Текст: д-р Мариана Кобер, интензивен терапевт

Вече е напълно обичайно в края на есента да се приемат витамини, минерали и хранителни добавки, за да подготвим имунната система за вирусните инфекции през зимата. Но в края на зимата и началото на пролетта настъпват промени в климатичните условия, които се отразяват на способността на организма да се адаптира. Той пак е изправен пред нови изпитания.

От него се изисква да повиши работоспособността си и периода за активност, което е свързано с по-дългите дни, да регулира хомеостазата си при по-високи температури, да се пребори с нови грипни инфекции и с алергиите, типични за пролетния сезон. Но организмът в края на зимата е с изчерпани депа на минерали и витамини. Резултатът е появата на пролетна умора, раздразнителност, депресии, отслабване на имунната система. А пролетта е сезонът, който свързваме с ново начало на живот, изпълнен с надежди и очаквания.

Възможно ли е да бъдем в добра форма в началото на пролетта и как да направим успешен старт? Най-важното е да не забравяме, че имунната система, нашият естествен защитник, е тази, която е свързана с правилното функциониране на ендокринната и нервната система. Следователно първата най-важна крачка е да я укрепим. За целта е необходимо да спортуваме, да се храним умерено, като избягваме тежките храни и да приемаме допълнително минерали и витамини. Ако искате да се радвате на пролетта и хубавото време, вместо да чакате пред лекарския кабинет, вземете мерки за укрепване на имунната си система.

Движението е в основата на доброто здраве. То укрепва организма и намалява нивата на стреса. Спортувайте регулярно, два-три пъти седмично, но без претоварване, най-добре на чист въздух. Погрижете се за добрата си почивка и не крадете от съня си, за да имате време за други дейности. Недостигът на сън допълнително руши отслабналата през зимата имунна система.

Нуждаете се от пресни плодове и зеленчуци. Най-мощните продукти през пролетта са копривата (добър източник на желязо, пречиства кръвта и има диуретично действие), мурсалският чай от Родопите (действа тонизиращо, укрепващо, антианемично), цитрусовите плодове (добър източник на витамин С за укрепване на кръвоносните съдове и подобряване усвояването на желязото в организма), млечните продукти (поддържат чревната микрофлора и правилното усвояване на храната), мазната риба като сьомга, херинга (за Омега 3 мастни киселини, против сърдечносъдови заболявания и депресия), зеленчуците – моркови, зеле, карфиол, броколи, цвекло (съдържат много витамини, минерали, антиоксиданти и каротин), бобовите растения, зърнените храни, елдата, овесените ядки, зеленият фасул (богати на магнезий, силиций, витамин В за подкрепа на нервната система, кожата и ноктите), зеленолистни зеленчуци като спанак, копър, зелен лук (съдържат витамин С, В, желязо, фосфор, калций) и растителните масла за салатите (богати на витамин А, Е, D, помагат за пълното усвояване на мастноразтворимите витамини).

Полезната храна може и трябва да бъде вкусно приготвена. Използвайте подправки като къри, мащерка, индийско орехче, куркума, джинджифил, които не само придават изключителен вкус на храната ви, но и стимулират имунната система. Здравето е във вашите ръце!