Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Циститът рецидивира, ако се самолекуваме

BETTY - Циститът рецидивира, ако се самолекуваме
Текст: д-р Лорис Мануелян, нефролог и началник на Отделението по хемодиализа в УМБАЛ-Бургас
13.05.24
BETTY брой 119
BETTY - д-р Лорис Мануелян

Пролетта – като преходен сезон – е време за пренастройка на организма. А това е равносилно на стрес, който „отваря вратата“ пред различни инфекции. Например тези на пикочния мехур. От какво се провокира циститът? Защо засяга дамите по-често? Как се диагностицира и лекува? И кога се усложнява и рецидивира? Разговаряме с опитния нефролог д-р Лорис Мануелян, началник на Отделението по хемодиализа в УМБАЛ-Бургас.

„Почти няма жена, която през живота си поне 1-2-3 пъти да не е боледувала от остър цистит и някъде около 95% от случаите са причинени от ешерихия коли“, разкрива д-р Лорис Мануелян. Защо дамите са по-уязвими? Отговорът се крие в анатомията. Нефрологът обяснява, че уретрата на жената е много по-къса от тази на мъжа. „А именно чрез нея най-често става заразяването – по ретрограден път. Освен това уретрата при жените е в тесен контакт с половите органи и другите органи за отделяне, затова инфектирането е по-лесно. Най-често с ешерихия коли, която е нормална флора в дебелото черво“, посочва специалистът от УМБАЛ-Бургас.

И запек може да го провокира

Освен дамите много по-често от цистит боледуват и хората, страдащи от запек. „При тях основният начин на заразяване е по лимфен път“, уточнява д-р Мануелян. И допълва, че инфекцията може да се внесе и по кръвен път. Каквато и да е причината за възпалението на пикочния мехур обаче, крайният резултат при всички положения е неприятен. „Води до много голям дискомфорт, особено острите форми, и е необходимо адекватно и бързо лечение от специалист“, подчертава нефрологът.

Парене и болка при уриниране го издават

Какви са характерните симптоми на цистита? Основните са често уриниране, парене и болка ниско долу в таза при уриниране. „В по-широк аспект може да се появят т.нар. хематурия (кръв в урината) гнойна урина, мътна урина, както и „лъжливи“ болки в долния таз, които имитират желание за ходене по голяма нужда. Доста пъстра картина, но обикновено за щастие не е свързано с фебрилитет“, не пропуска да отбележи д-р Мануелян. Боледуват и малки, и големи. „Често се наблюдава при деца след 2-годишна възраст, но бързо се лекува. При възрастните пък има опасност от често рецидивиране и превръщане в хронична форма“, допълва началникът на Отделението по хемодиализа на УМБАЛ-Бургас.

Внимание с хигиената и простудите

Рисковите фактори за възникване на цистит  са много – от възрастта през затлъстяването и различни аномалии на отделителната система до лошата хигиена и простудните заболявания. „Макар и в малък процент, цистити имат и вирусен произход. По време на пандемията голяма част от боледуващите от COVID-19 имаха и прояви на цистит, и то – много неприятен”, споделя опита си нефрологът.

Бурните ласки са опасни

Половият живот също е фактор. „Оттам идва и терминът „младоженчески цистит“, защото по време на полов акт – особено доста по-бурен или повтарящ се, с липса на съответната хигиена, има и физическа травма, която усложнява нещата. Отделно циститът, особено когато стане хроничен или се превърне в интерстициален (с болки в пикочния мехур), пречи страшно много на половия живот, защото е свързан не само с дискомфорт, а и с болезненост“, не крие д-р Мануелян.

От уретрит до цистит

Циститът може да започне като обикновен уретрит и самолечението да доведе до усложняването му – включително инфекцията да обхване бъбрека, предупреждава опитният специалист от УМБАЛ-Бургас. Каква е разликата между двете? „В началото винаги се започва с уретрит. Когато е преден, пикочният мехур не се засяга. При задния уретрит се появява болка в пикочния мехур на края на уринирането. Тя е рязка – като рязане с бръснарско ножче. Затова е много важно хората да не се самолекуват, а да отидат на лекар, за да направят съответните изследвания, особено когато се касае за бактериален цистит“, категоричен е нефрологът. Обичайно се назначават тестове на кръв и урина (включително и микробиологично изследване), както и ехография.

И добавките се предписват от лекар

Какво е лечението? „Терапията е най-добре да се започне емпирично. В последно време се счита, че ако няма сериозни данни за възпалителен процес и инфекцията се локализира само в пикочния мехур, се започва с химиотерапевтици. Впоследствие, ако се изолира съответният бактериален щам, се следи към кой антибиотик е чувствителен, за да се започне прицелна терапия“, обяснява д-р Мануелян. И отново подчертава: „Лечение с хранителни добавки не бива да се допуска. Неслучайно са наречени така – сами по себе си са добавки към лечението, което трябва да е основно. Има такива, които са много полезни и се взимат в продължение на месеци, за да не се допускат рецидиви. Но те също трябва да бъдат предписани от лекар. Цистит без лекарства може да мине, но има много голям риск да стане рецидивиращ“, не крие началникът на Отделението по хемодиализа в бургаската болница.

Диабетиците да са нащрек

Появата на рецидивиращ цистит обикновено говори за грешка при лечението, смята д-р Мануелян. В риск да развият такъв са всички пациенти с хронични заболявания, чиято терапия по някакъв начин е свързана с потискането на имунната система. А те на са едно и две, изтъква нефрологът. Уязвими са диабетиците и онкоболните например. „При т.нар. радиационен цистит бактериите се наслагват след облъчване по повод  на тумори в малкия таз и пикочния мехур“, продължава с примерите специалистът от УМБАЛ-Бургас. „Всички уязвими групи не бихме могли да изброим, но хората трябва да знаят едно – появят ли се  симптоми, трябва да отидат и да си направят консултация най-малко с общопрактикуващия лекар, а ако вече се налага – и с нефролог или уролог“, призовава д-р Мануелян.

Много вода, малко стрес

На финала опитният нефролог дава ценни препоръки към пациентите, склонни да правят чести уроинфекции. „Доброто оводняване на организма е изключително важно. Хората трябва да пият достатъчно вода, за да могат да отделят между 1.5 и 2 литра урина в денонощие. В южните региони през лятото много често горещият климат води до дехидратация, а това става предпоставка за увреждане на бъбреците“, обръща внимание д-р Мануелян.

Диетата също е фактор и препоръката му е да се хапва умерено, без да се прекалява с деликатесни храни. „Хората трябва да се предпазва и от простуда и стресови ситуации. Ако пък имат други заболявания, трябва да се контролират – особено онкологични, хипертония, диабет, за да не доведат до усложнения“, посочва още специалистът от УМБАЛ-Бургас.

cross