Текст: д-р Мариана кобер, интензивен терапевт

Грижата за него трябва да започне още от детството, защото той ще ни служи дълги години. Съвременните технологии позволяват още от бебешка възраст да се диагностицират различни вродени заболявания или недоразвитост на опорно-двигателния апарат и с навременни мерки да се предотврати прогресирането им в по-късна възраст.

Най-често срещаните проблеми на опорно-двигателния апарат при децата са незрели тазобедрени стави при бебетата, плоскостъпие, вродени криви крачета, криви пръсти на ръката, ходене навътре, ходене на пръсти, разлика в дължината на крайниците, вродена дисплазия и луксация на тазобедрената става, неправилен стоеж и сколиоза. Много важно е родителите да обръщат внимание и да наблюдават от ранна възраст движението, ходенето, правилния седеж и стойка и изобщо развитието на своето дете, а при съмнение за нарушения в опорно-двигателния му апарат непременно да се консултират с ортопед. Тези проблеми не трябва да се пренебрегват, защото задълбочаването им може да попречи на пълноценния живот на децата, а усложненията им стават социално значими и водят до проблеми в икономически аспект.

Едно от най-често срещаните заболявания на опорно-двигателния апарат в детска възраст е сколиозата. Тя представлява изкривяване на гръбначния стълб извън нормата. В повечето случаи причините за нея остават неизвестни. Изкривяването се открива обикновено след 10-годишна възраст, но обикновено процесът започва в много по-ранна възраст. По-често се засягат момичетата. Когато сколиозата не се открие и лекува навреме, състоянието остава хронично и за цял живот. Може да се влияе до края на растежа на костите в края на пубертета, след което състоянието остава непроменено.

Доказано е, че рехабилитацията при нарушения и заболявания на опорно-двигателния апарат води до много добри резултати. Специалистите по рехабилитация предлагат подходящи комплекси от упражнения, предназначени за тези деца. Масажите също могат да имат много добър ефект, както и балнеолечението в подходящи за заболяванията на опорно-двигателния апарат лечебни минерални води, например тези в Павел баня.

Много важно за всички деца е да спортуват от ранна възраст, за да засилят мускулатурата си, която поддържа двигателния апарат. Дори при наличие на нарушение силната мускулатура помага за по-лесното му преодоляване и за по-успешната рехабилитация.

В съвременното общество допълнителен проблем създават наднорменото тегло и обездвижването, които се забелязват във все по-ранна възраст. Излишното тегло натоварва гръбначния стълб и ставите. Най-подходящият спорт за опорно-двигателния апарат е плуването. Добре е да се избягва носенето на тежко. За съжаление тежките ученически чанти, избирането на неподходящи модели и неправилното им носене са проблем във всички училища.

Освен движение и спорт за профилактиката и лечението на заболяванията на опорно-двигателния апарат са много важни здравословният начин на хранене, приемът на достатъчно течности, на много витамини, консумирането на плодове и зеленчуци, прекарването на достатъчно време на чист въздух, за препоръчване в паркове и градини с много зеленина, разходки в планината или покрай морето.