Важно народно лекарство

Проф. д-р Радиша Янчич

Allium sativum L. (Alliaceae) – чесън

Пресният чесън или различни препарати, приготвени от него, са отлично средство за регулиране на кръвното налягане, работата на сърцето и промените на кръвоносните съдове

Чесънът е и важно народно лекарство, днес е признат в медицината, а здравословното му действие е научно потвърдено и изяснено. Съставките на чесъна има силно антибактериално и антивирусно действие и се отделят чрез дихателните органи. Използват се за предпазване от настинка и грип, както и за тяхното лечение. Освен това, чесънът понижава повишената концентрация на липиди (холестерол и триглицериди) в кръвта и намалява слепването на тромбоцитите (антитромботично действие). Влияе благоприятно и срещу повишено кръвно налягане.

Поради всичко това пресният чесън или различните произвеждани от него препарати са отлично средство за регулиране на кръвното налягане, работата на сърцето и промените на кръвоносните съдове. Те се използват превантивно, при леки неразположения, а при по-сериозни заболявания заедно с лекарствената терапия. Трябва да се знае, че можете да бъдете сигурни в лечебните свойства на чесъна само, когато се усеща неговата характерна миризма.

Чесънът се използва по много начини – от сока, получаван от смачкани скилидки, до цели варени луковици. Тъй съдържа серни съединения, на които се дължи характерната му миризма (както и на останалите видове див лук, напр. Allium ursinum L.). Чесънът се използва като подправка, защото серните съединения спомагат за по-добро храносмилане. Ако искате да прочистите дъха си от миризмата на чесън, трябва да дъвчете листа магданоз или мента.

Чесънът е градинска култура с произход от Средна Азия. Археологическите находки сочат, че се е отглеждал още през неолита, преди 7000 години. Макар чесънът да може да се размножава по полов път, чрез семена, земеделските стопани го развъждат почти винаги само по вегетативен начин, като засаждат неговите луковици. Това многогодишно тревисто растение е с височина от 25 до 90 см и яйцевидна глава, съставена от 7 до 30 малки луковици (скилидки), обвити с белезникави люспи. Стъблото му е право, покрито до половината с широко линейни, заострени листа. Спатата (листът, обвиващ цвета) е дълга, с удължен като острие връх. Цветовете му са малко на брой, с червеникавобял или зеленикав цвят, на издължени дръжки, събрани в топчесто съцветие на върха, а плодовете са с кръгла кутийка. Цъфти от юни до август. Луковиците се изваждат в края на лятото, когато листата изсъхнат. Употребява се пресен или внимателно изсушен. В никакъв случай не съхранявайте чесън в хладилника, защото студът убива аромата му, а на тъмно и сухо място.