Текст: Христо Донев

Дартсът е от типа спортове, които се практикуват повече на аматьорско, отколкото на професионално ниво. Представлява хвърляне на малки стрелички по кръгла мишена, закачена на стена. Арена на битките най-често са барове, клубове и заведения.

ИСТОРИЯТА
Играта е възникнала преди няколко века на Британските острови. Предшественикът на този спорт е стрелбата с лък. Хората, които са го практикували, са имали проблем, когато на открито е имало силен вятър или е валяло. Тогава е трябвало да се преместят на закрито, като терените са били близки хамбари, конюшни или в най-добрия случай – пъбове. Поради ограниченията, налагани от интериорното пространство, лъковете са били заменени само от стрели с по-малки габарити за повече удобство. Така се е зародила играта дартс, която постепенно започва да набира популярност. В момента освен на Острова тя е силно развита в Америка, Холандия, Скандинавия, Канада и Австралия.

МИШЕНА И СТРЕЛИ
Най-популярните материали за изработка на мишената са корк и хартия. В професионалните състезания тя се поставя на височина 172,72 см от пода, което е на нивото на очите на човек с ръст 180 см. Линията, която състезателите не могат да преминават, се намира на разстояние от 236,86 см. Състезателните мишени са с диаметър 45,1 см и са разделени на 20 кръгови секции. Всяка една от тях е отделена от останалите с метална лента или тел. Най-добрите мишени имат много тънки ленти, като по този начин се намалява вероятността стреличката да се удари в тях и да отскочи. Номерата на тези мишени също са изписани с тел, докато на аматьорските са директно отпечатани върху дъската. През последните години се появиха и електронни мишени за дартс, които отчитат къде е попаднала стреличката с помощта на сензори. Тези стрели обаче не са с остър метален връх, а със заоблен пластмасов. Стрелата е съставена от четири части – връх, метален баласт, тяло и пера. Върхът може да бъде в две дължини – 32 и 41 мм. Баластът обикновено е изработен от месинг, сребро, никел или волфрам. Месингът е най-евтин, но е лек и баластът става по-обемен. Волфрамът е почти два пъти по-плътен от месинга. Сплав между сребро и никел е най-добрият компромис между цена и плътност. Перата имат за цел да осигурят нормален полет, като не позволят на тежестта в предния край на стрелата да направи така, че задната част да достигне до целта преди върха.

ПРАВИЛАТА
Най-популярният „стил“ в дартса е играта 301/501. Практикува се от двама състезатели, като всеки започва с 501 (301) точки. Печели първият, който намали точките си до 0. Центърът на мишената носи (или в случая отнема) 50 точки. Колкото повече попадението се отдалечава от него, точките намаляват правопропорционално. Ако стрелата не се задържи на мишената след хвърлянето, това не носи точки. Обикновено точките се пресмятат, след като играчът хвърли 3 стрелички. След това е ред на неговия съпер-
ник. Други популярни видове игри на дартс са: „рунд“, „всички петици“, „двайсет и седем“, „хиляда“, „пет живота“, „сектор 20“.
В повечето от тях печели състезателят, направил най-много точки при комбинации от различни числа.

ЕКИПИРОВКАТА
Логично, тя се състои само от мишена и стрелички. В зависимост от това дали става дума за игра на професионално или любителско ниво, разликата в цените е огромна. Професионалните мишени може да достигнат до 250-300 лева. Стреличките, в зависимост от материала на изработка, вървят по 100-150 лева комплекта, при тези със сребърен състав достигат и до над 300 лева. При електронния дартс мишената е вградена в автомат, подобен на игралните конзоли от края на миналия век. Такава конфигурация струва около 3500 – 4000 лева. Предлагат се и калъфи за стрели, които вървят по около 20-30 лева. На любителско ниво нещата са съвсем различни, като електронните мишени са около 60-70 лева. Стандартните могат да се намерят за по 10-15 лева. Най-обикновените стрелички вървят по около 10 лева комплекта.

У НАС
Заради развлекателния си характер този спорт е доста популярен на любителско ниво у нас. Много барове разполагат с електронни автомати, а по-народните заведения предлагат класическия вариант на играта. Спортът може да се практикува и в различни комплекси за билярд или боулинг. Дартсът е популярен и на професионално ниво, като ежегодно се провеждат по няколко големи турнира. В България има 8-9 отбора под егидата на Българската федерация по дартс. Най-добрите състезатели от тях при мъжете и жените попадат в селекцията на националния отбор.