Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Дрямката държи мозъка млад

15.07.23
BETTY брой 110

Сънят е еликсир не само за бебетата, но и за възрастните. Регулярната следобедна дрямка може да запази ума ни по-бистър, доказват учени от САЩ, Великобритания и Уругвай. Проучването им е публикувано в Sleep Health. А резултатите са категорични – рискът от деменция при полягащите през деня е по-малък, защото обемът на мозъка им се запазва за по-дълго, което ги предпазва и от коварни диагнози като алцхаймер.

Учените са изследвали данните на 378 932 души на възраст между 40 и 69 години. Открили, че дремващите ежедневно имат по-големи мозъци, еквивалентни на тези на хора, които са с между 2,6 до 6,5 години по-млади от пациентите в извадката. „Нашето проучване показва причинно-следствена връзка между обичайната дрямка и по-големия общ обем на мозъка“, казва водещият автор Валентина Паз, невролог в Кралския колеж в Лондон, пред авторитетното издание Science Alert.

Колко дълго е добре да дремваме?

До 30 минути, изчисляват учените, които стъпват и на по-стари изследвания, доказващи, че следобедният сън е ключов за бистрия ум и по-добрите когнитивни способности на хората над 65 години.

cross