Да ухаем на свежо и чисто

Милица Алексич

Първите дезодоранти, предназначени за премахване на неприятната миризма, предизвикана от бактериите по време на изпотяване, са се появили в САЩ в края на XIX  век под формата на крем. Те били опаковани в бурканчета и се нанасяли с пръсти. Половин век по-късно, през 1940 година, претърпели изменения по модела на току-що откритата ball-point химикалка, а през 60-те години превзели Европа под името Mum Rolette. Днес дезодорантите включват в групата си продукти под формата на roll-on, спрей или стик, а една специална подгрупа, наречена антиперспиранти, предпазва и от изпотяване като затваря изходните канали на потните жлези и физически спира отделянето на пот.

В някои страни антиперспирантите са лекарствен продукт без лекарско предписание със строг контрол върху присъствието на вредни съставки в състава им. Когато се купува продукта, трябва да се обърне внимание дали е минал през тестове за алергия. Препоръчително е и да няма мирис. Специалистите съветват, както при дезодорантите, да не се нанася веднага след епилиране и бръснене.

За разлика от антиперспирантите, дезодорантите не спират изпотяването, а само унищожават бактериите, които предизвикват неприятна миризма. Полемиките във връзка с това дали са вредни или не, се отнасят главно за консервантите и парабените, ако има такива, тъй като те остават дълго в кожата след нанасянето им. В съдържанието на етикета те могат да бъдат записани като metilparaben, propilparaben, butilparaben или benzilparaben. Въпреки твърденията, че вредното действие на тези съставки не е доказано, рискът за здравето се изключва само ако се използват дезодоранти без парабени, алуминиеви соли и спирт. Жълтите петна върху дрехите са доказателство, че използваният дезодорант съдържа алуминий, който реагира по този начин при свързването си с потта, тъканта или праха за пране.

Дерматолозите съветват да сменяме дезодоранта на всеки шест месеца, защото тялото свиква с продукта и вече не реагира. Също така, при възникване на алергии трябва да се използват стик дезодоранти, а ако и това не помогне, тогава неприятните миризми, които имат характерен химически състав и се появяват през горещините при физическа активност или стрес, могат да се неутрализират с етерични масла, нанесени върху чистите мишници.

Обилното изпотяване и неприятната миризма, особено през лятото, могат да бъдат предизвикани и от консумирането на алкохол, а пушенето допълнително засилва миризмата на потта. Затова при високи температури се препоръчва да се избягват алкохолните напитки, да се носят памучни дрехи, редовно обезкосмяване е и често вземане на душ.