Олга Георгиева

Ако до неотдавна различавахме хотелите главно по категория и брой звезди, по локация и капацитет или по принадлежност към верига, то от няколко години наблюдаваме една много интересна тенденция. Днес говорим за дизайн хотели, хотели за семейства с деца, романтични хотели за двойки, бутикови луксозни хотели, бизнес хотели, спа хотели, спортни хотели, хотели за домашни любимци и т.н. Преди 22 години Клаус Зендлингер предвижда това развитие. И основава Design Hotels™.

Клаус Зендлингер разбира, че „лайфстайл“ туристите ще оценят хотели, които се отличават от общата маса и ключовата дума за него е „дизайн“. Като под дизайн хотел няма пред вид всеки, който леко се различава от естетиката на познатите взаимнозаменими гранд-хотели или хотелски вериги. За него дизайнът е хармонична комбинация от забележителна архитектура и интериорен дизайн, съчетани с функционалност и изключително обслужване. Основава компанията си върху маркетингова концепция и започва със скромно портфолио с десет иконични хотела като членове. Днес Design Hotels™ представлява и обслужва маркетингово грижливо подбрана колекция от 260 хотела в повече от 50 държави по света. Тя е повече колекция от различни истории: всеки хотел е отражение на идеите на един мечтател със страст към истинското гостоприемство. През 2013 г., по случай 20-годишния юбилей на Design Hotels™, излиза книга с историите на 244 хотела на 792 страници, с уникални фотографии и предговор от Анджелика Ташен, собственик на световноизвестното издателство за изкуство Taschen. През март 2013 г. Design Hotels™ стартира и програма за устойчиво развитие и еко-мениджмънт, чиято цел е да защитава околната среда на локално равнище. В същата година отваря врати първият дизайн хотел в България: Sense Hotel в София. Дизайн хотели има в Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Ще ви разведем из най-близките до нас като локация.

СОФИЯ,
Sense Hotel

Ако още не сте били в Rooftop бара на последния му етаж, възможно е да сте се чудили от коя точно сграда е този великолепен изглед на катедралата „Александър Невски“, който виждате на снимки из интернет и социалните мрежи. Позициониран в сърцето на София, на ул. „Цар Освободител“ 16, Sense е великолепен пример за отдаденост към модерния дизайн, лукса, спокойствието и уюта. Дело е на Lazzarini Pickering Architetti и „Архитектурна група Цонков“. Както повечето съвременни хотели, Sense е отворен за живота на града и е достъпен не само за гостите на хотела. Можете да вземете аперитив на откритата при хубаво време (и затваряща се при лошо) тераса на 9-тия етаж, можете да посещавате фитнеса, басейна и спа услугите, можете да вечеряте в изискания ресторант или в гастро бара. Модерната стъклена фасада като че ли отразява миналото, настоящето и бъдещето на София…И въпреки че е толкова различна, се вписва чудесно сред съседните стари софийски сгради. Отвън прилича на мрежа от златисто-оранжеви квадрати, разделени с дебели линии зад стъклен екран – който непрекъснато се променя през деня, а вечер, благодарение на системата от подвижни панели и приглушеното осветление Lutron, непрекъснато искри и танцува. Sense Hotel е партньор на фондация I CAN TOO, която подкрепя деца със специални нужди.

ИСТАНБУЛ,
The House Hotel Bosphorus

Разположен е на границата на Европа и Азия, с великолепна гледка към Босфора, в близост до известната джамия на квартала „Ортакьой“. Реновиран е от легендарните архитекти, сътворили най-елегантните турски забележителности – дизайнерска група Autoban. Техният почерк си личи навсякъде, от камината до фитнес зоната и пространството за срещи. Любимите им материали са дъб, орех, мрамор и месинг. Блясъкът на историческата сграда е майсторски съчетан с модерни мебели. Кой стои зад всичко това? Джанан Йоздемир и Ферит Балтаджиоглу. Невероятният успех на тяхното кафене – The House Café – вдъхновява двамата съдружници да влязат в хотелския бизнес. The House Hotel Bosphorus е третият им хотел. Въпреки че имат съвсем други професии: преди това Джанан се е занимавал с одит, а Ферит е машинен инженер, двамата намират обща страст в създаването на нови заведения на вълнуващи места. Днес те имат 12 кафета из Истанбул, плюс няколко на франчайз в Анталия и Анкара.

СОЛУН,
The Met Hotel

Построен от висок клас материали в процъфтяващ участък от градската крайбрежна ивица на Солун, The Met е „кръстоска“ между луксозен хотел и художествена галерия от световна класа. По мастилено черните стени са окачени великолепни фотографии. В щедрите и просторни обществени пространства (т.е. местата, отворени за града и всички посетители, а не само за гостите на хотела) ще видите скулптури и творби на световноизвестни артисти. Двеста и дванадесетте стаи и суитове, обзаведени с тъмно тропическо дърво, предлагат прекрасни гледки към пристанището или към града през огромните си прозорци. С този хотел гръцкият архитект Тасос Дзепос (автор на още един дизайн хотел в Атина) печели международно признание. Кой стои зад всичко това? Мечтателката Кристина Кандрис. Тя прекарва години наред в пътешествия за търсене на ценни произведения на изкуството и оставя силен личен почерк върху най-новия хотел на нейното семейство, The Met . Кредото ѝ е: „Изкуството има нужда от пространство и пространството има нужда от изкуство.“

ЛЮБЛЯНА,
Vander Urbani Resort

Разположен под Castle Hill на брега на река Любляница, Vander се намира на чаровна пешеходна улица, пълна с кафенета, барове и галерии. Докато фасадата му е запазила своя исторически вид, интериорът му излъчва най-висок клас съвременна изисканост. Изненадващите гледки от четирите свързани сгради, които съставляват хотела, достигат кулминацията си на покривната тераса с басейн, откъдето можете да се наслаждавате на залеза, докато плувате. Архитектът Садар и интериорният дизайнер Вуга са съумели да запазят бароковия облик на сградата, като са „вградили“ в нея модерни елементи от стомана и стъкло, а интериорът излъчва едновременно изтънчен дизайн и домашен уют. Кой стои зад всичко това? Словенският архитект Александар Вуядинович и неговата австралийска съпруга Аманда. Река Любляница има специално място в сърцата им – точно тук се запознават. Двамата пътуват много, докато не решават да си купят апартамент в центъра на Любляна. Техният дом се превръща в средище за други еднакво мислещи пътешественици и приятели. Когато се появява възможност да придобият прилежащия имот, съвсем естествено ентусиазираните домакини го превръщат в бизнес. По техните думи: „След като са били в нашия хотел, нашите гости вече винаги имат семейство Vander в Любляна.“

Ако идеята за дизайн хотелите ви е заинтригувала, можете да направите резервация на избрано от вас място директно от техния сайт: www.designhotels.com. Пожелаваме ви много щастливи пътешествия през 2016 г.!