Успокоява нервите и подобрява храносмилането
Mentha x piperita L. – джоджен, нане, гюзум
Проф. д-р Радиша Янчич

Ментата няма семена и ако се намери някое, то е сухо със закърнял зародиш. И понеже не може да се размножава със семена, размножава се вегетативно чрез вкоренени резници. Стерилността на тази билка е последица от начина, по който е създадена. Културната мента е получена чрез кръстосване на самониклите  Mentha spicata x M. aquatica. Умелите градинари отделили този хибрид заради неговите свойства, преди всичко заради приятния му аромат, който няма нито един от неговите предшественици, размножили го, и днес се отглежда в целия свят; понякога, макар и рядко, може да се открие да расте заедно с другите растения-родители.

Културната мента е многогодишно тревисто растение със силна миризма и хоризонтално развито коренище. Стъблото му е изправено, високо от 30 до 100 см, често е червеникаво. Листата му са кръстовидно срещуположни, сърцевидно яйцевидни, назъбени, с високи  дръжки. Цветовете му са събрани в класовидни съцветия. Те са с плитка, неопадваща чашка, с правилно фуниевидно венче. Цветовете са бледо виолетови, стерилни (около прашника са набръчкани и празни, което е последица от хибридния им произход). Цъфти от юни до юли, отглежда се в градините и фамилните терени. Културната мента е лечебно растение, от което се получава ментолово масло, използват се и листата му, а по-рядко и върховете на растението.

Културната мента е едно от най-известните лечебни растения у нас. Нейните съставки действат благоприятно върху лигавицата, успокояват гърчовете на гладката мускулатура в храносмилателните органи, увеличават създаването и отделянето на жлъчна течност. Действа успокоително при различни неврози и неврастении.

Най-често от листата на културната мента се приготвя чай, съществуват и препарати от екстракта на листата й.

Ментовото масло се получава чрез дестилация на свежото растение или на листата му. То е съставка на препарати, които се употребяват външно за втриване при невралгични болки. Най-големите количества от ментовото масло се използват в хранително-вкусовата и козметичната индустрия, както и в производството на алкохолни напитки. Ментовото масло се използва и за екстракция на природен ментол.

Употреба в готварството: Листата на ментата имат освежаващ аромат. Използват се като подправка при приготвяне на агнешко печено, ранни зеленчуци, фасул. В Англия е популярен сос, направен с един от подвидовете (M. spicata subsp. spicata) на ментата, който има лютив вкус. Сосът се поднася с овче месо, телешко или рибни ястия.

Чаят от мента съдържа витамини, бетакаротин, танин и флаваноиди, освежава и разхлажда, лековит е и има широко приложение. Не трябва да се вари, а само да се залее с вряла вода и да се остави да престои. Използва се за премахване на лошия дъх в устата, както и при възпаление на венците, устната кухина и зъбобол, а ако се пие преди лягане, осигурява спокоен сън. Много е полезен  при спазми в храносмилателните пътища, помага при гърчове, успокоява стомаха и червата и затова се използва против гастрит и колит.

препоръка

BETTY билков чай от листата на мента е с познат и освежаващ аромат и вкус. Ако имате проблеми с храносмилането (стомашни смущения и подуване) или се борите с настинка и упорита кашлица, сварете си чаша чай от мента за природно и бързо облекчаване на всички тези симптоми.
Всяка филтърна торбичка има ароматизирана обвивка, която допълнително съхранява свежестта и аромата.

Търсете в аптеки BETTY!