Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ДЕТСКИТЕ КОЛИКИ

03.07.18

[vc_row][vc_column][mk_fancy_title color="#393836" size="20" font_weight="bold" margin_bottom="18" font_family="none"]Как да ги разпознаем и облекчим[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text disable_pattern="false" css=".vc_custom_1531214930522{margin-bottom: 0px !important;}"]Какво са коликите?
Детските колики са състояние, което се наблюдава при около 25% от бебетата след втората седмица на раждането и продължава до третия, четвъртия месец. Проявява се независимо от начина на хранене на новороденото: дали е кърмено, храни се с адаптирано мляко или е на смесено хранене. Коликите се съпровождат с внезапен пронизителен плач, който се повтаря на равни интервали и най-често в късния следобед. Понякога продължават по цели нощи. Без да е налице здравословен проблем, бебето очевидно изпитва силна болка и свива крачетата си към корема.

Причини
Според най-новите изследвания основната причина за коликите е липсата на достатъчно ензими в храносмилателната система на новороденото, необходими за усвояване на въглехидратите и лактозата, съдържащи се в кърмата и адаптираното мляко. Бебето се храни единствено с мляко и неспособността на организма да усвои такова голямо количество лактоза води до напрежение, подуване, дискомфорт, болка в червата, плач и газове.
Съществуват и други фактори, които могат да причинят или засилят симптомите на колики при бебето: поглъщане на въздух при хранене и плач, незрялост на храносмилателната и нервната система на новороденото, липса на лактобацилус ацидофилус в храносмилателния му тракт, алергия към белтъка на кравето мляко, вроден или придобит лактазен дефицит, прием на трудносмилаеми, пикантни или алергизиращи храни от кърмещата, тютюнопушене и стрес по време на бременността, емоционално напрежение в семейството и т.н.

Хранене на кърмещата майка
Ако при храненето с адаптирано краве мляко не можем да повлияем върху храната на новороденото, то майката, която кърми, може да контролира храните и напитките, които приема. Добре е да бъде предпазлива с консумирането на мляко, сирене и масло, които съдържат млечни протеини. Те се отделят в кърмата и могат да причинят още по-голям дискомфорт на бебето. Добре е да избягва соята, фъстъците, газираните и кофеиновите напитки, пикантните храни, чесъна и лука, цитрусовите плодове, бобовите и зелевите храни, шоколада.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Някои бебета сучат лакомо и бързо, поглъщайки много въздух, който увеличава дискомфорта. Затова се препоръчва по време на хранене бебето да се изправя да се оригне.

Диагностика
През първите няколко месеца от своя живот бебетата могат да плачат по различни причини: болка, жажда, глад, умора, свръхстимулация, недостатъчна стимулация и др. След като бъдат изключени инфекции, констипация, гастроезафеален рефлукс, остър или хроничен ентероколит и други по-сериозни причини и ако симптомите на раздразнителност, безпокойство, плач, стискане на юмручета, свиване на крачетата към корема, отделяне на газове, свиване на вежди и зачервяване на лицето за продължителен период от време (често във вечерните часове) са налице, това състояние може да се диагностицира като колики.

КОЛИКИТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ ПРЕДОТВРАТЯТ, НО ИМА НАЧИНИ ДА СЕ НАМАЛИ ДИСКОМФОРТА НА БЕБЕТО.

КОЛИКИТЕ НЕ СА БОЛЕСТ, А ФИЗИЛОГИЧНО СЪСТОЯНИЕ, КОЕТО ОТМИНАВА.

Как да облекчим коликите?
Съществуват различни медикаменти за облекчаването на бебешките колики, но не пропускайте успоредно с тях да опитате някои от старите изпитани „бабини“ методи:

  • вземете бебето на ръце в изправена позиция с коремче, допряно до тялото ви – вашата топлина успокоява болката;
  • поставете го по корем и нежно масажирайте гръбчето му;
  • преди хранене направете лек масаж с въртеливи движения около пъпчето му – така ще засилите дейността на червата;
  • не прехранвайте бебето;
  • билковите чайове за кърмачки (анасон, копър) облекчават болката;
  • релаксиращата вана и монотонните повтарящи се звуци имат успокояващ ефект върху бебето.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Как да различаваме плача от глад от плача при колики? Когато бебето е гладно, плачът му се засилва постепенно и започва с мрънкане. При колики болката е рязка, плачът започва силно и изведнъж и продължава дълго.

Превенция на усложненията
Не забравяйте да се грижите и за себе си – бебето улавя настроенията ви безпогрешно, усеща кога сте стресирани и кога ви боли. Постоянният му плач в периода на коликите и умората могат да причинят емоционално напрежение, тревожност и усещане, че не се справяте като родители.

Затова е важно да имате близки хора, с които да се съветвате, да поговорите, които да ви помогнат и да поемат за малко грижите, за да направите нещо хубаво и за себе си: да вземете топла вана или ароматен душ, да постоите на свещи и на тишина, да изпиете чаша чай, да поспите. Тогава ще сте в състояние да облекчавате напрежението и болката на бебето си, които коликите му причиняват.

ПЕДИАТЪРЪТ Е СПЕЦИАЛИСТЪТ, ЧИИТО СЪВЕТИ СА ЖИЗНЕНО ВАЖНИ ЗА ВАС И ВАШЕТО БЕБЕ И ТОВА ВАЖИ С ОСОБЕНА СИЛА ЗА ПЪРВИТЕ МЕСЕЦИ СЛЕД РАЖДАНЕТО. ТОЙ ЩЕ Е ДО ВАС И КОГАТО СЕ СПРАВЯТЕ С КОЛИКИТЕ.

Всичко за бебешките колики можете да откриете тук.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross