Текст: д-р Искра Трайкова, невролог, електромиографист

Дископатията е едно от най-честите заболявания на периферната нервна система. При човека гръбначният стълб е изграден от 33-34 костни прешлена, между тях са разположени хрущялни дискове, играещи ролята на „ресори”. Поради механично износване на дисковете и преждевременното им остаряване (най-вече при тежък физически труд с често вдигане на тежки предмети, при вродени аномалии) външният фиброзен пръстен се разкъсва, меката централна част излиза навън и може да притисне гръбначния мозък или коренчетата на периферните нерви. В тези случаи се касае за дискова херния. При по-леките случаи външният фиброзен пръстен не се разкъсва, а само се издува и също притиска гръбначномозъчните коренчета. Този проблем може да засегне всяко ниво от гръбначния стълб (шийно, торакално, лумбално). Симптомите се изразяват в болка, изтръпване в съответната зона, слабост на крайник и промяна в позата на тялото. Те могат да бъдат провокирани от неправилно движение, вдигане на тежко, надухване от климатик, студено време или вирусно заболяване.

Диагноза
За поставяне на диагнозата се използва неврологичен преглед и електромиография за установяване нивото и степента на увреждане на съответния нерв, както и за отдиференциране от други заболявания с подобни оплаквания. При нужда се прави рентгенография, скенер или магнитен резонанс.

Профилактика
Леглото и възглавницата, на които се спи, са много важни. Трябва да се използва ортопедична възглавница, съобразена с индивидуалните особености – ръст, дължина и форма на шията. Матракът не трябва да бъде мек и да образува хлътване, но не трябва да бъде и много твърд. При продължително седене в едно и също положение (напр. работа на компютър) е добре на всеки час да се прави няколкоминутна почивка с много внимателно раздвижване на главата и раменете. Трябва да се избягват вдигането на тежко и резките движения с усукване на гръбнака. Важно е да се избере и правилен спорт – подходящи са плуване, ходене пеша, каране на колело. Добре е да се изпълняват специални упражнения, посочени от невролога или физиотерапевта, заздравяващи мускулатурата около гръбначния стълб. При студено време трябва да се избягват изстиването, надухването и влагата.

Лечение
Консервативното лечение се изразява в използването на медикаменти и физиотерапия. В острата фаза се назначават лекарства, намаляващи отока около нерва, който допълнително го притиска и възпалява. Използват се противовъзпалителни медикаменти, витамини и лекарства, намаляващи напрежението в мускула. Уместно е да се използват специални ортопедични колани, които дават стабилност на кръста и са препоръчани от невролога, следящ състоянието. Оперативно лечение се налага в случаите, когато остро настъпи пареза на съответен нерв, появят се смущения в уринирането (невъзможнност да се уринира) или болката е много силна и не се повлиява от приложеното лечение.