Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Черимоя - перуанската златна ябълка

03.08.21

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1627978533731{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

За любителите на екзотичните плодове този тропически плод е богат на хранителни вещества, които доставят изключителни ползи за здравето. Тъй като не е популярен плод у нас, преди да добавите какъвто и да е нов вид храна към вашата диета, най-добре е да се информирате за това откъде идва, какви хранителни вещества съдържа и какви потенциални ползи за здравето притежава.

Какво е черимоя?

Черимоята е растение с научното наименование Annona cherimola.  То се развива под формата на храст или дърво, а родината му е Южна Америка и по-специално Боливия, Колумбия и Перу.

Въпреки че дървото черимоя е натурализирано в други области на света, то се среща предимно в тропическите региони, затова и не е познато на нашия пазар. Плодовете са зелени на външен вид, дори и когато узреят, и имат припокриващи се люспи.

Обикновено са с формата на сърце или са кръгли, а като размер са не по-големи от грейпфрут. Някои черемои могат да тежат до 5-6 килограма, но това се среща изключително рядко.

Месото на този плод е бяло на цвят, с кремообразна консистенция и на вкус представлява смесица между банан, манго и ананас. Съдържанието лесно се вади с лъжица, когато е добре узряло. Плодът има черни или кафяви семена, които са негодни за консумация, тъй като съдържат опасни токсини.

Черимоята, която е известна и като златна ябълка, е богата на ценни вещества, а през последните години се изнася във все повече страни извън своята родина, поради което се очаква да стане популярна и на нашия пазар.

Хранителна стойност на черимоята

Черимоята има впечатляващо съдържание на хранителни вещества, включително високи нива на витамин С и витамини от група В, както и мед, магнезий, манган, фосфор, калий и диетични фибри. Предимството ú е, че има относително нисък брой калории, само 75 калории на 100 грама, както и ниски нива на мазнини.

И не на последно място има някои полифенолни антиоксиданти, които указват мощен ефект върху цялостното здраве на организма.

Полезни свойства на черимоята

Някои от най-забележителните ползи за здравето, присъщи на черимоята, включват способността ú да подобрява състоянието на кожата, да укрепва имунната система, да понижава кръвното налягане, да поддържа здравето на костите и да стимулира паметта.

Роля за кожата

С високото си ниво на витамин С този плод подпомага производството на колаген. Колагенът е необходим за здравето на съединителната тъкан – кръвоносната система, кухите вътрешни органи (стомах, чревен тракт, черен дроб).

Той също така може да стимулира имунната система, която от своя страна да се справи с възпалителните процеси по кожата, причинени от инфекции или хронични заболявания.

Подмладяващи свойства

Антиоксидантите в състава на черимоята редуцират нивото на свободни радикали в организма. Това може да намали оксидативния стрес в кожата и останалите органи. В резултат осезаемо се забавя образуването на бръчки, старчески петна и други дефекти.

Понижава кръвното налягане

Високото ниво на калий в този плод може да помогне за естественото понижаване на кръвното налягане. Калият отпуска напрежението в кръвоносните съдове и артериите, което намалява натоварването на сърдечносъдовата система. Също така се използва традиционно за лечение на хипертония в страни като Малайзия и Перу.

Подобрява здравето на костите

Със своята разнообразна гама от минерали черимоята може да подобри минералната плътност на костите, включително и с високото си ниво на мед, манган, магнезий и фосфор. Това може да забави появата на остеопороза и други свързани с възрастта заболявания.

Стимулира имунната система

В черимоята има множество антиоксиданти, включително витамин С, който може да стимулира производството на бели кръвни телца. Те осигуряват защита на организма както срещу остри, така и при хронични заболявания.

Подобрява паметта

Витамин В6 е тясно свързан с когнитивната функция, особено в превенцията на болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер. Със своята значителна концентрация на витамин В6 черимоята е известна като храна за мозъка.

Противоракови свойства

Черимоята е богата на ацетогенини. Изследване, публикувано в списанието Cancer Research, показва, че тези поликетиди могат да предложат защита срещу рак на дебелото черво, панкреаса и гърдата чрез антитуморна и цитотоксична активност.

Подобрява здравето на сърдечносъдовата система

Здравословното ниво на диетични фибри в черимоята помага на тялото да абсорбира по-малко холестерол от храната, като по този начин намалява вероятността за развитие на атеросклероза, инфаркт, инсулт и коронарна болест на сърцето.

Как се консумира черимоята

Както при повечето плодове, най-добре е да консумираме черимоята в суров вид, въпреки че тя обикновено се добавя към сладоледи и други сладки лакомства. Изберете добре узряла черимоя, разрежете плодовете наполовина, за да се разкрие кремообразното съдържание и семките.

След това можете с лъжица да извадите ядливата част на плода, подобно на авокадо. Не поглъщайте семената, тъй като са отровни.

Странични ефекти на черимоята

Въпреки множеството ползи за здравето, черимоята носи и някои потенциални рискове, които трябва да знаете. Сред тях са: усложнения по време на бременност, алергични реакции и възможно натравяне.

При условие, че консумирате правилните части на този плод в умерени количества, не би трябвало да има никакви странични ефекти.

  • Токсичност – кората и семената на черимоята съдържат токсични вещества. Не ги консумирайте по никакъв начин! В по-тежките случаи те може да причинят дори парализа.
  • Алергични реакции - някои хора проявяват алергии към черимоята най-вече под формата на кожни обриви. Ако усетите този страничен ефект или някакво подуване, или дразнене в устата и гърлото, незабавно прекратете яденето на плодовете.
  • Бременност – някои изследвания сочат потенциални усложнения за бременни жени след консумация на този плод поради стимулиращите му свойства. Затова е препоръчително бъдещите майки да се консултират с лекар, преди да добавят този екзотичен плод към своето меню.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross