Защо се появява и как се лекува

Милена Исакович

Най-честите причинители за появата на ечемик са стафилококовите инфекции, нередовното чистене на грима и пониженият имунитет. Лекува със сухи, топли компреси, промивки на очите с антисептични разтвори, а в по-сериозните случаи и с антибиотици, предписани от лекар.

Ечемикът (лат. hordeolum) се появява, при възпаление на фоликула на миглите или мастните жлези на горния или долния клепач. Обикновено той се локализира по външния или вътрешния ръб на клепача. Симптомите са удебеляване на ръба на клепача, болка, зачервяване, усещане за чуждо тяло и подуване, което в по-тежките случаи може да затрудни зрението. Затова е важно да се обърнете към очен лекар, особено ако сте забелязали зачестяване или склонност към поява на ечемик.

Това локализирано гнойно възпаление е често срещано и от него страдат и мъже и жени, а хронично болните, например от себорея, диабет или тези, които имат повишени стойности на мазнини в кръвта, са по-податливи. Освен това хората с понижен имунитет и особено мазна кожа са също по-предразположени.

Най-честият причинител са инфекциите, причинени от бактерията Staphylococcus aureus, а усложненията са много редки и обикновено се свеждат до хронични възпаления и разпространение на инфекцията, като е възможно едновременно да се появят няколко ечемика. Ако ечемикът е прекалено голям, той може да наруши качеството на зрението.

Гримирането също е един от честите причинители, особено ако гримът не се отстрани изцяло преди лягане, защото остатъците от него могат да запушат слъзния канал и да доведат до натрупване на секрет.

Началото на възпалението на слъзния канал е свързано с дискомфорт, а пациентът несъзнателно търка с пръсти раздразненото място, като по този начин разнася стафилококовите бактерии в областта на окото. Това може да предизвика силно зачервяване и болезнено възелче. Ето защо е особено важно да се обърне внимание на децата да не търкат очите с ръце.

Лечението не е трудно и в повечето случаи ечемикът изчезва след промивки на очите с антисептични разтвори, които са специално приготвени за тази цел в аптеката. Помагат различни видове маз за очи и масла с един процент хлорамфеникол. При много силен възпалителен процес офталмологът може да предпише и антибиотик под формата на капки. Помагат и нагревките на възпаленото място със сух, топъл компрес.