разковничето за бързо оздравяване

Tекст: Маги Пашова, експерт по балансирано хранене от CSNN

Помня първия път, когато имах цистит. Беше преди повече от 10 години. Случи се през един уикенд и бях сама вкъщи. Събудих се от силен позив за уриниране. Докато пишках, усещах силно парене и болка. Когато приключих, позивът не си отиде. Посещавах тоалетната през няколко минути, изпитвах силен дискомфорт, все едно от няколко часа не съм уринирала, а успявах да изкарам навън само няколко капки с болка и парене. Това беше по времето, когато все още не си поставяхме диагнози и не се лекувахме с д-р Google, затова след няколко часа неприятни усещания и тревоги какво точно ми има, не издържах и отидох на спешен кабинет силно разтревожена.

Лекарят изслуша оплакванията ми, усмихна се и каза: „Спокойно, имаш цистит. Ще ти изпиша една добавка с боровинка, може да си направиш и чай с мечо грозде. Пий повече течности и ако до 1-2 дни нямаш подобрение, ела пак?” Ъъъ, само това? А аз се бях приготвила да чуя нещо много страшно! Облекчението дойде още след няколко часа, един прием на добавката и 2 чаши от чая с мечо грозде. Не се наложи да ходя пак.

Оттогава съм имала цистит още 2-3 пъти, като в единия случай беше съпроводен с тежка настинка и не се разминах с мечо грозде, а се наложи да взема антибиотик, за да се предотврати по-сериозна инфекция, но поне още при първите симптоми знаех за какво става дума и не се плашех излишно.

Затова вярвам, че този текст може да бъде полезен на много жени (защото знаем, че циститът се проявява много по-често при жените!), за да си спестите ненужни тревоги при симптоми на цистит, да знаете какво да правите и не на последно място как да се храните, за да избегнете честото му повторение!

Какво представлява циститът?
Циститът е възпаление на стената на пикочния мехур, което причинява чести позиви за уриниране, болка и парене при уриниране и може да бъде съпроводено от капки кръв в урината.

Циститът може да бъде първичен (остър) – възниква внезапно и трае 3 до 5 дни, при условие че се вземат подходящи мерки. Именно затова е важно при поява на симптоми за цистит да се обърнете към лекар и да направите необходимите изследвания като анализ на урината, за да се определи и правилното лечение. В някои случаи то може да включва само течности и добавки, но в други може да изисква антибиотично лечение.

Определянето на правилното лечение е от първостепенна важност при цистита, защото неизлекуваният напълно цистит може да рецидивира. Точно за това, как да избегнете повтарящите се инфекции с подходяща диета, ще стане въпрос по-надолу в текста, но преди това нека изясним:

Какво причинява появата на цистит?
Най-честата причина е бактериална инфекция, която се причинява от чревни бактерии като E.coli, които попадат по възходящ път през уретрата.

Счита се, че жените, използващи тампони вместо дамски превръзки, са по-предразположени към такива инфекции, тъй като тампонът дразни деликатната стена на влагалището, а закрепеният за него конец осигурява лесен достъп на бактериите.

Циститът може да бъде причинен и от механично дразнене и охлузване. Неслучайно го наричат „болестта на медения месец”, защото често възниква при дами, които известно време не са имали полов контакт, а след това в рамките на няколко дни имат няколко акта.

Други причини за небактериален цистит могат да бъдат различни химикали в измивни продукти или в плувни басейни. Дехидратацията, при която урината става свръхконцентрирана, може да причини дразнене на пикочния мехур и уретрата. Някои пикантни храни, алкохол и силно кафе също биха могли да предизвикат подобни симптоми.

През бременността жените са по-предразположени към цистит, защото уретрата се отпуска от завишените нива на прогестерона в тялото. При напреднала бременност може да възникнат затруднения с пълното изпразване на мехура заради притискане от растящото бебе.

Около менопаузата също възникват благоприятстващи цистита условия, защото с падането на нивата на естрогена стенитe на влагалището стават по-тънки, тези на уретрата се свиват и достъпът на бактериите е по-лесен. Както вече стана дума, правилното лечение на цистита е важно и следва да бъде определено от специалист, но също толкова важно е да подкрепите това лечение с подходящо хранене и да продължите да се храните така, след като се излекувате, за да избегнете рецидив.

Хранене за профилактика на цистит

  • Избягвайте дразнещи храни. В тази група попадат черният чай, кафето, алкохолът, колбасите и всички пикантни храни. Те могат да раздразнят мехура и да усложнят възпалението.
  • Намалете приема на прости въглехидрати. Такива са всички преработени захари, сладкиши, тестени изделия, бял хляб, подсладени напитки, включително и т.нар. здравословни десерти. Болестотворните бактерии се хранят с прости захари, така че избягвайте консумацията им.
  • Приемайте повече комплексни въглехидрати – продукти от пълнозърнесто брашно, ориз, киноа, бобови храни, картофи, сладки картофи, кореноплодни зеленчуци като моркови, цвекло.
  • Пийте сок от червени боровинки. Червените боровинки не позволяват на бактериите да се задържат на стената на пикочния мехур. Важно е обаче да приемате качествен сок от истински плодове с минимално съдържание на захар, а не подсладена напитка с аромат на боровинка и оцветители.
  • Хапвайте повече зеленолистни зеленчуци като спанак, киселец, кейл, броколи. Те са полезни за целия организъм и подпомагат имунната система в борбата й с болесто-творните бактерии.
  • Яжте повече свежи плодове. Подобно на зеленолистните зеленчуци и плодовете съдържат ценни комплекси от витамини, които подпомагат имунната система и благоприятстват по-бързото възстановяване на организма.
  • Не пропускайте киселото мляко. Тази традиционна българска храна осигурява полезни пробиотични бактерии и спомага за възстановяване на чревния баланс, който е важен за избягване на преминаването на чревни бактерии към уретрата.
  • Пийте повече вода! Това е най-важната препоръка, защото тя прави урината по-малко концентрирана и дразнеща. Когато пиете повече вода, уринирате по-често и не позволявате на бактериите да се размножават в пикочния мехур.