Текст: д-р Красимир Петков, кардиолог от УМБАЛ „Александровска“

„Присъда с дълъг изпитателен срок – ако спазваш правилата, никога няма да влезеш в затвора.“ С тази метафора кардиологът д-р Красимир Петков от УМБАЛ „Александровска“ описва хипертонията.

Защо болестта, за която почти няма тайни и срещу която има толкова модерни медикаменти, продължава да погубва толкова животи без време? „Мисия (не)възможна“ ли е овладяването на високото кръвно и къде в тази битка свърша отговорността на лекаря и започва тази на пациента? Защо не бива да разчитаме на „вълшебното хапче“ и как трябва да променим начина си на живот, за да надхитрим „тихия убиец“ в кардиологията?

Ето и съветите на д-р Петков, който през последните близо 20 години е помогнал на над 21 хиляди пациенти.

„За хипертония – най-честата болест на сърдечносъдовата система, говорим, когато трайно е повишено артериалното налягане над 140 мм за горната граница и над 90 мм за долната граница. Именно тези стойности трябва да запомнят хората“, обяснява д-р Красимир Петков. „Диагнозата се поставя само от лекар, след допълнителни изследвания, но пациентите сами могат да заподозрат, че имат високо кръвно, ако го проследяват в домашни условия“, допълва кардиологът.

Симптомите – от главоболие до задух

„Артериалната хипертония е наречена „тихия убиец“, защото много често протича без никакви оплаквания или поради това, че хората неглижират някои дребни симптоми и дават възможност на болестта да се развива безпроблемно“, споделя опита си специалистът от „Александровска“.

Д-р Петков изтъква, че специфични симптоми няма, но сред по-честите са: главоболие, световъртеж, шум в ушите, болка в тила, задух, умора, чувство на дискомфорт без видима причина.

Освен че се развива „подмолно“, хипертонията се и „подмладява“ в последните десетилетия. „Ако преди 20 г. се смяташе, че това е заболяване на възрастното население, то в сегашно време се разболяват все по-млади хора, които понякога боледуват по-тежко. Никой не е застрахован“, предупреждава д-р Петков. А жертвите на „тихия убиец“ са много.

„Статистиката за заболеваемостта в България е относително нещо, защото източниците за получаване на информация са различни, но мога да кажа със сигурност от моята практика, че процентите се движат от 25-45% и обхващат възрастта 35-55 г., като по-често боледуват мъжете от жените, но техният дял също се увеличава през последните години. При пациентите след 60 г. процентът дори става около 65%“, разкрива кардиологът.

Излезте от зоната си на фалшив комфорт

Рисковите фактори се делят на общо две големи групи – модифицируеми и немодифицируеми, обяснява специалистът от „Александровска“.

„Към първите се отнасят мъжкият пол, възрастта и генетичната обремененост. С тях трябва да живеем и да не ни служат за оправдание. Вторите са свързани с факторите на средата: тютюнопушене, наднормено тегло, обездвижване, прием на големи количества готварска сол, на алкохол и – не на последно място – на нестероидни противовъзпалителни средства, често поради незначителни причини“, изрежда ги д-р Петков.

„Всички тези фактори са контролируеми, но понеже ни създават комфорт, човек трудно се отказва от тях. Затова, когато говоря за тях с моите пациенти и срещна съпротива, им казвам следното: „Вие се пазарите за собствения си живот със самите себе си, а не с лекаря срещу вас!“. Ако искаме да сме живи и здрави по-дълго време, трябва да излезем от зоната си на фалшив комфорт“, е изпитаната рецепта на опитния кардиолог.

Как да измервате налягането си правилно у дома?

Пътят към овладяването на хипертонията минава и през профилактиката. Отговорно ли подхождаме към нея обаче? „Профилактичните прегледи са много важни, особено за рисковите групи, но поради големия брой пациенти при личните лекари и многото бумащина са проформа. Дори понякога пациентите отиват с поставена диагноза и терапия при личния си лекар, без той да ги е потърсил, а това означава, че нещо не е наред в системата“, откровен е кардиологът.

Прегледите „на хартия“ не са единствената спънка пред превенцията. „Контролът на кръвното налягане в домашни условия не е сложен процес – трябва само да се знаят някои основни правила, за да се избегнат грешки. Повечето пациенти обаче се самообучават едни други, ползват апарати по преценка на съседа или аптекаря, мерят налягането, когато решат“, не крие д-р Петков. И споделя няколко прости правила, които всеки е добре да спазва:

  • Купете си апарат за мишница, няма значение дали е електронен или ръчен, важното е да има сертификат за точност при измерването.
  • Измервайте налягането винаги след 5-10 минути в покой, седнали, без значение от часовете на деня – човек има кръвно налягане 24 часа в денонощието, не само сутрин или вечер.
  • Измервайте налягането на двете ръце, ако за първи път го правите, разлика от 10 мм е напълно допустима, после няма значение на коя ръка ще измервате. Ако регистрирате по-голяма разлкика от 20 мм, задължително потърсете лекарска помощ.

Честото измерване води до стрес от това какво ще покаже апаратът и не го препоръчвам. Аз лично съветвам пациентите да си проверяват налягането сутрин, като се събудят, още преди да са станали от леглото, това е най-меродавното измерване.

Подобрението не идва с магическа пръчка

„От почти 20-годишната си практика и близо 21 000 пациенти съм научил много тъжни уроци – българинът не е по-различен от другите пациенти по света, само че е с много ниска здравна култура и смята, че е специалист по всичко, а това води след себе си до много беди и страдания, които могат да бъдат предотвратени, ако се вземат мерки навреме.

Понякога само констатирам тежки и трудни за лечение болести, а не мога да помогна. Болестите трудно се лекуват, понякога само се модифицират“, споделя д-р Петков.

Въпреки това е категоричен – контролът над хипертонията е „мисия възможна“. „Изисква време, понякога и средства, чест контрол на налягането в домашна и офисна среда, 24-часово проследяване с технически средства. В този процес трима са участниците – Пациент, Лекар и Болест.

По принцип Лекарят и Болестта са врагове. Пациентът избира на коя страна ще бъде, но много често се държи като двоен агент“, огорчен е кардиологът. „Когато спазват лечението и нещата се подобрят, някои болни започват сами да си модифицират терапията. Щом излязат от контрол, отиват пак при лекаря и казват: „Хапчетата не ми помагат, дай ми други!“, разкрива специалистът от „Александровска“.

„Понякога успокояването на кръвното налягане е свързано с доста време до намирането на правилната терапия, а пациентите не искат да чакат. Не желаят да си променят начина на живот, започват да ходят от лекар на лекар, за да им угоди на капризите. Но в крайна сметка топката остава в полето на пациента.

Лечението е изкуство и не става с магическа пръчка от първия път. Трябва търпение и активно съдействие от страна на пациента, без неговото съгласие „мисията е невъзможна“, признава д-р Петков.

Без сол, но със сън и спорт

Успешното ú изпълнение зависи и от готовността да се откажем от някои изкушения, които ни дават „фалшив комфорт“. „Какво да коригираме в диетата: повече плодове и зеленчуци, по-малко рафинирани мазнини, силно ограничаване на готварската сол – „бялата смърт“ (храните, които купуваме, са предостатъчно солени и у дома може почти да не се ползва сол).

Тук обикновено получавам отговор от пациентите: „Докторе, не ми е сладко, като не е солено!“. Народопсихология, какво да се прави!“, казва кардиологът.

Диетата обаче не е достатъчна. „Движението е в основата на живота, но днес създаването на все повече удобства води до обездвижване, покачване на теглото. А това има негативен ефект върху артериалното налягане.

Движението и спортът са идеален инструмент и против стрес. Осигуряване на достатъчно сън също води до по-добър контрол на кръвното налягане, тъй като централната нервна система играе ключова роля за регулацията му и не работи в авариен режим“, обяснява още д-р Петков.

Терапията е до живот

„Доживотна присъда“ ли е хипертонията? „Веднъж поставена, диагнозата „високо кръвно налягане“ означава, че пациентите ще приемат терапия, докато са живи, но това съвсем не означава, че са обречени.

Ще бъдат съвсем пълноценни хора, но ще си взимат лекарствата постоянно, ще ходят малко по-често на преглед за оптимизиране на терапията“, успокоява специалистът от „Александровска“. „Артериалното налягане има свой циркаден ритъм – не е заковано на 120/80мм, променя се в течение на денонощието, има различни амплитуди дори и през различните сезони.

Когато една терапия е уточнена,  хубаво е да се правят срещи с пациента  два-три пъти в годината през топлите и студени месеци за евентуална корекция на лечението. Но това не важи за всички“, уточнява д-р Петков.

„Човек най-добре си познава тялото и при промени в него е добре да потърси помощ. Лекарят не е нито следовател, нито пъдар. Изпълнението на „присъдата“ хипертония или отлагането ú зависи и от двамата. Но при уточнена терапия и успокоение на болестта, пациентът държи съдбата си в собствените си ръце“, категоричен е кардиологът.

Хипертонията винаги е „две крачки напред“

„Високото кръвно налягане може би е най-проучената болест, знае се толкова много за нея, имаме много лекарства за нейното повлияване, но винаги ще е две крачки пред нас. Това като че ли ни обезкуражава. И тук вината не е само в лекаря или пациента  споделена е горе-долу 60/40. Но когато не искаме да правим профилактика, трудно и ще лекуваме“, откровен е д-р Петков.

Затова и призовава вниманието към здравето да се възпитава от най-ранна възраст. „През последните години се наблюдава известен успех в повишаването на здравната култура, но – за съжаление все още сме далеч от добрите резултати. По тази причина сме на едно от челните места по смъртност и инвалидизация – и то в активна възраст – от сърдечносъдови заболявания. А именно хипертонията е в основата на почти всяко от тях“, напомня кардиологът.

Но напук на черната статистика д-р Красимир Петков е убеден: „Заедно можем да се справим!“.