Текст: д-р Гергана Танева, гастроентеролог, МБАЛ „Света София“

Детокс. Звучи като вълшебна думичка – особено след дългата зима, последвана от мъчителна карантина, по време на която мнозина „лекуваха“ страха и самотата си с чиния в скута и чаша в ръка. Панацея ли е обаче детоксът за черния дроб след месеците на застой?

В никакъв случай, категорични са гастроентеролозите. Защо детоксикиращите режими могат да се окажат „нож с две остриета“? Какви са естествените механизми на черния дроб за очистване от токсините? Кои храни, напитки и добавки „обича“? И защо е важно веднъж годишно да проверим състоянието му? Отговори на тези въпроси дава д-р Гергана Танева. Тя е част от Отделението по гастроентерология на столичната МБАЛ „Света София“, а професионалният И интерес е фокусиран точно върху лечението на различните чернодробни заболявания.

„Черният дроб изпълнява редица функции – пречистваща, метаболитна, храносмилателна, екскреторна, терморегулаторна, резервоарна и хемолитична. Участва в регулацията на въглехидратния и белтъчния метаболизъм, на редица хормони и витамини“, обяснява подробно д-р Гергана Танева. „Детоксикиращата му функция се изразява в обезвреждането на редица токсични продукти, образувани при обмяната на веществата. Освен това отговаря и за метаболизма на редица продукти, попаднали в организма“, допълва гастроентерологът. И не крие, че както всеки друг орган в човешкото тяло, така и черният дроб страда при определени натоварвания. Например прием на прекомерно количество алкохол, на някои лекарства, хранителни добавки и храни. „Черният дроб има огромен капацитет за справяне с редица вредни вещества, нарушаващи неговата функция. Но комбинацията от няколко фактора, например алкохол и медикаменти, води до намаляването на функционалните му възможности и развитието на бъдещи заболявания. Състоянието му зависи не само от самите вредни фактори, но и от продължителността на действието им“, обръща внимание специалистът от МБАЛ „Света София“.

Затлъстяването му е враг

„Черният дроб притежава редица ензимни системи, осъществяващи ежедневен детокс на организма, така че при здрав организъм не се налага ние да го детоксикираме“, категорична е д-р Танева. Препоръката ú е по-скоро да подпомогнем оптимално добрата му функционалност. „Трябва да бъдем внимателни, защото прилагането на редица детоксикиращи медикаменти, билки и хранителни режими може да доведе до увреждане. Ако искаме да вземем мерки за доброто състояние на този орган, е достатъчно да елиминираме вредните за него фактори – алкохол, комбинация от лекарствени средства, ако това е възможно, прием на непредписани и фитнес медикаменти и др.“, изрежда гастроентерологът. И допълва: „Не трябва да забравяме, че затлъстяването освен естетичен проблем е и основен враг на черния дроб!“.

Силимарин и шварц кафе помагат

Ежедневна грижа вместо изтощителни и рисковани детокс режими няколко пъти в годината – това е препоръката на гастроентеролозите. От какво обаче има нужда „биохимичната лаборатория на организма“, за да работи оптимално добре? „Грижата, която можем да положим за черния си дроб, е да включим прием на хепатопротектори. Това са медикаменти и хранителни добавки, съдържащи бял трън, холин, артишок, омега-3 мастни киселини, витамини А, Е и от група В. С доказан антиоксидантен ефект са и черният шоколад, шварц кафето, рибата и ядките, те намаляват риска от затлъстяване“, дава ценни насоки специалистът от МБАЛ „Света София“.

„Страда“ без симптоми

Д-р Танева предупреждава, че специфични симптоми, алармиращи за проблеми с черния дроб, на практика не съществуват. Но трябва да бъдем особено внимателни и винаги да се обръщаме към гастроентеролог при следните оплаквания:

  • тежест и дискомфорт в дясното подребрие;
  • прогресираща отпадналост;
  • пожълтяване на кожата и склерите;
  • светли изпражнения;
  • потъмняване на урината;
  • отоци.

Изследвайте се всяка година

Именно защото „страда“ безсимптомно, превенцията и профилактиката са изключително важни. „Здравето на черния дроб е от ключово значение за цялостното състояние на организма. Затова е важно то да бъде проверявано минимум веднъж годишно“, напомня специалистът.

Функцията на черния дроб се проследява чрез лабораторни и образни изследвания –  абдоминална ехография, изследване на чернодробни ензими – АСАТ, АЛАТ, ГГТ, АФ, общ и директен билирубин, коагулационен статус и албумин. „При наличие на отклонения от установените норми прегледът при гастроентеролог е задължителен“, категорична е д-р Танева.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

Когато пием „шепа лекарства“

Безразборният прием на медикаменти – от аналгетици до стероидни препарати, които си „предписваме“ сами, са допълнително „бреме“ за черния дроб. Затова призивът на гастроентеролозите е да му „спестим“ поне това натоварване. За съжаление обаче поглъщането на „шепа лекарства“ за мнозина не е въпрос на избор – за пациентите с хронични заболявания то е неотменно ежедневие. Тук е и голямото предизвикателство за специалистите, водени от основния принцип в медицината: „Преди всичко не вреди!“ (Primum non nocere!). „Когато на пациента му се налага да приема няколко лекарствени вещества, лекуващият лекар на първо място трябва да провери взаимодействието между тях. След това трябва да оцени състоянието на черния дроб преди стартирането им и да прецени какви биха могли да бъдат последствията“, обяснява д-р Гергана Танева.