Хранене, подходящи грижи и защита

Д-р Радмила Косич

Освен да се заредите с търпение, на почивката с малко дете, вземете ръчна аптечка, слънцезащитен крем, препарати против ухапванe от насекоми, не променяйте ежедневните навици в храненето и избягвайте да купувате престояла дълго на слънце храна от плажа

С идването на първите топли дни започваме да планираме къде ще почиваме. В семействата с малки деца организирането е свързано и с много дилеми: как да прекарате няколко седмици здрави и в добро настроение, но и да успеете да си починете от всекидневните задължения, натоварващи ви през останалото време.

Разбира се, всеки родител иска да укрепи имунната система на детето си с една хубава слънчева ваканция сред природата и на чист въздух, докато останалите членове на семейството „заредят батериите“ за предстоящата работна година.

Ето защо, при организирането на семейната почивка, е много важно да се подготвите добре, да се възползватеот насъбрания от предходните години опит и да изберете правилното време и място, за да може отпуската да ви зареди с това, за което сте мечтали през дългите студени зимни месеци. Бъдете „егоисти“ и изберете най-добрия вариант както за себе си, така и за децата си. Опитът на останалите родители не винаги е сигурен показател, че на вашето дете ще му хареса точно летуването, което толкова горещо са ви препоръчали близките или приятелите ви.

ХРАНЕНЕ: Където и да ходите с деца, не променяйте всекидневния им хранителен режим. За най-малките в семейството е най-трудно да имат редовен режим, достатъчно качествена храна и питейна вода. Дори да решите да отидете на село при роднини или познати, вкусът и мирисът на млякото, яйцата, месото и зеленчуците ще се различават от онези, с които е свикнало детето.

Кърмачетата също не бива да променят режима си. По време на почивката времето за хранене и вида мляко трябва да са същите както обичайно, препоръчително е само да увеличите приема на вода през летните месеци. Пътуванията обикновено не продължават повече от няколко седмици и за този кратък период не трябва да вкарвате нови храни, а да се придържате към обичайните.

Ако готвите сами, то трябва да изберете място с подходящи условия, в които може спокойно да приготвите яденето, с което е свикнало детето. Бебето не го интересува разнообразния избор на шведската маса в хотела. За да нямате притеснения по време на първите дни от почивката, вземете няколко бурканчета с готова бебешка храна, която ще ви е от помощ и по време на път или дълга разходка. Никога не носете предварително приготвено адаптирано мляко. По-добре е да имате под ръка термос с топла вода, в който да го приготвите на място. Така ще избегнете рисковете от развалянето му. Майките, които кърмят няма да имат никакви проблеми. Децата им във всеки един момент ще имат на разположение чисто натурално мляко с идеална температура.

По-големите деца се нагаждат лесно към хотелската храна – дори се радват на тази промяна, защото са им позволени храни, които са различни от обичайното им меню. И още повече, дори „бързата храна“, сладоледа или лимонадата няма да им навредят, ако са пресни и в ограничено количество.

Избягвайте да купувате храни на плажа от несигурни източници. Фабричният сладолед винаги е по-безопасният избор от този в сладкарницата, а парчето шоколад е по-здравословно и по-малко опасно от поничките, престояли с часове на слънцето. Постарайте се децата ви да пият достатъчно вода (най-добре бутилирана) и да ядат плодове и зеленчуци ежедневно – летуването не трябва да бъде причина да развалите изградените вече хранителни навици. Приспособете дневните им дейности с установения вече режим на спане и ядене и така ще избегнете лошото им настроение и нервност, които могат да помрачат почивката.

Когато летувате с малко дете трябва да забравите за големите промени във всекидневието, за които самите вие вероятно копнеете. Пригодете почивката към навиците му, за да нямате проблеми и притеснения защо е гладно или ненаспано и не се радва да бъде с вас до късно и на силна музика.

ГРИЖИ И ЗАЩИТА: Колкото по-малко е детето, толкова по-голям е списъкът с необходимите по време на почивката продукти. И на морето, и на планината грижата е същата – задължително мазане със слънцезащитно мляко с висок фактор (50+), а след това – мазане с крем без парабени или парфюм.

Всекидневно проверявайте за кърлежи и ухапвания от комари по свивките. Най-добре е винаги да имате под ръка спрей, стик или друг препарат против ухапвания от насекоми. Внимавайте използваните продукти да бъдат предназначени за деца и ги нанасяйте внимателно, избягвайки областите около устата и очите. Тънките дрехи в светли цветове и шапчицата се подразбират, а ако сте на планина, задължително вземете и по-топли дрехи. Винаги трябва да носите със себе си обикновени и мокри кърпички, слънцезащитно средство, универсален бебешки крем и достатъчно вода. Този пакет за „първа помощ“ ще ви потрябва, където и да сте решили да почивате.

По правило добрата подготовка е наполовина свършена работа, а това важи и за ходенето на почивка с деца. Сетете се, какво най-често ви е трябвало при по-дългите разходки или излети. Добре е да имате под ръка и бележник, в който да си записвате.

Малка пътна аптечка е задължителна – лекарства за понижаване на температурата, противоалергични лекарства, в случай на ужилване от медуза или ухапване от насекомо, прахчета против обезводняване и повръщане, пробиотик, спирт и марля, слънцезащитен крем, универсален крем за детска кожа и подходящ репелент.

На детето ще му е по-лесно да се адаптира към новото място, ако вземете неговото любимо одеялце или играчка. Подберете дрехи и обувки подходящи за типа и продължителността на почивката. Вземете повече адаптирано мляко, пелени, шишета за хранене, биберони, залъгалки и други игри за плажа или дъждовния следобед. И последното, но най-важното, заредете се с енергия и бъдете положително настроени, че това ще бъде една неповторима семейна почивка.