Помага при анемия
Проф. д-р Радиша Янчич
Urtica dioica L. – Koпривa, семейство Urticaceae

Името на семейство urtica е изведено от латинската дума uro, което означава жаря, паля, а думата dioica при вида посочва, че мъжките и женските цветове се намират в отделни растения (двудомно растение).

Копривата е многогодишно тревисто растение с право стъбло, високо до 150 см, с жълт корен и пълзящо разклонено коренище. През есента стъблата лягат на земята и изгниват през зимата.

Расте по влажните места около къщите в Европа, Азия, северна Африка и Северна Америка. Изисква почва, богата на фосфати и нитрати, и затова често се среща в занемарени места близо до жилищни постройки. Виреенето на копривата означава, че почвата, на която расте, е изключително богата на фосфати, а това обикновено се свързва с присъствието на хора.

Копривата е лечебна билка, от която се използват листа, корена и семето. Младите листа  служат за храна, а от стъблата се правят влакна в текстилната индустрия.

Когато копривата цъфти, се берат само здрави, напълно развити едри листа и се сушат бързо на проветриво място. Коренът се вади наесен, като се секат висящите съцветия със семената. След като се измие, коренът се суши бързо.

Копривата е полезна за функционирането на организма. Листата й са богати на витамини и минерали. Използват се под формата на отвара (сварени във вода) като леко диуретично средство и против диария. Смята се, че копривата е добро лекарство за анемия и действа благоприятно върху метаболизма.

Екстрактът от листата й се употребяват като помощно лечебно средство при артрит. Известна е и употребата на този екстракт при производството на шампоани против пърхот, които придават блясък на косата. Семената и корените на копривата често се използват за приготвяне на лекарства – най-често спиртни екстракти (тинктури). Прилагат се при заболявания на простата. Тяхното благотворно въздействие е потвърдено и се използват заедно с лекарствената терапия.

Копривата се използва и като зеленчук. Младите й листа се берат през пролетта и се готвят като спанак. За разлика от него обаче тя не съдържа вредната оксалова киселина. Ако при брането ,,милвате” листата, няма да се опарите, защото власинките й растат успоредно на повърхността на листата.

Копривата се употребява и в индустрията. От стъблата й се получава влакно, подобно на лененото, с тази разлика, че за отглеждането на копривата не са необходими почти никакви агротехнически мерки нито пък хербициди, пестициди и изкуствени торове. От корена се получава жълта боя, а от листата – зелена. Влакната от стъблото са груби и дълги. В Германия копривата се използва много за получаване на влакна. По време на Втората световна война влакната, получени от копривата, са били основната суровина за изработката на военни униформи.

препоръка

BETTY билков чай от листата на коприва ви помага в борбата с анемията, както и да запазите здрави уринарните си пътища и простата.
Всяка филтърна торбичка има ароматизирана обвивка, която допълнително съхранява свежестта и аромата.

Търсете в аптеки BETTY!