За доброто здраве на уринарната система
Arctostaphylos uva – ursi L. (Ericaceae) – мeчо грозде, дива боровинка

Проф. д-р Радиша Янчич
Meчото грозде или още дивата боровинка е вечнозелено, пълзящо храстче, чиито клонки се вкоряват. Кората на клонките е тъмнокафява и се отлюспва. Листата са последователни, на върха закръглени, кожести, спирално жилкувани, в основата клиновидни и преминават в къса дръжка. Лицевата част на листата е тъмно зелена и  лъскава, а отдолу е светла. Цветовете са дребни, звънчевидни, разположени на върха на стъблото в увиснали гроздовидни съцветия, с петлистно срастнало венче, бяло или розово. Плодът е кръгла, червена, сухомесеста ягода със семена. Мечото грозде цъфти от май до септември, расте по сухите скалисти и каменисти места в планините над 1200 м. Поради интензивното му събиране се превръща в рядък вид в природните си местообитания.

Мечото грозде е изключително лековита билка. Чаят се приготвя от листата му (по време на цъфтежа се орязват вейките, изсушават се бързо на проветриво място, а след това се отделят листата). Най-важните активни съставки на листата са фенолните хетерозиди, флавоноиди и танини.

Чай от мечо грозде се използва при инфекции и възпаление на бъбреците, пикочния мехур и уринарните пътища, основното му действие е уроантисептично, подобрява отделянето на урина. Често се употребява заедно с хвощ или брезови листа, за да се избегне неприятния тръпчив вкус на напитката, приготвена от листата му.

Мечото грозде и в миналото се е използвало с медицински цели. Най-добри резултати е показвало при лечението на уринарните пътища, пикочния мехур и бъбреците. Използва се за лекуване на уринарната система от бактерии. Действа и против твърде неприятната бактерия ешерихия коли, решава гинекологични проблеми, предизвикани от нея. Мечото грозде се препоръчва от лекарите в комбинация с антибиотици, защото с него по-лесно се лекуват упоритите уринарни инфекции. Смята се, че е полезно и при лекуването на увеличена простата.

Чай от мечо грозде може да се пие три пъти на ден. Трябва да бъде прясно приготвен, всеки път го правете в такова количество, каквото ще изпиете. Можете да го пиете 2 седмици, а след това да направите пауза. Чаят се пие без захар, подсладител или мед. Преди и след изпиването му не трябва да се взема храна и други напитки, тъй като те стимулират отделянето на киселина, което намалява неговото действие.

препоръка

Листата на BETTY билков чай от мечо грозде са грижливо отглеждани и внимателно подбирани, за да Ви помогнат да запазите здрава уринарната си система.

Всяка филтърна торбичка има ароматизирана обвивка, която допълнително съхранява свежестта и аромата.

Търсете в аптеки BETTY!