Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Дезинфекция по време на пандемия - как да се защитим?

Текст: д-р Адриана Антонова, инфекционист от МБАЛ „Света София“
06.10.20

Дезинфекция, дистанция, дисциплина. „Правилото на трите Д“ се наложи като водещ принцип в битката с пандемията от COVID-19. Колко важна е дезинфекцията за превенция на инфекции? Как да защитим – и себе си, и дома си ефективно? Кои са най-подходящите типове дезинфектанти и с кои препарати и методи трябва да сме внимателни, за да избегнем алергия или изгаряне?

Дезинфекция, дистанция, дисциплина. „Правилото на трите Д“ се наложи като водещ принцип в битката с пандемията от COVID-19. Колко важна е дезинфекцията за превенция на инфекции? Как да защитим – и себе си, и дома си ефективно? Кои са най-подходящите типове дезинфектанти и с кои препарати и методи трябва да сме внимателни, за да избегнем алергия или изгаряне?

Попитахме д-р Адриана Антонова, която от 12 години е част от екипа на столичната МБАЛ „Света София“. Специалист по контрол на инфекциите, тя има над 38-годишен стаж, като цялата и лекарска практика е фокусирана именно върху превенцията на заразните заболявания.

Дезинфекцията ли е „носещият стълб“ в „Правилото на трите Д“? „Не бих казала, че едното от „трите Д“ е по-важно от останалите. Те са ефективни, когато се спазват заедно“, категорична е д-р Адриана Антонова. „Дезинфекцията – като метод за обеззаразяване на средата и на ръцете – е основен фактор за контрол на предаването на всяка инфекция. Но дистанцията също е важна, тъй като контаминирането и количеството на инфекциозния агент на вируса също са от голямо значение за тежестта на протичане на клиничната картина“, изтъква специалистът от МБАЛ „Св. София“.

„Дисциплината пък е обобщаващият фактор, за да се предпазим. Трябва да сме отговорни към самия инфекциозен процес, имайки предвид, че инфекцията е въздушно-капкова, силно вирулентна и патогенна“, подчертава д-р Антонова. И не крие шока си от лекотата, с която мнозина подлагат на съмнение епидемията от COVID-19. „Просто съм поразена! У нас вече има над 700 пациенти, починали от коронавирусна инфекция, с доказан положителен PCR тест, а това не е малък процент.

Хората загиват от усложненията, които вирусът създава в белодробната тъкан, както и от сърдечносъдови и бъбречни усложнения”, напомня инфекционистът с близо 40-годишен опит.

Спиртните са най-щадящи към кожата

COVID-епидемията първо превърна дезинфектантите в дефицитна стока, а после заради голямото им търсене и скок на цените пазарът буквално се „наводни“ с различни продукти. Как обаче да се ориентираме в това изобилие? „По принцип почти всички препарати, които са на спиртна основа, са ефикасни, защото спиртът пресича белтъците в субстанцията на РНК.

Също така подходящи са хлорните препарати, пероцетната и пермравчената киселина. На практика можем да използваме почти всички дезинфектанти с изключение на повърхностно активни вещества и четвъртични амониеви съединения“, обяснява д-р Антонова.

„За нанасяне върху кожата препоръчваме спиртните – като най-безвредни за човека. В никакъв случай не могат да се употребяват перкиселини, защото ще предизвикаме изгаряне. Затова използването на препарати на алкохолна основа в момента е световна тенденция“, допълва специалистът по превенция на заразните заболявания.

Минута сапунисване убива до 90% от патогените

30 секунди – толкова „стигат“ на дезинфектантите на алкохолна основа, за да обеззаразят ръцете ни, разкрива д-р Антонова. „Мокрите кърпички на спиртна основа също могат да вършат работа, но за ефективна защита трябва да почистваме с тях по-дълго. Дори едно измиване със сапун на ръцете – с продължителност около 1 минута – по световна статистика премахва 86-90% от патогенната флора“, обяснява още лекарят от МБАЛ „Св. София“.

Сменяйте дрехите си, щом се приберете

Колко често трябва да се нанася препаратът, за да сме защитени, обаче е сложен въпрос. „Ако сме в обществени сгради, затворени помещения, където има доста хора, трябва почти винаги, като се докоснем до повърхност, да си дезинфекцираме ръцете“, предупреждава специалистът.

„Прибирайки се у дома, до вратата е желателно да бъде поставен дезинфектант и още с влизането да се почистват ръцете. Хубаво е още да се сменят дрехите, да се измие лицето“, препоръчва д-р Антонова. Но признава, че не е нужно и да се престараваме – например да мием пода с препарат след всяко излизане на работа или до магазина. „Чак такава дезинфекция не е необходима, защото се предполага, че поддържаме домовете си чисти“, казва инфекционистът.

Измивайте опаковките с вода и сапун

В категорията „презастраховане“ може да влезе и търкането на покупките със спирт. „Желателно е те да бъдат почиствани с вода и сапун, но не всичко може да се измие. Освен това се счита, че след отстраняването на опаковката самият продукт не носи патогенни вируси, независимо какви. Затова препоръчваме измиването на плодовете и зеленчуците“, споделя д-р Антонова.

Наред с това инфекционистът предупреждава, че т.нар. направи си сам дезинфектанти, които мнозина си забъркват у дома, откак е избухнала пандемията, крият рискове.

„Препаратите, които не са минали сертифициране и нямат санитарно разрешение от Министерство на здравеопазването, няма как да посочим за безопасни“, подчертава инфекционистът. И допълва, че макар „домашните рецепти“ да не са за препоръчване, в краен случай високоградусови напитки – като водка и ракия, биха могли да се използват за външна дезинфекция в бита.

Внимание, хлорните препарати алергизират!

„Прекален светец и Богу не е драг“ – тази максима важи и при дезинфекцията. Понякога в стремежа да се предпазим от зарази, можем да навредим на здравето си. „Хлорните препарати например алергизират организма и атакуват имунната система. В битова среда не трябва да се дезинфекцира ежедневно, особено с тях“, категорична е д-р Антонова.

Достатъчно е да почистваме с препарат къщата веднъж седмично. „Винаги в себе си е добре обаче да носим малка опаковка дезинфектант, за да не пренесем вирус вкъщи. Смяната на дрехите и измиването на лицето с вода и сапун са важни, защото така няма риск да го разпространим върху повърхности. При заразен с коронавирус или друга инфекция пациент, разбира се, изискванията са много по-строги“, отбелязва лекарят от МБАЛ „Св. София“.

UV лампите – само в опразнени помещения

На обществени места – в заведения или учреждения, очаквано правилата за дезинфекция също са по-сериозни. „При голям поток от хора трябва да се почиства след всеки клиент. Затова част от мерките в ресторантите включват дезинфекция на маси, столове, на всички повърхности, както и на пода в края на работния ден за всяко работно място“, обяснява д-р Антонова.

В помещения, където работят, учат или се струпват много хора, са подходящи и UV бактерицидните лампи. „Те са препоръчителни, защото практиката е доказала ефективността им при грипните вируси и вероятно лъчението влияе и на COVID-19. UV лампите обаче се използват само когато помещението е съвсем празно. Затова е технически невъзможно да се включват всяко междучасие.

Наред с това при работата с тях има изискване да се носят специални очила, които предпазват зрението от увреждане“, уточнява специалистът по контрол на инфекциите.

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ

2 м дистанция държат коронавируса далеч

Много са спекулациите колко дълго вирусът SARS-CoV-2 „оцелява“ във въздуха или върху различни повърхности. „Все още има доста неизвестни. Освен това в процеса на развитието си вирусът става по-устойчив, за да удължи съществуването си“, признава д-р Адриана Антонова.

„Но фактът, че е вътреклетъчен, означава, че има параметри, които бихме могли да спазваме, за да се предпазим. Затова с въвеждането на 1,5-2 м дистанция между хората се счита, че заразността е почти нулева“, допълва специалистът по инфекциозни болести.

cross