Текст: д-р Николай Цуцумански, началник
„Клиника по детска ортопедия и травматология“
на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“

През зимата по заснежените улици травмите при подхлъзване и падане се увеличават. Падането крие риск от изкълчвания и счупвания. Към фрактури са особено предразположени възрастните хора, чиято костна плътност e по-слаба.

В поледицата е важно да се ходи с малки стъпки, бавно и предпазливо, с леко присвити колене. Важно е да изберем обувки с равна подметка и добър грайфер. Ръцете трябва да бъдат свободни и в никакъв случай да не ги държим прибрани в джобовете на връхните си дрехи, за да може при евентуално подхлъзване да ни помогнат да запазим равновесие. Зимната шапка е необходима, не само за да ни предпазва от студа, но и за да смекчи удара при внезапно падане.

Никой не е застрахован от падане в поледицата през зимата. Кои хора обаче са най-застрашени при тези падания?
Разбира се, най-застрашени са възрастните хора, над 70-годишна възраст, поради различните ортопедични дегенеративни заболявания, от които често страдат. Българите на тази възраст нямат навика да ходят с хубави, стабилни ортопедични обувки или да използват помощни средства, защото един бастун например винаги би бил полезен на възрастния човек, за да преминава по-безопасно по заледените улици. Децата и хората в активна възраст страдат много по-рядко от поледиците през зимния сезон, но и те могат да бъдат засегнати.

Кои са най-честите фрактури и травми, които лекувате през зимния сезон?Като детски травматолог, най-честите травми, които лекувам лично аз през зимния сезон, са свързани със ски спортовете – при падане от сноуборд, от ски, различни „катастрофи“ с шейни. При възрастните хора най-честите счупвания са в областта на гривнената става и счупванията в областта на таза. Както казват хората – „на ябълката“. Чести фрактури се получават още на лактите и на глезените.

Кои фрактури се лекуват най-трудно и продължително?
Продължителността на лечението на ортопедичните заболявания през последните години се редуцира, тъй като към момента то е много по-инвазивно. Тежките фрактури обикновено се оперират и се поставят импланти. По този начин пациентът се възстановява много по-бързо и от медицинска, и от социална гледна точка. В съвременната хирургия дори възрастните пациенти над 70-годишна възраст могат да се обслужват сами на 10-ия ден след операцията, без да имат нужда от постоянен личен асистент.

Какви съвети бихте дали на хората, за да избегнат неприятните и опасни зимни травми?
Това е труден въпрос, особено когато говорим за България. У нас няма перфектни условия за спокойно придвижване на пешеходците, с добре изчистени улици и тротоари, нито с качествени настилки. Така че до голяма степен съдбата на възрастните хора е в техните ръце. Важно е да имат качествени обувки (ако нямат, е добре да уплътнят тези, които имат – за стабилност и допълнителна опора по леда), да се снабдят с едно помощно бастунче и да бъдат по-внимателни, като не излизат рано сутрин или късно вечер – защото тогава е най-студено и хлъзгаво, а видимостта е затруднена. Освен че рискуват собственото си здраве, възрастните хора, които излизат на поледиците, често са предпоставка за пътнотранспортни произшествия.

Препоръчително е в дните, в които има поледици и зимните условия не позволяват безопасно придвижване на възрастния човек от точка А до точка Б, по възможност роднините да го снабдят с всичко необходимо, за да може той да си остане у дома.

Ако все пак не успеем да се предпазим и се подхлъзнем на леда, има ли правилна техника на падане на леда?
Да, има. В някои спортове се учи как да се пада правилно, но хората масово не знаят как да падат „правилно“. Хубаво е, когато падаме, да не се подпираме на ръката си, а да паднем настрани. Шансът да се получат тежки травми и наранявания в този случай е минимален.

Хората обикновено инстинктивно падат върху дланта си и точно тогава се получават различни счупвания, които са на гривнената става, на лакътя и на раменната става.

Трябва ли да приложим студен компрес върху натъртеното място?
Когато има травматичен оток, се слага студен компрес в рамките на първите 24 часа. Той се държи не повече от 3-5 минути върху засегнатото място, защото иначе може да се получи измръзване на крайника. Когато травмата е лека и човек може да стъпва на крака си, е желателно да се приложи компрес с лед, защото ледът намалява отока, а пациентът е по-лесен за преглед и за всички манипулации, които извършваме по-късно.

Дори пациентът да успее да намали отока с помощта на студен компрес, важно е той да посети болнично заведение, защото правилната диагностика при паданията е от огромно значение. Задължително е да се направи рентген и съответно да се проведе адекватно лечение, съобразено със състоянието на пациента.

Какво средство за обезболяване да изберем, докато ни прегледа специалист?
Желателно е да не се приемат обезболяващи медикаменти, защото те замъгляват клиничната картина при прегледа. Ако имате съмнение за счупване, което може да наложи оперативна интервенция, е препоръчително да не се приемат нито обезболяващи, нито вода и храна.