Против невроза, безсъние и мигрена
Проф. д-р Радиша Янчич
Melissa officinalis L. – маточина, лимонче
(Семейство Устноцветни, Lamiaceae)

Маточината представлява многогодишно тревисто растение с къса ризома и добре развито подземно коренище. Растението има силна лимонова миризма. Стъбълцата са високи от 20 до 80 см. Листата са срещуположни, с дръжки, с яйцевидна, почти ромбична форма, околовръстно назъбени. Горната им повърхност е с жлезни власинки.

Има от 6 до10 цвята, разположени в пазвите на връхните листа, изпълнени са с нектар, който привлича силно пчелите. Чашката на цветовете е звънчевидна, двуустна; горната устна е извита нагоре, широка, с 3 малки назъбени листчета, долната е по-дълга, с 2 ланцетни листчета.  Околоцветието е синкаво бяло или бледожълто, двойно по-дълго от чашката. Плодът е яйцевидно светло кафяво орехче. Цъфти през юни и юли.

Маточината е медоносна билка, от която се прави етерично масло, използва се и като подправка. Най-качествените листа се берат непосредствено преди отварянето на цвета, сушат се на сенчесто и проветриво място. Етеричното масло се получава чрез дестилация на свежите листа, връхните клончета с цветовете или цялото растение.

Листата на маточината действат успокоително заради съставките си – отпускат гладката мускулатура и имат лек антисептичен ефект. Използват се отделно или в чайни смески при леко безсъние, невроза, невралгия, мигрена, както и при храносмилателни смущения, гърчове и подутост, защото влияят добре върху дейността на вътрешните органи.

Чаят от маточина действа благотворно при нощни страхове и безсъние, лошо настроение и безпокойство. Смята се, че чисти кръвта и стимулира хормоналната активност и затова се препоръчва и при проблеми с щитовидната жлеза. Използва се в комбинация с други билки за облекчаване на астма, главоболие, стомашни заболявания; при повръщане, диария, хроничен бронхит, подутост, преумора и слабост. При лекуване на психически неразположения, маточината се комбинира с други билки, имащи подобно въздействие, като валериана, лайка, и лавандула. Използва се и при ангина пекторис в комбинация с валериана, кимион и мащерка.

Етеричното масло от маточина е изключително ароматно и ценено в парфюмерийната промишленост. Листата на билката имат аромат на лимон, затова се прибавят към салати, зеленчукови ястия или ястия от дивеч. Има същото приложение като лимоновия сок и лимоновата кора.

Името маточина е на латински melissa (grč. pčela) и посочва свойството на растението да привлича пчелите. Когато пчеларите открият пчелния рой, само завързват снопче маточина към клона или натриват с нея дъното на кошера, за да привлекат пчелите.

препоръка

BETTY билков чай от листата на маточина има освежаващ аромат и вкус, подобен на лимона. Тази силно освежаваща напитка можете да поднесете топла през студените зимни месеци или студена през лятото. Действа благотворно при мигрена, безсъние, невроза, умора, гърчове и подуване.
Всяка филтърна торбичка има ароматизирана обвивка, която допълнително съхранява свежестта и аромата.

Търсете в аптеки BETTY!