Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Да хванеш гората или силата на новото начало

BETTY - Галя Щърбева
Текст: Олга Георгиева
Снимки: Петко Гюлчев
09.01.24
BETTY брой 116

Едва ли има човек, който да не e искал да промени живота си и да започне отначало. На чисто, на друго място, да прави нещо различно. И обикновено да смени френетичния ритъм на големия град със спокойната атмосфера на малкия или на селото. Историите на тези, които са дръзнали да го направят, винаги са вдъхновяващи. Точно тях разказва в предаването си „Да хванеш гората“ Галя Щърбева. Радваме се да започнем новата година с нея.

Галя Щърбева е автор, продуцент и водещ на предаването „Да хванеш гората“ по NOVA. Финансист по образование и журналист по призвание. Завършва курс по режисура и продуцентство в Лондонската филмова академия. Галя работи в NOVA от 1999 г. като репортер, водещ и продуцент на новини и актуални предавания. Автор и продуцент е на редица документални филми, печелили множество награди. Сред тях е „Калин и отбора на затвора“ – първата българска документална лента, закупена от Netflix. Вдъхновява се от историите на хора, които избират да  живеят извън матрицата и общото схващане за щастие и успех. Така се ражда и предаването "Да хванеш гората", което счита за най-пълноценния и вдъхновяващ етап в професионалния си път.

-Галя, как започна предаването „Да хванеш гората“?

-Още през 2017 г. стартира като рубрика в предаването „Събуди се“ по NOVA. Започнах да снимам интересни истории и така попаднах на една бивша Мис България, която е отишла на село и се занимава със земеделие. Тя ме свърза с други нейни приятели от София, които са се заселили в провинцията и правят интересни неща. Така се зароди идеята да превърнем тези истории в рубрика. Преди две години „Да хванеш гората“ прерасна в самостоятелно предаване.

-Кое те изненадваше по време на първите снимки?

-Когато започнах с първите снимки, изобщо не беше модерно да живееш на село. Трудно беше да намирам герои на предаването. Срещнах много интересни личности, които ме изненадваха със смелостта си да направят крачката не само от чужбина или големия град към селото, но и от сигурното към неизвестното. Но по време на Ковид тръгна една огромна вълна към провинцията – млади хора, които са осъзнали колко е важно да имат свобода и връзка с природата.

-Кои са най-често стимулите, които подтикват хората към ново начало в по-малки населени места сред природата?

-Осъзнаването, че животът не е само работа и пари. Повечето хора стигат до момента, в който усещат, че не контролират собственото си ежедневие, че са функция на нечии други желания и мечти. Тогава разбират, че трябва да натиснат спирачката и да започнат да работят за себе си и да правят това, което им носи истинско удовлетворение. Най-често това са хора със стресови професии и на високи позиции.

-На теб лично случвало ли ти се е изцяло ново начало?

По-скоро при мен промяната беше свързана с това да се пренасоча от новините и публицистиката, където динамиката е много по-различна, към разказването на вдъхновяващи и позитивни истории. Мога да кажа, че това е най-смисленият и приятен етап в работата ми като журналист.

-Пътуваш много за предаването. Подкрепя ли те твоето семейство?

-Разбира се. Още повече че предаването е продукция на семейната ни продуцентска фирма. Работя с мъжа си, който е оператор и режисьор. Понякога взимаме и дъщеря ни в командировка и така комбинираме работата със семейни пътувания, което е чудесно.

-Какви са предизвикателствата, когато човек напусне удобствата на градския живот?

-Животът на село не е само идилия. Най-често предизвикателствата са свързани с инфраструктурата – пътищата, липсата на детски градини и училища за децата. Колкото и да е странно, съседите също на места се оказват голям проблем. Някои хора не могат да приемат тези, които искат да променят средата около себе си, да създават общност и да развиват региона и това се оказват пречка. За съжаление има и много завист.

-Мислиш ли, че тенденцията за връщане към природата е трайна?

-Да, виждам го с очите си. Наскоро правих собствено проучване колко от героите на предаването, които сме снимали през годините, са се отказали от селото и това, с което са се занимавали, оказа се, че са по-малко от пръстите на едната ръка, а ние сме снимали стотици предавания.

-В края на 2023 г. излезе и твоята книга „Да хванеш гората“. Какво можем да научим от нея?

-Книгата пътеводител представя 30 истории на герои от предаването, които са подбрани в зависимост от местата, които са превърнали в свой нов дом и в туристически обекти. Разделили сме книгата на 6 района. Освен местата за спане има и полезна информация за всичко, което може да се разгледа в района, различни активности, исторически, културни и туристически обекти. Мисля, че е един чудесен подарък за хората, които обичат да пътуват.

-Какво да очакваме в предаването през 2024 г.?

-Още вдъхновяващи истории на хора, които избират да излязат от матрицата на големия град и общото разбиране за щастие и успех. Надявам се да започнем работа и по втора част на книгата, която ще бъде свързана с различни и уникални продукти и производства.

-Какво си пожелаваш в личен план?

-Пожелавам си най-вече здраве за цялото ми семейство и още вълнуващи пътувания и срещи!

cross