Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ДЕНТАЛНА ГРИЖА

11.04.17

[vc_row][vc_column][mk_fancy_title color="#393836" size="20" font_weight="bold" margin_bottom="18" font_family="none"]Чистота за здрави зъби[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text disable_pattern="false"]Отговорната грижа за зъбите

Състоянието на зъбите е индикатор за здравето на целия организъм на човека. Здравето на зъбите зависи от различни фактори – генетични, на околната среда, начин на живот, хранене, стрес, социален статус и др. Но най-важна остава отговорната грижа за зъбите: поддържането на добра орална хигиена, спазването на разумен хранителен режим и редовното посещение на стоматолога за профилактичен преглед. Поддържането на зъбите чисти зависи изцяло и само от нас. В тази си грижа днес сме безкрайно улеснени от напредналите технологии на почистващите средства.

Защо е важно зъбите да се почистват добре?
Върху зъбите постоянно се образува лепкава бяла кашица – бактериална плака. Ако зъбите не се измият старателно, плаката остава, особено по линията на венеца. Натрупва се между зъба и венеца, където четката за зъби и интерденталната четка не могат да я достигнат. Развива се възпаление. На кореновата повърхност на зъба плаката се втвърдява в зъбен камък с грапава повърхност, върху която бактериите се задържат още по-лесно. Плаката постепенно разрушава тънките връзки между зъба и венеца. Носещата кост, здраво свързана с венеца, става все по-малка, а зъбите – все по-нестабилни. Възпалението довежда до пародонтит. Това е бавен процес, често незабелязан и без болка. Ако не се лекува и спре, може да доведе до загуба на зъбите.

ТЮТЮНОПУШЕНЕТО, НАСЛЕДСТВЕНОСТТА И НЯКОИ ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ СА ФАКТОРИ, УВЕЛИЧАВАЩИ РИСКА ОТ ПОЯВА НА ВЪЗПАЛЕНИЯ И ПАРОДОНТИТИ.

Профилактика
Можем да избегнем възпаленията, кариесите и пародонтита чрез поддържането на добра орална хигиена. Наблюдавайте венеца за зачервяване, подуване и кървене – те налагат посещение при вашия дентален лекар. Той ще направи дълбоко почистване и ще отстрани плаката и зъбния камък. Ще ви препоръча най-подходящите за вас средства за почистване и ще ви инструктира как да ги използвате. Редовните профилактични прегледи в съчетание с вашата лична грижа вкъщи са много важни за състоянието на вашите зъби.

В АПТЕКИ BETTY ЩЕ ВИ ПРЕДЛОЖИМ БОГАТ ИЗБОР ОТ СРЕДСТВА ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ДОБРА ОРАЛНА ХИГИЕНА: ЧЕТКИ, КОНЦИ И ПАСТИ ЗА ЗЪБИ, ВОДИ ЗА УСТА, МЕЖДУЗЪБНИ ЧЕТЧИЦИ, ХИДРОДУШОВЕ И НАКРАЙНИЦИ ЗА ТРУДНО ДОСТЪПНИТЕ МЕСТА.

Основни правила
Два пъти дневно: сутрин и вечер, четкайте всички повърхности на зъбите в продължение на 2 минути. Не натискайте силно, за да не нараните зъбния емайл. Сменяйте редовно четката си за зъби. За още по-добра хигиена можете да използвате и вода за уста, конци и интердентални четчици. Препоръчително е да почиствате междузъбното пространство веднъж на ден, за предпочитане вечер. Важно е да не забравяте и пространствата зад мъдреците. Не прилагайте голям натиск, за да не травмирате венците.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Навиците за поддържане на добра устна хигиена се създават още в детството. Млечните и постоянните зъби на децата изискват особено голяма грижа заради незавършената минерализация на зъбния емайл и променящата се морфология на устната кухина по време на растежа.

Модерните почистващи средства
Електрическите четки за зъби дават комфорт и са отличен инструмент за постигане на добра орална хигиена. Специално за децата са създадени специални четки с различна форма и размер, подходящи за детските зъби през различните периоди. Те имат и атрактивна визия, оригинални дръжки и удобни поставки, за да бъдат в помощ на малчугана в процеса на изграждане на навици за поддържане на здрави зъби.

Храненето и зъбите
Враг номер едно на здравите зъби е рафинираната захар. Трябва да се избягват и тестените изделия, сладките газирани напитки, консумирането на много горещи или много студени храни и течности. Важно е да се набавя на организма достатъчно калций: чрез храната или чрез допълнителен прием на калций. Митът, че най-много калций се съдържа в млякото и млечните изделия, беше развенчан през последните години. Богати на калций са сусамът, бадемите, лененото семе, лозовите листа и къдравото зеле, соята, бобът, овесените ядки, сушените стафиди, смокините и фурмите. Но има и още нещо. За да бъде усвоен правилно, калцият се нуждае от фосфор, магнезий, флавоноидни комплекси, витамин В-комплекс, витамин D, витамин К, бор, незаменими мастни киселини и др. Здравето на зъбите зависи до голяма степен от пълноценното и балансирано хранене.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Ако обичате да дъвчете дъвка, правете го в рамките на не повече от 4 минути. Това време е напълно достатъчно тя да отстрани по механичен начин остатъците от храна и да стимулира отделянето на слюнка, участваща в химичната обработка на храната. Дългото дъвчене на дъвка може да доведе до прекалено развитие на дъвкателната мускулатура и последващо травмиране на зъбите.

За допълнителни съвети се обърнете към вашата аптека BETTY.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross