Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Да напомпаме равномерно гумите

05.10.21

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1633426186435{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: Антоанета Атанасова, фамилен психотерапевт, педагог

Времето се забърза не просто с едри крачки, а с устремен бяг. Всички технологични приумици, предназначени да спестяват време, не само не го правят, ами създават предпоставки да изпълним с още повече задачи ежедневието си.

Най-общо казано животът ни е един голям to do list, разделен на безброй подлистчета. И естествено се питаме как да станем по-добри, по-организирани, по-спокойни и уверени?

Животът на всеки един от нас е съставен от няколко сфери, които е добре да функционират балансирано и в хармония. Като кола, която, за да се движи, се нуждае от своите четири добре и равномерно напомпани гуми. В противен случай се получава дисбаланс в психическото ни здраве.

Думата „баланс“ е съществително и глагол. Нищо чудно, че е трудно да го намерим! Това не е нещо, което можем да получим, а нещо, което непрекъснато правим. Това е състояние на ума. Това е осъзнаването, че животът не е стабилен, а в постоянно движение. Животът е игра, в която непрекъснато жонглираме с много топки във въздуха.

Почти никога нещата не вървят според предначертания план - шефът ще добави нова среща към натоварения ни график, приятел ще се обади в последната минута, за да отмени плановете за вечеря. Вместо да се придържаме стриктно към плановете, е по-добре да се адаптираме към момента, да бъдем гъвкави. Воденето на добре балансиран живот изисква да се освободим от контрола.

Но какво означава да водиш добре балансиран живот? Защо балансът е като че ли неуловима концепция?

Парадоксът е, че колкото повече го преследваме, толкова повече нещата сякаш се разпадат. Работа, семейство, приятели, хобита, личностно развитие, почивка, грижа за здравето... Понякога балансирането на всичко това изглежда невъзможно! Но има някои неща, които можем да направим, за да се почувстваме по-центрирани и спокойни.

Ето някои идеи за по-балансиран живот:

Приоритети

Определянето на приоритети и фокусирането върху тях може да ни помогне да намерим най-важното за нас във всеки един момент.

Цели

Поставянето на реалистични цели може да помогне да се съсредоточим върху приоритетите си. Целите ни може да са свързани с нашето благополучие, обучение, хоби или нещо друго.

Организация

Записването на случващото се в живота ни в календар или дневник може да помогне да останем организирани и да не се налага да помним. Това ще ни помогне да организираме времето си около конкретни цели.

Време за себе си

Понякога е добре да си позволим да не правим нещо конкретно. Можем да отделим време, за да останем сами и да помислим или просто да съзерцаваме пейзажа.

Голямата картина

Всеки ден има своите пикове и спадове. Въпреки че лесно можем да се почувстваме разочаровани, нека се опитаме да не се притесняваме твърде много за малките неща. Медитацията може да ни помогне да видим по-голямата картина – балансът личи повече, погледнат отдалеч.

Технологичен детокс

Да живеем по-балансирано означава също така да използваме времето си ефективно. Технологията може да играе важна роля в живота ни, но е добре понякога да оставим електронните устройства настрана и да отделим време за четене, разходка навън или разговори с близки и приятели.

Воденето на по-балансиран живот означава да намерим хармония и да се наслаждаваме на нещата умерено. Отделянето на време за себе си и получаването на подкрепа, когато имаме нужда от нея, може да ни помогне да се почувстваме по-пълноценни.

Жизненият баланс се изразява във водене на активен живот по правила, определени от самите нас, които са резултат от самонаблюдение и самосъзнаване, а не като следване на вън-шни правила, това е процес, в който ние сами управляваме живота си.

„Животът е като карането на колело. За да запазите равновесие, трябва да се движите”, казва Алберт Айнщайн.

За да пътуваме добре и да стигнем далеч по житейския ни път, е добре да се грижим гумите ни да са равномерно напомпани. Така ще бъдем възнаградени с красиво, вълнуващо пътуване, което понякога може би е трудно, но винаги възнаграждаващо![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross