Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Царските бани в Карловско

BETTY - Царските бани в Карловско
Текст: Лора Симеонова
04.10.23
BETTY брой 113

От тресавище до царска резиденция – такъв „път“ трябва да извърви карловската Баня, докато „заслужи“ мястото си на картата на българските курорти. Династията Сакскобургготски белязва съдбата ú. Преди 100 г. излекуваният ревматизъм на Борис III донася славата ú. А преди 20 години завърналият се на „бял кон“ Симеон я превръща в град. Нека не се заблуждаваме – макар и да е „царска“, днес Баня далеч не предлага лукс. Но в „короната“ ú наистина блестят два „диаманта“ – живата вода и лечебната кал.

700 декара осеяни с жълти бълбукащи блата. Така започва историята на Баня. Изглежда като преизподня – особено със задушливата миризма на сяра. Но всъщност си е същински рай – с минералната вода и лековитата торфена кал. Още преди изцереният цар Борис III да построи двореца си там през 1929 г. обаче, „съкровището“ Баня е преоткрито – от предприемчиви българи след Освобождението. Сопотските търговци Иван и Велизар Багарови вдигат там три дестилерии за розово масло, както и винарна и изба, където отлежава прочутият „Карловски мискет“. През лятната им резиденция в Баня редовно наминават представители на столичната аристокрация и бохема. Именно така недоизлекуваният в близкия Хисар цар попада в Баня и намира първо цяр, а после – и идеално местенце, където да вдигне вила за семейството си. И да постави основите на уникалния парк, който за жалост век по-късно повече прилича на джунгла, отколкото на райска градина.

Водата е лековита при Паркинсон и диабет

Борис III намира спасение от ревматизма си именно в Баня. Но лековитата вода (в комбинация с торфената кал) действа благотворно при много повече заболявания от ревматоидния артрит. А именно:

 • Болест на Паркинсон, множествена склероза, мускулна дистрофия, миопатии.
 • Дископатии, дискови хернии и състояние след оперативното им лечение.
 • Неврози; усложнения от мозъчно-съдова болест.
 • Травми на главния и гръбначния мозък;
 • Мононеврити и полиневрити; полиневропатии – диабетна, вегетативна, токсична, възпалителна.
 • Подагра; синдром на Райтер; болест на Бехтерев.
 • Остеоартрози и остеохондрозa; бурсити, миотензинити, миозити, тендовагенити и др.
 • Рехабилитация след ендопротезиране на тазобедрени и коленни стави.
 • Захарен диабет с неврологични усложнения.
 • Безплодие и заболявания на яйчниците (аднексити), ендометрити, стерилитет, овариална недостатъчност.
 • Псориазис и псориатрични артрити.

Минералната вода в Карловските бани не се използва за питейно лечение, но местните споделят, че тази от един от изворите – Кокалчето, който блика в градския парк, върши чудеса при гастрит, нервен и нередовен стомах.

От 5 до 20 минути в калния басейн

Подобно на Поморие, и Баня предлага кални бани на открито. „Кафеви басейни“ има както в градския санаториум, така и в един от по-луксозните хотели в града. Препоръката на специалистите е да се направят на два пъти по 6 процедури – с ден почивка между тях. Започва се с по 5 минути дневно, като постепенно се достига до 20 минути. Добре е, преди да се потопите в калта, да покиснете петнайсетина минути в минералните води. След калния басейн следва душ – но задължително без сапун – а почивката за час-два след процедурата е задължителна, напомнят физиотерапевтите.

В джакузито на цар Борис III

Баня не предлага кой знае какви забавления така че ако обичате да се киснете и плувате, това е идеалното място за вас. Градският плаж има три басейна – 50-метров, среден и детски с пързалка. Най-луксозният комплекс в курорта и зиме дава шанс да се къпете на открито, още два от по-големите хотели пък предлагат чудесни аква и СПА центрове. Разбира се, винаги има вариант да изберете и къща за гости и да ползвате балнеоуслуги в санаториума или в по-големите комплекси. Хубавото е, че и по-скъпите хотели посрещат гости по програмите на НЗОК и НОИ.

Не подценявайте и градските бани. В Банчето живата вода блика директно в басейните, приятно топла е – около 38-40 градуса. В „Царската баня“ градусите стигат до 52, което си е изпитание за сърцето. Там обаче можете да се насладите на ВИП джакузито на Борис III, което да наемете срещу съвсем разумна сума и да се чувствате като истинска царска особа. Не е за изпускане!

cross