Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Чревоугодието

10.05.23

Текст: Антоанета Атанасова, фамилен психотерапевт, педагог

Колкото и добре да живее, човек усеща познатото къркорене в стомаха си. Глад! Чревоугодието - някога смъртен грях, сега е лечимо разстройство. Нов статус, нова дефиниция!

Ясно, че имаме нужда от храна или в крайна сметка ще умрем. Всички обичаме да ядем и копнеем за богати, калорични храни. Знанието, че „не трябва“, не помага. Стремежът ни да се храним надхвърля елементарния глад. Хората консумират огромно разнообразие от храни, което зависи от доходите, културата, достъпа и личните предпочитания.

Прекомерното угаждане и консумация на храна и напитки е лакомия. Почти всички сме чревоугодници от време на време. Във всички нас има стремеж да ядем и да ядем още малко. По-лошото е, че този стремеж често е насочен към храни, които са вредни за нас. Кога за последен път сте имали силно желание за брюкселско зеле? Лакомията е черта, която споделяме с почти всички животни. Всеки, който има куче или котка, знае как те се наслаждават на лакомства. Няма как да срещнете затлъстели животни в дивата природа. Какво общо има това с лакомията? Тъй като животните се борят да оцелеят, те търсят храна през цялото време. Само чрез преяждане, когато е налична храна, животните получават най-добрия шанс да оцелеят до следващото хранене. Хората не сме по-различни. Имаме стремеж да ядем при всяка възможност.

Проблемът е, че в днешно време храната е постоянно достъпна за нас, а телата ни не са създадени за това. Разумните решения за хранене не са част от нашия вроден психологически инструментариум. Никъде в животинския свят силата на волята или себеотрицанието не са необходими за оцеляване. Днешната ера на лесен достъп до богати храни е ново преживяване за Хомо сапиенс. Сега сме заобиколени и бомбардирани с висококалорични храни, което противоречи на милиони години еволюция. А тя ни е обучила да преяждаме, когато е възможно. Седмици диети и упражнения водят до незначителна загуба на тегло, докато преяждането през уикенда може да натрупа няколко килограма просто така. Защо телата ни са толкова неподвластни, когато става въпрос за управление на теглото?

Контролът на теглото е психологически. Теглото ни може  да бъде променено от нашето поведение и модели, свързани с храната. Случвало ли ви се е да разбият сърцето ви и след това да се успокоявате с шоколад и/или сладолед? Случвало ли ви се е да имате ужасен ден на работа и след това да поръчате KFС за вечеря? Нездравословната храна ни кара да се чувстваме комфортно и в безопасност. Но когато всичките ни хранителни навици са насочени към разсейване на тъгата или запълване на празнота, това се превръща в отрицателен механизъм за справяне. Да се „подхлъзнем“ е много лесно.  Повечето хора използват храната като начин за регулиране на емоциите, като метод за самоуспокояване, начин да се справят с чувството на тъга, стрес, безпокойство или всякакви други трудни емоции. Когато това поведение е случайно и временно, обикновено не е проблем.

Яденето на вкусни храни – обикновено сладки, мазни или с високо съдържание на въглехидрати – може временно да подобри настроението ни, но този краткотраен комфорт идва с цената на наддаване на тегло и други здравословни проблеми. Въпреки че емоционалното хранене носи незабавен комфорт, то също така води до чувство на вина, съжаление и срам. И по този начин всъщност поддържа цикъла на психологическия дистрес.

Така че вместо да тръгнете към фитнеса или да започнете поредната диета, разбирането на това, което предизвиква вашето поведение, е първата стъпка по пътя към преодоляване на лакомията. Може да се попитате: Каква е основната причина за моя дистрес? Какво чувствам, когато посегна към сладоледа (или каквато и да е храна по ваш избор), по време на преяждане?

Как да не бъдете чревоугодник?

  • Създайте си навик да забелязвате сигналите си за глад и ситост. Въздържайте се да оценявате храните или апетита си като добри или лоши.
  • Наблюдавайте каква е емоцията преди желанието за ядене при липса на глад. Напомнете си, че няма добри или лоши емоции, дори някои да са по-трудни. Направете пауза, преди да посегнете към храната, за да се справите. Вместо това помислете какво може да ви подкрепи в момента, като да се обадите на приятел, да се разходите или да послушате музика, а защо не и да гледате филм?
  • От липса на сън до финансови притеснения - има много стресови фактори в съвременния начин на живот. Намалете реакциите на стрес, които могат да повишат нивата на кортизола и да увеличат апетита. Помислете какво можете да направите, за да облекчите стреса.
  • Гледайте на неуспехите като на възможности за учене. Освободете се от нагласата, че грешките са причинени от липса на воля или че са нещо, от което трябва да се срамувате.
  • Доказано е, че говоренето с другите за вашите предизвикателства или грешки намалява изолацията, самокритиката, емоционалното хранене и преяждането. Обградете се с хора, които могат да ви подкрепят в трудни моменти.
  • Потърсете помощ. Диетолозите могат да ви предложат информация и практики за здрава връзка между червата и мозъка. Ако сте се борили с лакомията си, може би е време да спрете да броите калории и да посетите психотерапевт, за да се научите да се справяте с емоционалния си стрес по други, по-здравословни начини.

Храната може да бъде и естествен лек срещу лакомията. С други думи казано – бъдете си чревоугодник и се хранете обилно, но яжте повече плодове и зеленчуци и по-малко сладкиши и месо. Повече цели и сурови храни и по-малко преработени и подсладени. Поглезете се от време на време, но нека е рядко и порциите да са малки. Невинаги е лесно и трябва да се правят жертви, но повечето хора откриват, че произтичащото от това усещане за здраве и енергия прави новия живот по-лесен и щастлив.

cross