Природен лаксатив
Cassia angustifolia Valh. (Fabaceae) – касия, сена

Проф. д-р Радиша Янчич
Сената е храстовидно растение с чифтоперести сложни листа. Листенцата са копиевидни или овално-елипсовидни с остър връх. Цветовете на сената са жълти, събрани в пазвени гроздовидни съцветия на върха на вейката. Плодът е кожеста шушулка (боб) с 6–8 семена.

Cassia angustifolia расте в пустините на Арабия и Азия. Отглежда се в Пакистан и Индия за получаване на дрога.C. acutifolia Del. (Syn. Senna alexandrina Mill) от северните области на Африка е позната под името сена.

В един дълъг египетски свитък от Тиба, написан през 1550 год. пр.н.е., наречен папирусът на Еберс по името на откривателя му, са посочени около 800 лечебни средства, между които е и касията (Cassia sp.).

Чай от сена е полезна при запек, иритиращ стомашно-чревен синдром, използва се смесена с други билки за прочистване и намаляване на телесното тегло. Листата на сената много отдавна са познати като лаксатив. Сената ефикасно стимулира перисталтиката на червата, като действието й се проявява от 6 до 10 часа след употребата й. Ускорява отделянето на калий и в случай на предозиране се появяват спазми в стомаха. При дълготрайна употреба предизвиква губене на естествената подвижност на червата и появяване на ,,лениви черва“.

Чай от сена се използва при обстипация и представлява силен лаксатив. Понякога се използват и семената й. Физиологичното действие на сената идва от гликозидите – от сенозидите А и В. Тези органични субстанции повишават стомашната секреция и перисталтиката на червата и стимулират лаксацията. Чай от сена се пие вечер преди лягане и то само една чаша. Сената не трябва да се консумира постоянно, защото може да доведе до създаване на навик и червата могат да изгубят естествения си рефлекс за движение и изпразване. Най-често чаят от сена се пие от 3 до 7 дни, а за по-дълга употреба е необходима консултация с лекар или фармацевт.

Въпреки полезното й действие сената трябва да се избягва в случаите на различни форми на обструкция, улцерация и възпаление на храносмилателните органи (болест на Крон, улцеративен колит, болки в абдомена с неизяснена причина, кръвоизлив от ректума). Сената не се препоръчва на деца под 12 години. Може да предизвика гърчове при бременни и кърмачки.

препоръка

BETTY билков чай от сена е с приятен аромат и леко тръпчив вкус. Изпийте вечер преди лягане чаша прясно приготвен чай и стимулирайте перисталтиката на червата. Всяка филтърна торбичка има ароматизирана обвивка, която допълнително съхранява свежестта и аромата.

Търсете в аптеки BETTY!