
Ана Николич
Плодовете, зеленчуците, рибата, пилешкото, пуешкото, млечните продукти, ядките, богатите на фибри храни и бобовите растения са добри съюзници в борбата срещу пролетната умора, затова трябва да присъстват в менюто ни всеки ден
Умора, сънливост, отпадналост, неразположение, главоболие, виене на свят и усещане за липса на енергия са типичните симптоми на пролетната умора и следствие от зимния хранителен режим и намаленото движение. Ако не са алармен сигнал за появата на някакво заболяване, което трябва да се провери при лекар, успешно можете да се справите с тях чрез промяна на диетата.
Ежедневното меню трябва да включва повече плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, риба и млечни продукти, така че организмът да получава необходимото количество витамини и минерали. Закуската не трябва да се пропуска, за обяд се препоръчват зеленчукова супа, риба или пилешко със задушени зеленчуци и салати, а за вечеря трябва да се консумират пресни зеленчуци, гъби, както и супи от сезонни зеленчуци. Плодовете са добра закуска, както и ядките или чаша кисело мляко. Кафето е добре да се замени с билкови чайове.
Витамин C: Портокалите, грейпфрутите и лимоните са прекрасни борци с пролетната умора, защото съдържат антиоксиданти, които стимулират имунната система. Витамин C стимулира също и усвояването на желязото от храната. Впрочем, богати на витамин С са и чушките, спанакът, карфиолът и зелето, затова тези зеленчуци трябва да се консумират ежедневно. Всъщност в идеалния случай пресни или термично обработени зеленчуци трябва да се консумират два до три пъти в течение на деня.
Магнезий: Черният шоколад с висок процент какао и нисък процент захар, сушените плодове и мюслите са добър източник на микроелементи и магнезий, чиято липса усещаме по появата на крампи в краката, мускулните болки и чувството на неразположение.
Витамин E: Рибата и морските дарове са богати на витамин Е, затова трябва да присъстват в менюто най-малко три пъти седмично. Освен това, риба трябва да се яде по-често и заради антиоксидантите и омега-3 мастните киселини, които предпазват клетъчните мембрани и играят важна роля за „поддържане на формата“ на нашия мозък.
Витамин B: Пшеничните кълнове и ядките са добър източник на витамини от група B и имат положителен ефект върху изтощения от зимната диета организъм. Ядките са много богати и на омега-3 мастни киселини, затова трябва да се консумират всеки ден, но не повече от една шепа.
Калций: Сирената, йогуртите и киселото мляко са богати на калций, който ни е необходим за здрави зъби, минерализация на костите, предпазване от остеопороза и по-добро движение. Чаша кисело мляко и резен безмаслено прясно сирене е полезно да присъстват поне веднъж дневно в менюто.
Фибри: Богатите на фибри храни като кафяв ориз, боб, овес и ръж осигуряват здравословно храносмилане и нормална перисталтика на червата, понижават холестерола и дават усещане за ситост за по-дълго време.