Милица Алексич

Кожата на лицето има нужда от всекидневни грижи, но обикновено се сещаме за това непосредствено преди някое събитие, на което искаме да блеснем. Чистенето, подхранването и хидратацията на лицето са съставна част от разкрасителните процедури. След само няколко дни ще забележите положителните ефекти от тях, а това е добра мотивация да започнете да полагате грижи за здравето на кожата всеки ден.

Чистене: Основното правило гласи, че преди лягане трябва да почистим грима с подходящ препарат, нанесен с нежни движения. След това измиваме лицето с хладка вода (избягвайте сапуна), а после се наплискваме със студена вода. Ако искате да почистите кожата в дълбочина, си правете парна баня по два-три пъти седмично, но само по пет минути. Не ви е нужен специален апарат, достатъчно е да загреете вода в тенджера, да се наведете над съда и да покриете главата си с кърпа. За този вид почистване казват, че е „трик на френските манекенки“, славещи се с блестяща кожа. Препоръчва се и пилинг. Ако кожата ви е суха и чувствителна се препоръчва да го правите два пъти седмично, а ако е по-мазна може и по-често. Загрейте две лъжички мед, прибавете лъжица пшенични зародиши и сок от половин лимон. Нанесете получената смес на лицето, дръжте я 20 минути и изплакнете с хладка вода.

Подхранване: Ежедневно подхранвайте кожата на лицето с крем, избран с помощта на дерматолог. Маските са допълнително подхранващо средство. Правете ги поне два пъти седмично. Те се нанасят от брадичката към слепоочията и от носа към ушите. При суха кожа, която често е и по-чувствителна, се препоръчват маски с растителни масла, жълтък и пшенични зародиши. Докато сте с маска на лице, може да си сложете тампон или марля (предварително потопени в хладък чай от лайка) в зоната около очите и да се отпуснете. След това почистете лесно с памук, навлажнен с вода. Направете си маска от половин намачкан банан, разбъркан с четири лъжици кисело мляко. Тя ще ви освежи и ще подхрани кожата с витамини и минерали. Дръжте я 15 минути, а след това изплакнете с хладка вода.

Хидратиране: Трябва да пиете два литра вода дневно, както и да хидратирате кожата със специално предназначени за това кремове, емулсии или разтвори, които да я омекотят и задържат влагата в порите. Подходящи са и парните бани, компресите с билкови чайове или дори разтриването с кубче лед (може да замразите и чай). Маската от киви овлажнява кожата. Нанесете намачкано или нарязано на кръгчета киви на лицето, дръжте 15 минути, а след това изплакнете.