Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Диабет

08.04.16

[vc_row][vc_column][mk_fancy_title color="#393836" size="20" font_weight="bold" font_style="inhert" margin_bottom="18" font_family="none"]

Съвети за диабетици

[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text disable_pattern="false" css=".vc_custom_1636458180554{margin-bottom: 0px !important;}"]Диабет или захарна болест

Диабетът или захарната болест е нарушение, което се характеризира с повишени нива на захарта в кръвта, или хипергликемия. Той възниква, когато панкреасът частично или напълно престане да произвежда хормона инсулин или инсулинът не е ефективен. Липсата му възпрепятства снабдяването на клетките с храна, захарта се натрупва в кръвта и причинява увреждане на кръвоносните съдове, а след това и на останалите органи, особено на бъбреците, нервите и очите.

Diabet_2_site

Симптомите на диабета
Захарната болест има добре разпознаваеми симптоми, когато е в напреднал стадий: прекомерна жажда, често уриниране, умора, замъглено зрение и загуба на тегло. Но има случаи, в които симптомите на диабет тип 2 не са видими в продължение на години, затова е необходимо периодично да се проверяват захарта и кетоните в урината, както и захарта в кръвта при хората, спадащи към рисковите групи и над 45-годишна възраст.

Диабет тип 1 и диабет тип 2
Захарната болест има два основни типа:
• Диабет тип 1 се развива в детството или младостта, когато имунната система започне да унищожава клетките на панкреаса, което причинява изчезването на инсулина. От него страдат около 10% от пациентите и се лекува чрез приемане на инсулин.
• Диабет тип 2 обикновено се развива бавно при възрастните, когато панкреасът все още произвежда инсулин, но той престава да действа или не е достатъчен по отношение на внесеното в организма количество захар. Лекува се чрез промяна на начина на живот на страдащите от тежките форми на това заболяване, най-вече чрез правилно хранене и упражнения, прием на лекарства и инсулин. По-голям риск от появата на диабет тип 2 има при хора с наднормено тегло, особено ако имат характерни натрупвания на мастна тъкан около корема.

КАК ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ПРАВИЛНО УРЕДИТЕ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНАТА ЗАХАР И КАКВИ НАВИЦИ ДА РАЗВИЕМ, ЗА ДА КОНТРОЛИРАМЕ ТОВА ЗАБОЛЯВАНЕ, ЗНАЯТ НАШИТЕ BETTY ФАРМАЦЕВТИ. ЗАТОВА ПОТЪРСЕТЕ СЪВЕТ В АПТЕКИ BETTY.

Контрол на диабета чрез хранителен режим
Захарната болест се лекува и контролира чрез балансирана диета, която обикновено се препоръчва на всички хора и предполага прием на всички хранителни елементи в правилните количества:
• Необходимо е да се увеличи приемът на плодове и зеленчуци и да се намали приемът на мазнини и захар.
• Сложните захари, с високо съдържание на фибри, трябва да съставляват до 50% от дневния прием на калории – това са хлябът и тестените изделия от пълнозърнести култури, оризът, картофите и бобовите растения.
• Според новите открития хората, страдащи от диабет, могат да ядат сладкиши, но само при условие, че се намали делът на останалите въглехидрати.
• Протеините трябва да съставляват 20% от дневния прием на калории – месо, яйца, риба, млечни продукти и бобови растения.
• Мазнините трябва да съставляват до 50% от дневния прием на калории – ненаситени мастни киселини от зехтин, слънчогледово или царевично олио и омега-3 мастни киселини.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Може да ви се струва, че диетата на диабетиците е сложна и изисква много усилия и жертви, затова експертите съветват пациентите веднага след диагностициране на болестта да се научат да измерват стойността на продуктите и техните съотношения. Така ще се наслаждавате на храната по същия начин както и здравите хора.

Физическата активност е важна!
Освен от добре балансираната диета състоянието на пациентите с диабет зависи и от физическата активност, която трябва да бъде съобразена с възможностите им. Редовната, съобразена физическа активност осигурява поддържането на телесното тегло или правилното изразходване на приетата храна, но и поддържането на останалите функции на организма.
При това трябва да се има предвид, че дори само 30 минути ходене на ден е много полезна физическа активност. Увеличаването на физическата активност над обичайната трябва да се планира. Пациентите, които нямат добре регулирана захар или вземат инсулин, трябва да се консултират с лекар за периода от деня, вида и интензивността на упражненията. Повишената физическа активност предизвиква по-бързо спадане на захарта в кръвта, което може да причини хипогликемия.

Дисциплина и сътрудничество с лекарите
Захарната болест е една от болестите, които изискват много голяма дисциплина от страна на пациентите и готовност да приемат заболяването си в сътрудничество с лекар и фармацевт, което допринася за успеха на лечението. Всеки пациент трябва да се научи и да се придържа стриктно към договорения режим на прием на лекарства. От количеството и вида на храната, която се приема в определено време на деня, зависи количеството захар в кръвта, което от своя страна определя дозировката на приеманите лекарства.
Успешният контрол зависи от редовното измерване на кръвната захар. Уредите за измерване с диагностични ленти са много прецизни и лесни за употреба. По правило, захарта се мери сутрин на гладно и преди лягане, както и през деня два часа след хранене. Добре е да се води дневник на измерванията, тъй като тези данни указват необходимостта от промяна на начина на хранене, на физическата активност или дозировката на лекарството.

СПОРЕД НОВИТЕ ОТКРИТИЯ ХОРАТА, СТРАДАЩИ ОТ ДИАБЕТ, МОГАТ ДА ЯДАТ СЛАДКИШИ, НО САМО ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ СЕ НАМАЛИ ДЕЛЪТ НА ОСТАНАЛИТЕ ВЪГЛЕХИДРАТИ.

За допълнителни съвети се обърнете към Вашата аптека BETTY.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross