Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Ароматът на чесън може да бъде колкото неустоим и апетитен, толкова и отблъскващ. Навремето хората са вярвали, че гони вампири и зли духове, и въпреки че няма доказателства за това, то науката ни предлага някои доказани ползи от това природно лекарство.

Чесънът е традиционна храна (или подправка) в нашата кухня и толкова много сме свикнали с неговото присъствие на трапезата, че понякога не оценяваме богатството, което притежаваме.

Някои от полезните му свойства се отдават на наличието на сяра, в съставката алицин, която се открива в смачкания или сдъвкан чесън и има антибактериални и антигъбични свойства. Според някои изследователи, той може да помогне и в борбата с рака.

Чесънът е от семейство Лукови и главата на това растение обикновено се състои от 10-20 по-малки части, наречени скилидки. Всяка скилидка е „капсулка“ със силен аромат и мощни лечебни свойства.

На всеки 100 г имаме около 150 калории, 33 грама въглехидрати и 6,36 г протеин. Чесънът е богат и на витамин В1, В2, В3, В6, фолат, витамин С, калций, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий, натрий и цинк.

Високото съдържание на сяра в чесъна му придава антибиотични свойства, като поддържа храносмилателния тракт чист, освобождавайки го от отровите. Чесънът също така ни защитава от настинка, поддържа здравето на храносмилателния тракт и предпазва сърдечносъдовата система, като пречиства запушените артерии.

Полезен е и за кожата, като помага за заличаването на белезите. Свойствата на чесъна са най-силни, когато се консумира в сурово състояние.

Ето и някои други ползи от чесъна, които не са така популярни:  

Пречиства кръвта

Ако страдате от черни точки или акне, чесънът е ваш пръв приятел, защото можете да премахнете дълбоката причина за този проблем, като пречистите кръвта си с негова помощ. Приемайте по 2 скилидки чесън с топла вода всеки ден, сутрин на гладно и пийте много вода през целия ден. Ако добавите към чашата топла вода сока на ½ лимон, може да свалите и няколко килограма по здравословен начин.

При настинка, грип и вируси

Чесънът бързо ще ви отърве от упоритите настинки и вируси. Вземете 2-3 скилидки суров или сготвен чесън или си направете от него чай, като добавите джинджифил и лимон. Не само ще отпуши носа ви, но и ще заздрави имунната система, за да може по-лесно да пребори вируса.

Според някои изследователи, най-ранната употреба на чесъна е била от месоядните народи, тъй като се е смятало, че месото може да причини инфекции и да създаде условия за развитие на болести. Най-хубавото е, че чесънът може да се консумира като подправка в яхнии, бульони и супи, без да губи тези свойства.

Превенция на сърдечносъдовите заболявания

Ежедневната консумация на чесън в неговата сурова или готвена форма помага да се намали холестеролът заради антиоксидантните свойства на алицина. Чесънът често се използва и за бързо сваляне на кръвното налягане и нивата на кръвната захар. Важно е да се знае, че алицинът губи своите свойства, ако главата или скилидката чесън се сготви цяла. Затова и лечителите препоръчват все пак чесънът да се хапва в сурова или полусготвена форма.

Антибактериални и антипаразитни свойства

Чесънът е едно от най-ценените лекарства в древните времена. Още преди 7000 години е бил използван като антибиотик за лечение на бактериални, гъбични и паразитни инфекции. Изследванията показват, че разреденият екстракт от чесън е изключително ефективен за премахване на глисти при децата. И една промивка на устата вечер може да не конкурира по свежест ментовата паста, но пък унищожава всички бактерии, причиняващи кариес.

Превенция на ракови заболявания

Някои проучвания показват връзка между ежедневната употреба на чесън и превенцията на рак на стомаха и червата. Твърди се, че засилва имунитета на тялото срещу рак.

За красива кожа и коса

Антиоксидантните свойства на чесъна предпазват кожата от вредното въздействие на свободните радикали и забавят разрушаването на колагена, на което се дължи загубата на еластичност на кожата. Когато се прилага върху кожата, чесънът прави чудеса при гъбични инфекции и екзема, както и при гъбички по ноктите или между пръстите.  Често чесънът се използва в маски против косопад или може директно да втриете смачкан чесън в скалпа на главата или да масажирате с чесново олио, за да предотвратите или дори да обърнете загубата на коса.

Странични ефекти

Като цяло няма такива, но ако имате астма, избягвайте консумацията на чесън. Също така добре е да го избягвате преди операции. Не употребявайте повече от 2-3 скилидки чесън, ако не сте се консултирали със специалист.

Ако и на вас не ви понася миризмата на чесън, или не можете да го консумирате заради ниско кръвно или астма, попитайте своя нутриционист за други естествени антибиотици или средства за красота. Грижете се за вашето здраве по разумен, здравословен и приятен начин!