Благотворен за черния дроб, при ревматизъм и подагра

Levisticum officinale Koch – девесил
(Apiaceae)

проф. д-р Радиша Янчич

Девесилът е средиземноморско растение, което римляните разпространили в западна и северна Европа. В диворастящо състояние се среща в планините в южна Европа, особено в италианския регион Лигурия, заради което получава името „Ligusticum“. В народната медицина се ползва при заболявания на черния дроб и стомашни проблеми, помага при храносмилателните процеси, при подагра, ревматизъм, проблеми с уринирането, полезен е за растежа на косата, облекчава мигренозна болка, предизвикана от нарушена бъбречна дейност.

Девесилът е голямо многогодишно тревисто растение със силен аромат. След две-три години може да порасне и до два метра. Коренът му е дебел и сочен, вдървен при по-старите растения. Стъблото е изправено, ребресто, кухо и голо. Листата са големи, жълто-зелени. Те са удължено яйцевидни до широко ланцетни, неравномерно назъбени или нарязани на дялове. Жълто-зелените дребни цветове са събрани в големи гъсти щитове с 12-20 лъча. Плодът е елипсовиден, ципесто крилат, жълт или тъмен. Цъфти през юли. Отглежда се в градина.

Използват се корените, листата и плода на растението. Листата и семето са много ароматни и се ползват като подправка при приготвянето на готвени ястия. Коренът съдържа етерично масло, което има диуретично действие, и се употребява като народен лек. Той се вади наесен, реже се на тънки ивици и се суши. Листата се берат пресни, а плодовете се събират, като се берат и сушат целите щитове, след което се изтърсват. Пресните листа и корени са много ароматни, слагат се в по-малки количества, но въпреки това се постига силен аромат при проготвяне на супи, сосове, рагу и др.

Етеричното масло от девесил се получава чрез водна дестилация на изсушен и нарязан на ситно корен (Levistici radix). Съдържа 0,2 – 1,7% етерично масло с характерен мирис, заради съдържащите се алкилфталиди, които имат диуретично действие. Изолираните в него бутилиденфталид и лигустилит имат спазмолитично действие, а бутилфалида и седаненолида имат седативно действие.

Чай от корен на девесил
Чаят от корена на девесил облекчава проблемите при прекомерно отделяне на стомашни киселини. Препоръчва се и при проблеми с отичане на краката, трудно и болезнено уриниране. В народната медицина се смята за благотворен и при катар на пикочните пътища, при бъбречни заболявания и като превантивна мярка срещу камъни в бъбреците. Чаят се приготвя като лъжичка сушен, ситно нарязан суров корен се залее с чаша вряща вода, оставя се да ври 10 минути и се прецежда. Пие се неподсладен два пъти дневно и на глътки.