Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Диария и запек

08.04.16

[vc_row][vc_column width="1/1"][mk_fancy_title tag_name="h2" style="false" color="#393836" size="20" font_weight="bold" font_style="inhert" letter_spacing="0" margin_top="0" margin_bottom="18" font_family="none" align="left"]

Съвети за облекчаване

[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][vc_column_text disable_pattern="false" align="left" margin_bottom="0"]Съвети за облекчаване

Диарията и запекът или разстройството и обстипацията са проблеми, които се появяват като симптоми на реакция на храносмилателната система към различни причинители. Те могат да бъдат само временна и лека реакция на храна, на някои медикаменти или психически стрес, а може и да са под формата на бурна реакция, каквато е диарията при чревните инфекции, причинени от бактерии и вируси или хроничният запек при по-възрастни хора или при малки деца. Известни са и пътнически диарии. Диарията може да бъде и резултат от приема на антибиотици, които унищожават естествената чревна флора. Честите диарии пък могат да са симптом на алергия към определени вещества в храната. Запекът днес се смята за проблем, причинен от начина на живот, заради неправилно и нередовно хранене, невъзможност да извършваме нуждите си според инстинкта и прекалено малкото физическа активност.

Zapek_2_site

Симптоми на диария
Диарията може да варира от лека до изключително тежка.
• По-леките симптоми са спазми и подуване, придружени от много меки до воднисти изпражнения и няколко изпразвания на червата през деня.
• По-тежките симптоми са гадене и повръщане, които се появяват заедно с диарията, като самата диария е много водниста и продължава няколко дни.
• При тежки и опасни диарии освен останалите симптоми се появява и втрисане, а в изпражненията може да се открие слуз, кръв и несмляна храна.

Как се лекува диария?
• Диарията се лекува в зависимост от тежестта на симптомите, но винаги е важно след всяко воднисто изпражнение да се възстанови изгубената течност, защото в противен случай може да се стигне до обезводняване на тялото, което може да е опасно.
• Ако диарията е лека, не е необходимо лечение, но трябва да се пият много течности (вода, лек чай) и да се избягва консумирането на тежки ястия.
• При по-тежките форми на диария днес не се препоръчва строга диета. Смята се, че е важно колкото се може по-скоро да се установи нормален режим на хранене, за да се избегне влошаване на състоянието на възпалената лигавица на червата, което означава да се ядат леки супи, ориз и варено пилешко.
• Възстановяването на течностите се извършва с рехидратиращи течности, които заедно с водата съдържат и минералите, необходими за организма.
• Много е полезно приемането на пробиотици, които компенсират нормалната чревна флора и по този начин спират диарията.
• Може да се приема без рецепта лоперамид, който помага за облекчаване на диарията.
• Ако диарията е тежка, понякога налага болнично лечение заедно с прилагането на специфични лекарства срещу чревни инфекции и възстановяване на течностите с инфузия.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Ако диарията и запекът се редуват и продължат по-дълго време, например няколко седмици, могат да са симптом на по-сериозни чревни заболявания, така че в този случай се препоръчва да се потърси лекарска помощ.

АКО ВИ ИЗМЪЧВАТ ХРАНОСМИЛАТЕЛНИ ПРОБЛЕМИ КАТО ДИАРИЯ ИЛИ ЗАПЕК, А НЕ ЗНАЕТЕ КАК ДА ГИ ОБЛЕКЧИТЕ, НИЕ В АПТЕКИ BETTY ЩЕ ВИ ПОМОГНЕМ С ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ.

Симптоми на запек
Запекът може да варира от лек до тежък, а днес се смята, че времето на липса на изпражнения е индивидуално. Някои хора имат нормално изпразване на червата всеки ден, а други – по три пъти седмично и затова запекът се определя като по-дълга липса на изпражнения от обичайното, съответно по-малко от три пъти седмично в продължение на дълъг период от време.
• Симптомите на запек обикновено започват с твърди изпражнения, изпражнения на топчета, напрягане при изпразване на червата и усещане за непълно изпразване.
• По-тежката форма на запек е пълната липса на изпразване на червата, което изисква медицинска помощ, а постоянният запек трябва да се лекува с лекарства и обикновено се появява в резултат на по-тежки болести, като например хипотиреоидизъм и захарна болест или поредица от чревни заболявания.

Добрите навици предотвратяват запека
Запекът се предотвратява най-вече с промяна на начина на хранене:
• пиене на по-големи количества течности през деня;
• консумиране на няколко по-малки порции на ден, които включват течна, гъста храна, зеленчуци и плодове или съответно храни, богати на фибри;
• важно е опитите за изпразване на червата да са винаги по едно и също време и да се увеличи физическата активност;
• консумирането на минерална вода, богата на магнезий и пробиотици, също помага, тъй като подобрява храносмилането и омекотява изпражненията.

Лечение на запек
Запекът може да се лекува и с лекарства, които се наричат лаксативи и се избират според състоянието и възрастта на пациента и тежестта на симптомите.
• Известни са цяла гама продукти от билкови лаксативи, като сена, зърнастец, люспи от индийски живовляк.
• Могат да се приемат и химически лаксативи, като магнезиев сулфат (английска сол), бизакодил или лактулоза.
• Изпражненията могат да се омекотят и чрез поставянето на глицеринови свещички в дебелото черво, а при по-тежки форми или спешни състояния лекарят ще изпише клизма.

ХУБАВО Е ДА СЕ ПЪТУВА, НО ПРИ ПЪТЕШЕСТВИЯТА НА ЕКЗОТИЧНИ МЕСТА ЧЕСТО СЕ ПОЯВЯВАТ И ПЪТНИЧЕСКИТЕ ДИАРИИ, ПРИЧИНЕНИ ОТ ИНФЕКЦИИ С БАКТЕРИИТЕ E. COLI, SALMONELLA И SHIGELLA И С ЧРЕВНИ ПАРАЗИТИ, КАТО ЧРЕВНАТА АМЕБА.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Трябва да се има предвид, че много лаксативи могат да предизвикат болезнени спазми, а продължителната им употреба води до ленивост на червата. Ето защо приемът им трябва да бъде ограничен и само от време на време.

За допълнителни съвети се обърнете към Вашата аптека BETTY.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross