Пазител на дихателните пътища
Проф. д-р Радиша Янчич
Althaeaofficinalis L. (Malvaceae)

Лечебната ружа представлява многогодишно тревисто растение, окосмено, със сивкави власинки, с дебел, дълъг и разклонен корен. Стъблото й е високо между 50 и 120 см, най-често неразклонено. Листата са последователни, с дръжки, длановидно нарязани, горните едро назъбени, сиво-зелени.

Цветовете й са с къси дръжки, разположени на групи в пазвите на горните листа. При основата на цвета се намира външна чашка от 8–10 линейно разположени окосмени листчета. Околоцветието е светлорозово или бяло. Плодът е дисковиден и се разпада на много кръгли и  плоски плодчета. Цъфти от юни до септември.

Лечебната ружа расте из влажните места край реките, блатата и влажните шубраци, както и по мочурливите поляни в цяла Европа. За получаването на растителни продукти се използват предимно култивирани растения.

Употребява се коренът, който е богат на слуз. Листата и корените на растението съдържат слуз и комплексни полизахариди, които успокояват лигавицата на дихателните пътища, създават защитен пласт, като по този начин намаляват дразненията на кашлицата. Студената напитка, която се приготвя от обелен и нарязан корен, е подходяща при суха кашлица. Листата съдържат по-малко слуз и се използват по-рядко. Сиропът от лечебна ружа, коренът и листата й се приготвя по предписания на фармакопеята.

Напитките от лечебна ружа, съдържащи слуз, се използват за промивки на лигавицата на носа и гърлото, както и при различни възпаления на храносмилателните органи. Външно се препоръчва за рани и кожни инфекции.

Освен лечебната ружа, за получаване на препарати със слуз се използва и горският слез – Malvasylvestris  и градинската ружа – Althaearosea от същото семейство.

Лечебната ружа се смята за пазител на дихателните пътища. От корена й се приготвя чай против простуда, бронхит, астма, туберкулоза и катар на белите дробове. Той е много полезен при уринарни смущения и проблеми с храносмилателните органи. Способността му да лекува възпаленията се прилага и при кожни заболявания.

Изключително добро качество на лечебната ружа е, че е безвредна за децата. Дори и на бебетата със запушени нослета и възпаление на лигавицата се препоръчва чай от лечебна ружа, но преди употребата му все пак е необходима консултация с педиатър. Ако се приготвя за бебе, трябва да се използва преварена и изстинала вода.

препоръка

BETTY билков чай от корена на лечебна ружа ще ви помогне да успокоите дразненията на лигавицата в устната кухина и гърлото или сухата дразнеща кашлица. Слузта от корена на лечебната ружа намалява иритациите, като облага лигавицата и създава защитен пласт.

Търсете в аптеки BETTY!