За страдащите от хронична констипация съществуват редица медикаменти, но голяма част от тях са с ограничена ефективност или с висока цена.

Смята се, че плодът киви е природен лек за състоянието, а неговата ефективност е подкрепена с данни от няколко малки проучвания от Европа и Азия.

С цел оценка на предимствата и поносимостта на приема на киви в северноамериканска популация автори от Мичиган разпределят на случаен принцип 70 пациенти с хронична констипация (т.е. под три изхождания седмично) да включат киви в своя хранителен режим (по два цели обелени плода дневно), сини сливи (около 12 плода дневно) или псилиум (люспи от растението живовляк; по 12 g дневно), като посочените количества предоставят еквивалентна доза фибри.

Пациентите са диагностицирани със синдром на раздразненото черво с констипация или с хронична констипация.

Първичната крайна цел, а именно увеличение с ≥1 спонтанно изхождане седмично, се наблюдава при по-малък дял от приемащите киви (45%), отколкото сини сливи или псилиум (съответно 67% и 64%), но разликите не са статистически значими.

Подуването се подобрява в еднаква степен в трите групи. Странични ефекти като болка в коремната област са по-малко чести при редовна консумация на киви.

Пациентите с хронична констипация или със синдром на раздразненото черво с констипация често търсят природни решения за своите оплаквания. Въпреки малкия си мащаб разгледаното проучване подкрепя приема на киви като ефективно и безопасно нефармакологично средство за състоянието.

На много места плодът не е достъпен целогодишно, но е евтина алтернатива на редица лекарствени препарати.

Източник:

Chey SW et al. Exploratory comparative effectiveness trial of green kiwifruit, psyllium, or prunes in US patients with chronic constipation. Am J Gastroenterol 2021 Jun 1; 116:1304. (https://doi.org/10.14309/ajg.0000000000001149)

Ако искате да следите ежедневно повече медицински и здравни новини, написани от лекари, посетете: www.medicalnews.bg