Симптоми, превенция, лечение

Милан Станкович

Проявява се с болки в задната част на врата и спазми на вратните мускули, болка в близост до лопатките, раменете, долната част на ръката, дланта и дори пръстите, болки при въртене на главата, кашлица и смях

ГРЪБНАК: В детството гръбнакът се състои от седем шийни, 12 гръдни, пет поясни, пет кръстцови и четири или пет опашни прешлена. С израстването броят на прешлените намалява до 26, защото кръстцовите прешлени се срастват в една кост, както и опашните – те не са разделени както първите 26 и затова се наричат лъжливи прешлени. Между предния и задния дял на прешлените е разположен гръбначният канал с гръбначния мозък в него. Между прешлените има междупрешленни отвори, по един от двете страни на прешлените, в които са разположени гръбначномозъчните нерви. Всички прешлени, освен кръстцовите и опашните, са разделени от дискове, съставени от пулпозно ядро и фиброзен пръстен. Тъканта на междупрешленните дискове съдържа голямо количество вода, което намалява с възрастта и гръбнакът губи еластичността и гъвкавостта си, а пулпозното ядро отслабва и може да се увреди.

СИМПТОМИ: Дисковата херния засяга най-често прешлените от шийния и поясния дял на гръбнака, тъй като тези дялове се движат най-много. Причините могат да бъдат претоварване на гръбнака, тежък физически труд, наднормено тегло, гръбначни увреждания. Симптомите са болка в гърба, която се спуска към краката, болка в седалището, която се спуска към задната част на краката, силна болка при рязко движение, изправяне, навеждане и болки през нощта. Дисковата херния на шийния дял на гръбнака се проявява с болки в задната част на врата и спазми на вратните мускули, болка в близост до лопатките, раменете, долната част на ръката, дланта и дори пръстите, болки при въртене на главата, на шията, кашлица, смях, напрягане.

ПРЕВЕНЦИЯ: Най-добри за запазване на подвижността на гръбнака са упражненията (плуване, йога и т.н.), здравословното хранене (храни, богати на антиоксиданти), хидратиране на организма (пиене на два литра вода на ден), избягване на нездравословни храни (рафинирана захар, брашно и др.), регулиране на телесното тегло (наднорменото тегло натоварва гръбнака), изхвърляне на токсините от организма, отказ от тютюнопушене, както и правилната стойка.

ЛЕЧЕНИЕ: Избягвайте резки движения, вдигане на тежести и започнете физиотерапия, като се консултирате непрекъснато с личния си лекар. Упражненията за укрепване на гърба под надзора на физиотерапевт и по негова препоръка помагат за укрепване на мускулите около гръбнака. Докато си почивате, намерете най-удобното положение и опитайте да лежите на твърдо с две средни по размер възглавници, като поставите едната под главата си, а другата под коленете. На всеки два или три часа се разхождайте поне десет минути по равен терен, като вървите колкото можете без болка. Вземайте редовно предписаното ви лечение.