устата си, ще усетим анестезиращия ефект на растението. Ако това не стане, значи е вложено твърде малко количество, или растението е некачествено.

Като се има предвид, че при настинка и грип водещ симптом е силната отпадналост, естествено можем да използваме ехинацеята за тонизиране на организма.

Най-добре да си приготвим настойка от растението, но полза ще има и от приема на ехинацея под формата на чай, капсули или таблетки.

За профилактика – в продължение на 6 седмици се приема 2-3 пъти дневно по 1 таблетка или по 15-20 капки ехинацеева тинктура. Обикновено се прави пауза от 3 седмици до следващия прием.

При неразположение дозата се увеличава. Първоначално се пият 40-50 капки (за деца по 15-20 капки), а след това на всеки час по 10-15 (за деца по 8-10) капки. Лечението продължава 1-2 дни. При болно гърло, спаднал глас и кашлица е препоръчително да се смучат таблетки с екстракт от ехинацея.

Хора с изявена алергия към сложноцветни растения като невен, арника и лайка не бива да приемат ехинацея.

„Билката на индианците“ влияе благоприятно върху различни труднолечими заболявания като хроничен хепатит, бронхит, пелонефрит, синузит и много други.