Кога, как и по какъв начин да вземаме лекарства

маг.-фарм. Душан Голич

При появата на първите оплаквания често се обръщаме за съвет към фармацевт. Той се нуждае от информация, за да разбере правилно нашата симптоматика, а комуникацията с него може да има решаващо значение за резултата на нашето лечение.

За съжаление икономическата ситуация в наши дни е изкривила приоритетите, затова мнозина се интересуват най-напред от цената на лекарството, вместо от неговото качество, правилната му употреба и възможните странични ефекти. Ако се окажем пред гишето в аптеката, трябва да покажем търпение, да изчакаме реда си и да зададем ключовите въпроси.

В колко часа трябва да си пия лекарството?
Редовният прием на предписаните лекарства е решаващ за ефективното лечение. Статистиката показва, че лицата, които приемат дисциплинирано предписаните им лекарства в едно и също време на деня, в 80% от случаите постигат оптимални резултати от лечението. Ако не разбираме какво означава „два пъти дневно“ (2х1), по-добре е да попитаме, в колко часа да вземаме лекарството.

Колко дълго да пия лекарството?
Продължителността на лечението варира в зависимост от симптомите, затова някои лекарства се пият две седмици, други месеци, а някои дори години или цял живот. Всеки пациент има право да знае какво лекува всяко от лекарствата, които пие и колко дълго ще трябва да ги взема, заедно или поотделно.

Свързано ли е лечението с храната?
Наличието на храна в храносмилателния тракт може да намали ефекта от лекарството или да доведе до нежелани последствия в резултат на взаимодействието с нея. Лекарствата, използвани за лечение на стомаха, пероралните антидиабетици, много лекарства за неврологични заболявания и някои хранителни добавки по правило се приемат на гладно. От друга страна, много антибиотици, повечето антиревматични средства и лекарства за астма се приемат основно след хранене.

Имам проблем с поглъщането на таблетки, как тогава да си взимам лекарствата?
Това е много сериозен проблем и се случва често както при възрастни, така и при деца. Приемането на твърди перорални препарати (таблетки, капсули) се учи постепенно. Има техники, които се използват за тази цел, така че, ако имате проблем от този тип, посъветвайте се с вашия фармацевт.

Дали е препоръчително да взимам хранителни добавки с моето лекарство?
Някои хранителни добавки, които могат да се намерят само в аптеките, могат да засилят действието на лекарството и да ни помогнат да се справим с оплакванията по-бързо и ефикасно. От друга страна, в много случаи е противопоказано да се вземат спомагателни лечебни средства, които могат да имат антагонистично действие на лекарството, затова за качествен съвет винаги трябва да се обръщате към фармацевта и да го изслушвате внимателно.

Каква храна мога да приемам с лекарството?
В много случаи лечението се провежда в безопасно съжителство с установения начин на живот. Въпреки това, при използване на лекарства за диабет, стомашно-чревни или сърдечносъдови проблеми се препоръчва диетичен режим и се налага навиците да се коригират. В определени случаи се прилага и специализиран хранителен режим, при който трябва да се избягват някои храни, както е например в случай на мигрена, язвена болест, целиакия, хиперхолестеролемия и др.

Какво от моята анамнеза е важно за приема на това лекарство?
Наличието на лекувани в миналото заболявания, както и на наследствени болести е много важно за приема на всяко лекарство. Консултирайте се с фармацевт, когато започвате лечение с нови лекарства и той ще ви посочи точно кои здравословни състояния представляват рисков фактор, като при това ще ви укаже и предпазните мерки по време на лечението.

Разликата между лекарството и отровата често се измерва в милиграми. Изключително важно е да приемаме предписаните ни лекарства дисциплинирано и под контрол. Ако се изправим пред някаква дилема или възникне въпрос, не трябва да се колебаем да потърсим съвет от фармацевт, защото точно тези милиграми, означаващи живот, са тайна, която той познава най-добре и с радост ще я сподели с нас.