Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Диабет и настинки провокират цистита

Текст: д-р Даниела Петрова, главен асистент в Клиниката по нефрология на Военномедицинска академия (ВМА) в София
01.09.21

Болка вместо облекчение – това носи за пациентите с цистит всяко посещение на WC-то. От горчив опит дамите знаят, че уроинфекциите „предпочитат“ нежния пол. Защо жените са по-уязвими? Кои патогени най-често провокират възпаленията? Какви са причините с напредването на възрастта и инфекциите да зачестяват? Колко коварно е самолечението, често ли се стига до рецидиви и възможна ли е превенцията?

Текст: д-р Даниела Петрова, главен асистент в Клиниката по нефрология на
Военномедицинска академия (ВМА) в София

Болка вместо облекчение – това носи за пациентите с цистит всяко посещение на WC-то. От горчив опит дамите знаят, че уроинфекциите „предпочитат“ нежния пол.

Защо жените са по-уязвими? Кои патогени най-често провокират възпаленията? Какви са причините с напредването на възрастта и инфекциите да зачестяват? Колко коварно е самолечението, често ли се стига до рецидиви и възможна ли е превенцията?

На всички тези въпроси отговоря д-р Даниела Петрова, която е главен асистент в Клиниката по нефрология на Военномедицинска академия (ВМА) в София.

„Циститът е възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Основните симптоми при инфекция на долните пикочни пътища  са: чести позиви за уриниране, болка в областта на малкия таз и при уриниране, мътна урина, хематурия (поява на кръв в урината) и в редки случаи – втрисане и повишена телесна температура“, обяснява д-р Даниела Петрова.

И разкрива, че бактерията E.coli провокира 70-95% от възпаленията на пикочните пътища. „Други причинители на уринарни инфекции са: S.saprophyticus, Proteus species, Klebsiella species, Enterococcus faecalis, други Enterobacteriaceae и дрожди“, уточнява нефрологът от ВМА.

Бременността и менопаузата са критичен период

Причината дамите по-често да стават жертва на инфекции се „крие“ в анатомията им – по-малката дължина на пикочния канал улеснява проникването на бактерии в него, изтъква д-р Петрова. Като допълва, че честотата на възпаленията при жените се увеличава с нарастването на възрастта.

При най-младите – между 18-30 години, основните причини са свързани с полов акт – т.нар. цистит на медения месец, уточнява нефрологът. „Бременността също предразполага към уринарни инфекции. Висок е броят и при жените в менопауза поради появата на множество анатомични и хормонални промени.

Например наличието на пролапс на пикочния мехур или матката води до непълно изпразване на пикочния мехур, а загубата на естрогени с последващите промени във вагиналната флора (по-специално загуба на лактобацили) позволява периуретрална колонизация с грам-отрицателни аероби като E. coli. С напредване на възрастта все по-чести са и придружаващите заболявания като захарен диабет”, коментира специалистът от ВМА.

Внимателно с интимните сапуни

„Рисковите фактори за инфекции на долните пикочни пътища включват аномалии и заболявания на уринарния тракт, хирургични интервенции в областта на малкия таз, катетризация, атрофичен вагинит при жени в менопауза, захарен диабет и други заболявания, водещи до нарушения в имунния статус на пациентите“, изрежда ги д-р Петрова.

„Наличието на вагинална инфекция създава риск от уринарна инфекция по съседство. По време на полов контакт може да се внесат бактерии в областта на пикочния мехур. Т.нар. цистит на медения месец е резултат на чести и бурни полови контакти. Използването на спермициди води до унищожаване не само на  сперматозоидите, но и на нормалната вагинална флора, изключително важна за потискане на колонизацията с патогенни бактерии“, предупреждава нефрологът.

Не само лошата хигиена  обаче е предпоставка за разгръщането на възпаление. „Честото миене и използването на различни средства за интимна хигиена може да предизвиква промяна в бактериалната флора и да доведе до развитие на уринарни инфекции“, подчертава специалистът от ВМА.

С едно наум в басейна

Циститът се обостря наесен, знаят препатили пациенти. Но колко значим фактор е климатът за уринарните инфекции?

„Есента е сезонът от годината, през който промените в атмосферата условия са много бързи, не са редки случаите, в които излизаме облечени сякаш навън е лято, а до вечерта температурите се понижават значително. Това създава предпоставка за охлаждане на долните крайници и поясната област и повишава риска от инфекции в областта на малкия таз“, обяснява д-р Петрова.

Лятото пък е другият „критичен” сезон по отношение на цистита. „Престоят в замърсени водни басейни също повишават вероятността за проникване на бактерии в уринарния тракт“, напомня нефрологът.

Рецидиви има при всяка четвърта жена

За жалост дори при ефективно лечение приблизително 25% от жените с остър цистит развиват рецидивиращи инфекции на пикочните пътища, споделя опита си д-р Петрова.

„Рецидивиращият цистит е хронично възпаление на пикочния мехур, проявяващо се с три етапа в годината или поне 2 епизода за период от 6 месеца. Причини могат да бъдат различни анатомични аномалии на уринарния тракт, наличието на конкременти в бъбреците и пикочния мехур и придружаващи заболявания като захарен диабет“, изрежда ги нефрологът.

„Лечението с медикаменти, потискащи имунната система – като кортикостероиди, цитостатици и др., при множество автоимунни заболявания като системен лупус еритематодес, ревматоиден артрит и други ревматологични и неврологични заболявания, също повишават риска от уринарна инфекция. Броят на рецидивите варира за всяка жена в диапазон  0,3-7,6 епизода годишно, а рецидивите често се групират във времето“, признава специалистът от Клиниката по нефрология на ВМА.

Какви изследвания са необходими?

Как се диагностицира циститът и какво трябва да е лечението, за да е ефективно? „При поява на симптоми е най-добре да се направи консултация със специалист – нефролог или уролог.

Важно е още след проява на заболяването да се проведе общо химично изследване  на урина и уринен седимент, както и микробиологично изследване за изолиране на конкретния причинител и неговата антибиотична чувствителност“, подчертава д-р Петрова. Диагностиката обаче не приключва дотук.

„Провеждането на образни изследвания – като ултразвук, дава възможност за установяване на различни предразполагащи фактори, които определят последващи рецидиви“, допълва нефрологът.

Неглижиране на оплакванията не бива да се допуска. „Започването на своевременно лечение с правилно подбрани антибиотични средства и елиминирането на различни предразполагащи фактори определят добрия ефект от терапията и свеждат до минимум риска от рецидиви“, изтъква нефрологът.

Самолечението може да увреди бъбреците

Не е тайна обаче, че много дами, които често стават жертва на уринарни инфекции, се изкушават сами да си „предписват“ лечение. „Това крие риск от хронифициране на инфекцията и чести рецидиви.

Самолечението с антибиотици може да доведе до селектиране на високо резистентни бактерии, чието премахване е трудно впоследствие. Може да се проявят и нежелани лекарствени реакции или да се насложи гъбична инфекция“, посочва рисковете д-р Петрова.

„Освен това изборът на неподходящо за конкретния микроорганизъм антибактериално средство може да доведе до проникване на инфекцията в горния уринарен тракт и поява на усложнения (остър пиелонефрит, бъбречен абсцес)“, не крие нефрологът. Хранителните добавки и билките също не са безобидни, ако не се приемат след консултация с лекар.

„Видът им и продължителността на лечението с тях следва да се съобрази с причините за инфекцията, състоянието на пациента, придружаващите му заболявания и др. Продължителното лечение с някои хранителни добавки и билки може да предизвика нарушаване функцията на бъбреците и черния дроб“, предупреждава главният асистент от екипа на Клиниката по нефрология на ВМА.

Избягвайте плътното и спарващо бельо

На финала д-р Петрова дава и препоръки към пациентите, склонни към инфекции на пикочните пътища. „Общите превантивни мерки включват повишен прием на течности, по-често уриниране и избягване на дълги периоди на задържане на урина в пикочния мехур, почистване на урогениталната област в посока отпред-назад, уриниране непосредствено след сексуален контакт – за отмиване на бактериите, попаднали в уретрата, избягване на носенето на плътно прилепнало бельо от недишащи материи“, подробно обяснява нефрологът.

„Хранителните добавки, съдържащи растителни екстракти, имат помощна роля в лечението на цистит и профилактика на рецидивите, тъй като съдържат някои съставки, намаляващи прикрепването на бактериите за стената на пикочните пътища и увеличават количеството на отделената урина“, отбелязва още д-р Даниела Петрова.

cross