Текст: д-р Асен Меджиджиев, началник-отделение УНГ в УМБАЛСМ „Пирогов”

Всеки, който е страдал от синузит, знае колко болезнено и неприятно може да бъде това наглед обикновено възпаление на околоносните кухини. Най-често синузитът се причинява от вируси и бактерии, а понякога от алергии или травми. Възможно е да отшуми бързо и дори да не си спомняме, че ни е застигал, или да прерасне в натрапчиво и повтарящо се явление, което може да се превърне в опасен здравословен проблем. Поради тази причина навременното и правилно диагностициране и лечение на синузита е от изключителна важност за страдащите от това коварно заболяване, което се обостря често през есенно-зимния сезон.

Какво представлява синузитът?
Синузитът е възпалително заболяване на околоносните кухини, т.нар. синуси, което може да се дължи на инфекция, алергия или автоимунно заболяване. Видовете синузит се разделят спрямо това кой синус е засегнат на: максиларен, фронтален, етмоидален, сфеноидален и пансинузит. Синусите са покрити със същата лигавица, която обгръща носа и устата. Когато тя се възпали, се отделят повече секрети, които заради блокираната дренажна система на носната кухина не могат да бъдат отделени и „засядат” в синусите. Те предизвикват тяхното възпаление, познато с името синузит.

Кои са рисковите фактори, които могат да доведат до появата на синузит?На първо място рисков фактор е простудният елемент, който води до продължителна хрема. На второ място синузитът се провокира от бактериалните и вирусни инфекции. Той се получава често и в резултат на кореново лечение на зъби, гангрени и грануломи (по-конкретно от втори до шести зъб, защото те са в пряка комуникация с максиларните синуси); при запушване и недостатъчна кислородна вентилация на синусите; при увеличена трета сливица; при туморни заболявания на синусите. Носните полипи също запушват изходното отверстие на синусите, което води до възпалителен процес.

Как се поставя диагнозата синузит?
Диагнозата може да бъде поставена при един стандартен УНГ преглед с обикновен спекулум. Важно е да се определи мястото, където е възникнала инфекцията, дали състоянието е остро или хронично, а също така кой е причинителят на заболяването. Под внимание се взимат обективните симптоми и лабораторните изследвания на кръвните показатели на пациента. За по-прецизно диагностициране на синузита се прави рентгенография на околоносните кухини. Когато случаят е по-сложен, се прилага компютърна томография.

Кои са основните симптоми на заболяването?
Обикновено синузитът започва с тежест в лицевата област, главоболие, засилващо се при навеждане на главата напред, тежест в очите, замъгляване на погледа, понякога съпроводено със световъртеж, повишаване на телесната температура, запушване на носа и загуба на обонянието.

Как можем да облекчим симптомите на синузита?
Лечението на синузита е различно в зависимост от това дали синузитът е катарален – който може да отшуми и без медикаментозно лечение, или бактериален – с натрупване на гноен ексудат в синусите, когато е задължително прилагането на антибиотична терапия, и то с определени групи антибиотици, при които се получава насищане на лекарствения препарат в синусите.

При бактериален причинител на синузита антибиотичното лечение продължава между 7 и 28 дни, като изискването е лечението да продължи до седмица след отшумяването на симптомите.

В начален стадий на катарален синузит може да се започне с терапия с капки за нос с локален антибиотик, деконгестивни спрейове за нос и мехлеми. Понякога се налага промивка на синусите с физиологичен разтвор и вкарване в самите синуси на определения антибиотик. В последния стадий на синузита се налага оперативно лечение.

Можем ли да си помогнем със средства от природната медицина?
Можем да облекчим симптомите, но не може да се каже, че можем да се излекуваме от синузита. Затоплянето на челната област с помощта на кърпички или торбички, пълни с морска сол, спомага за облекчаване на болката и тежестта, но в аптечната мрежа вече се предлагат достатъчно добри препарати за лечение на синузита. Важно е да не прилагаме самолечение с поставяне на правени капки от немедицински лица, в които предозирането на определени медикаменти също може да доведе до увреждания на лигавиците.

До какви усложнения може да доведе синузитът?
Неправилно лекуваният синузит може да доведе до много сериозни усложнения като периорбитален и орбитален целулит – с оток и почти напълно затваряне на очната цепка; до трайна загуба на обонянието; до абцеси и в най-тежките случаи до менингит.

По какъв начин можем да се предпазим от синузита?
Превантивните мерки са същите като тези за предпазване от обикновена настинка. Трябва да спазваме добра устна хигиена и да не подценяваме дори обикновената настинка, а винаги да търсим медицинска помощ. Първоначално от личния лекар, а при нужда и от специалист УНГ, за да може при нужда синусите да се дренират. Тъй като синусните отверстия са много малки 2-3 мм, при набъбване на носната лигавица те бързо се запушват, вследствие на което се създава анаеробна среда и това създава предпоставка за развитието на бактерии.