БОЛЕСТТА НА СЪВРЕМЕННОТО ОБЩЕСТВО

д-р Биляна Бегович Вуксанович
eпидемиолог

Профилактиката при диабет Тип 2 е възможна и се изразява във водене на здравословен начин на живот. Правилното хранене, отказът от тютюнопушенето и физическото натоварване значително намаляват риска от появата на болестта или по-точно могат да я забавят.

Диабетът е болест, характеризираща се с повишено ниво на кръвна захар или по-точно по-висока концентрация на глюкоза в кръвта. Посредством инсулина, хормона, който се произвежда от панкреаса и способства за усвояването на кръвната захар от клетките, организмът ползва глюкозата като източник на енергия.

При болните от диабет инсулинът или не се секретира в достатъчни количества, или не се усвоява правилно от организма, което води до повишаване на нивата на кръвната захар. Ако хипергликемията (висока стойност на кръвна захар) продължи по-дълго време предизвиква промени в кръвоносните съдове, а това увеличава риска от сърдечни и бъбречни заболявания, от загуба на зрението както и гангрена на тъканите.

По оценка на Международната федерация за борба с диабета (International Diabetes Federation – IDF) 285 милиона души по света страдат от диабет. Броят на заболелите расте с невероятна бързина и ако тенденцията се запази, след 20 години той ще се увеличи на над 430 милиона. Световният ден за борба с диабета се отбелязва на 14-ти ноември под егидата на Международната федерация за борба с диабета в над 160 страни – членки на Организацията на обединените нации. Целта на международната кампания е да обърне внимание на проблема с диабета в световен мащаб. Логото на Световния ден за борба с диабета е син кръг, олицетворяващ живот и здраве, приет за глобален символ на борбата с диабета през 2007 г. Синият цвят е цветът на небето и знамето на ООН и представлява всички страни, обединени в борбата против диабета.

Двете форми на диабета
Болестта се среща в две форми. Диабет Тип 1, наричан в миналото инсулинозависим или ювенилен (детски) диабет, засягащ подрастващите групи и съставляващ около пет процента от общо всички диагностицирани случаи на диабет. Диабет Тип 2, известен по-рано като инсулинонезависим диабет, се среща при възрастните.

Съществува и гестационен диабет, който може да се диагностицира при 2% – 10% от бременните. Ако не се лекува, може да застраши здравето на майката и бебето и за в бъдеще да увеличи риска от появата на диабет Тип 2 както при бременната, така и при детето.

Други специфични типове диабет с честота 1% – 5% могат да се появят във връзка с някои генетични синдроми, след употребата на медикаменти, след операции, инфекции или недохранване.

Диабет Тип 1
Причината за диабет Тип 1 не е известна, но развитието на заболяването се свързва с инфекции или други отключващи външни фактори, вследствие на които генетично предразположените развиват анормален имунен отговор към собствената тъкан. Увреждането на тъканите на панкреаса и липсата на инсулин са резултат от тази автоимунна атака. Обикновено този тип диабет се появява ненадейно. Въпреки че се правят изследвания върху външните фактори, които могат да отключат механизма на саморазрушение на клетките на панкреаса, все още не са открити начините, чрез които да се предпазим.

Диабет Тип 2
Диабетът Тип 2 се развива като последица от неправилното усвояване на инсулина при хора, водещи заседнал начин на живот или такива с наднормено тегло. Симптомите не са така изразени както при Тип 1 и обикновено се закъснява с диагнозата, тоест в момента на диагностицирането най-ранните усложнения на болестта са вече налице. Вследствие на нездравос-ловния начин на живот, неправилното хранене и липсата на физическо натоварване, наскоро този вид диабет започна да се среща не само при възрастните, но и при децата.  Други рискови фактори за появата му са напредването на възрастта, генетична предразположеност, прекаран по-рано гестационен диабет.

Симптоми
Най-съществените признаци и симптоми на болестта са често уриниране, повишена жажда, загуба на теглото, слабост в ръцете и краката, постоянна умора, суха кожа, инфекции по-чести от обикновеното. Всички тези симптоми трябва да бъдат сигурен сигнал за консултация с лекар.

Диагноза и терапия
Диагнозата се поставя въз основа на клиничната картина и посредством определяне нивата на кръвната захар. Терапията подразбира инсулинови инжекции при диабет Тип 1, както и лекарства за орален прием. Понякога лечението на диабет Тип 2 също включва инсулин. И в двата случая здравословното хранене, физическото натоварване, всекидневното следене и поддържане нивата на кръвната захар в допустимите граници са от първостепенно значение. Контролните прегледи при кардиолог, нефролог и офталмолог също са съставна част от последващите действия на страдащите от диабет, заради възможните усложнения при сърдечни и бъбречни заболявания или такива на очното дъно. Методите като трансплантация на панкреас или на к летки, които произвеждат инсулин, или пък създаване на панкреас в изкуствени условия, се сблъскват с много предизвикателства.

Профилактика
Профилактиката при диабет Тип 2 е възможна и се изразява във водене на здравословен начин на живот. Многобройни проучвания показват, че здравословното хранене и физическото натоварване значително намаляват риска от появата му или по-точно могат да го забавят. Пушенето също трябва да се избягва. То уврежда кръвоносните съдове и повишава риска от всички видове усложнения при диабета. Предвид сложното протичане на заболяването, постоянното образоване на страдащите от диабет е от изключително значение, за да могат те да водят пълноценен живот и да предотвратят потенциалните усложнения. В отговор на все по-големия брой страдащи в световен мащаб, общността на болните от диабет насочва дейностите си към намаляване на броя на новозаболелите, ранното откриване на болестта и лечението ѝ, с цел да се забавят и облекчат усложненията.