Текст: Силвия Митева

Билките и етеричните масла могат да бъдат изключително подходящи за представителите на силния пол

Мъжете понякога неглижират външния си вид, и особено когато става въпрос за използване на козметични продукти. Те обаче са важни колкото за жените, толкова и за мъжете и затова трябва да отделяме нужното внимание при избора и употребата им. На страниците на списание BETTY често си говорим за домашната козметика, която е един страхотен вариант за представителките на нежния пол. Този път обаче ще се фокусираме върху домашно приготвените продукти за мъже, които са не по-малко ефективни и точно толкова лесни за приготвяне и прилагане.

Сандалово дърво за след бръснене
Това е рецепта за афтършейв, която има противовъзпалително действие. Благодарение на свойствата на сандаловото дърво той оставя охлаждащо усещане и стимулира кръвообращението, което е изключително важно, за да имат мъжете красива и подхранена кожа.

Съставките на афтършейва са: 180 мл масло от хамамелис; 10 капки етерично масло от сандалово дърво; 5 капки етерично масло от мента; 3 капки етерично масло от розмарин; 2 капки етерично масло от чаено дърво. Всичко това трябва да се смеси до получаване на хомогенна смес и да се остави в стъклено шишенце. Този афтършейв е подходящ за ежедневна употреба, като е добре да се нанася с изчистени ръце и потупващи движения, за да може да се направи лек масаж на кожата.

Крем от невен за суха и загрубяла кожа
Мъжката кожа често е прекалено суха. Много от представителите на силния пол нямат навика да използват подхранващи средства, вследствие на което кожата загрубява и се напуква лесно. За да се справят мъжете с този неприятен проблем, могат да си приготвят сами страхотен крем от невен, който успокоява дори кожата, която не е свикнала на никакво козметично внимание.

Съставките на крема са: 400 грама домашна свинска мас и една-две шепи цвят от невен. Маста и билките се смесват в подходящ съд, за да може да се разтопи маста на водна баня. Подходящият момент да отдръпнем сместа от котлона е, когато невенът промени цвета си. След това трябва да прецедим и да поставим сместа в бурканче, което да съхраняваме в хладилника. За да има кремът по-приятен аромат, може да добавим няколко капки от етерично масло по наш избор. Кремът може да бъде използван многократно в зависимост от нуждите на кожата. Той е подходящ не само за лице и за ръце, но и за тяло, особено при наранена и загрубяла кожа.